Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Älykontti lähtee - ainakin toistaiseksi

Aiemmin 24h-Älykontti on esitelty Helsingin Kalasatamassa. Lahdesta Älykontti jatkaa matkaansa Vantaan asuntomessualueelle. Kuva: Katja Luoma

Lahdessa Lanunaukion reunalle kuukausi sitten tuotu Älykontti viedään pois kuun lopussa. Silloin päättyy KivijalkaKotiin-kokeilu, jolla testattiin älykonttipalvelun menekkiä Lahden alueella.

KivijalkaKotiin-nimi viittaa älykontin ideaan saada kivijalkaliikkeiden tuotteita ja palveluja käyttäjille sutjakasti liikkeiden aukioloaikojen ulkopuolellakin. Kokeilun aikana Lahden Lanunaukiolla olevaa älykonttia ovat hyödyntäneet ainakin Paavolan Citymarket, Karisman Suutari ja BM Day Spa. Lisäksi Facebookin kirpputori-ryhmässä ostetut ja myydyt tavarat ovat vaihtaneet kontin kautta omistajaa ja Lahden ruokaosuuskunta on jakanut lähiruokaa kontin kautta.

24h-Älykontti- ja tavarakimppakyytipalvelu PiggyBaggyä tarjoavan helsinkiläisen CoReorient-yhtiön Henni Ahvenlammen mukaan 24h-Älykontti otettiin Lahdessa vastaan iloisesti, mutta tunnetusti palvelun käyttäminen ottaa aikaa enemmän.

- Kokeilun jälkeen konttipalvelua kehitetään saadun palautteen perusteella.

Ahvenlammen mukaan Lahden kaupunki on ilmaissut jo kiinnostuneisuutensa yhteistyöstä jatkossakin. Se, nähdäänkö Älykontin tulevaisuus Lahdessa on kaupungin lisäksi kiinni muistakin yhteistyökumppaneista.

Ei väärinkäytöksiä

Älykontin käyttöön tarvittavia avaimia on jaettu Lahdessa tähän mennessä noin sadalle. Tavaroiden välittämisen lisäksi kontissa on voinut ladata kännykkäänsä tai lainata pyörän pumppua, höyrypesuria ja taakkapyörää.

Kontti palveluineen on käytössä vielä kesäkuun loppuun. Tavaroiden lainaaminen vaatii tosin hienoista vaivannäköä, sillä esimerkiksi taakkapyörän lainaamisessa on viisi vaihetta ennen kuin pyörän pääsee pakkaamaan vaikkapa perheen piknikkiä varten. Henkilötietojen todistamisen ja lainaussopimuksen tekemisen jälkeen pyörän käyttämiseen vapaana olevat ajat tarkistetaan internetistä ja lainaamisesta ilmoitetaan vielä tekstiviestillä.

- Käyttäjät eivät ole kritisoineet palvelujen monimutkaisuudesta. Arvokkaan tavaran lainaaminen vaatii tiettyjä toimia.

Ahvenlammen mukaan väärinkäytökset on minimoitu vakuuttamalla kaikki kontin kautta kuljetettavat ja välitettävät tavarat. Lisäksi kontissa on videovalvonta ja kaikki avaimen saaneet ovat tunnistautuneet.

- Yhteisöllisissä palveluissa paljon vähemmän väärinkäytöksiä kuin kuvitellaan. Älykontissa ei ole tullut vastaan yhtäkään väärinkäytöstä, Ahvenlampi sanoo.

CoReorientin PiggyBaggy -tavarakimppakyyti, johon älykonttikin kuuluu osana, on äskettäin valittu 11 finalistin joukkoon kilpailemaan arvostetusta Pohjoismaiden neuvoston luonto- ja ympäristöpalkinnosta. 47 000 euron palkintosumma jaetaan voittajalle lokakuussa.

Minna Krupka
minna.krupka@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi