Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Nyt on matolla mittaa - Lahdessa kudottiin 18,5 metriä sinisävyistä perinnekäsityötä

Kuva: Sirpa Kuisma ja Beada Kinnarinen

Ei räsymaton kutominen mikään kohtuuttoman iso urakka ole - paitsi ehkä silloin, kun mattoa tehdään liki 20 metriä. Lahtelaisnaiset urakoivat liki kuukauden saadakseen valmiiksi kauniin, 18,5-metrisen maton. Aikaa kului, kun Kankurin ilon käsityöläiset työstivät kuteita viikon, kutoivat kaksi ja yhdistivät pätkiä vielä viikon.

Kankurin ilon lisäksi mattotalkoissa oli mukana Alestalon Mattokutomo oy, joka antoi 40 kiloa trikookudetta ennätysmattoa varten. Lisäksi Kankurin Ilossa värjättiin ja revittiin 20 lakanaa räsykudetta varten.

Räsymatot ovat vuonna 1917 perustetulle Alestalon kutomolle keskeinen tuote. 1930-luvulla ne nousivat yrityksen päätuotteeksi. Nykyään yrityksen pääala on kankaiden ja matonkuteiden vähittäis- ja tukkumyynti. Mattoteollisuuden raaka-aineiden kaupassa Alestalo on johtava yritys maailmassa. Kudetta kulkee konttilasteittain ympäri maailman meriä.

Kankurin ilon taiturit kutoivat vielä nyt tehtyä pidemmän, 35-metrisen maton Alestalon 90-juhlia varten 2007. Kolmasosa mattoa on sen jälkeen ollut Alestalon kangasmyymälän lattialla Kauppakadulla. Uusi matto pyöräytetään myymälän lattialle keskiviikkona 3. kesäkuuta.

Leila Mehto
leila.mehto@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista FC Lahden tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi