Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Nyt se ratkesi: Tällainen rakennelma on tulossa Lahden Alatorille - katso havainnekuva

Alatori ennen toriparkin työmaan alkua lokakuussa 2012. Kuva: Katja Luoma

Jan-Erik Anderssonin suunnitelma Lahden Alatorin taiteesta ja toiminnallisuudesta on voittanut kaupungin järjestämän kutsukilpailun. Kilpailussa kolme taiteilijaa ideoi eri-ikäisille kaupunkilaisille toimintaa, taidetta ja kalusteita. Turkulaisen Andersonin suunnitelma toimii pohjana, kun Alatorista rakennetaan kohtaamispaikka kaikenikäisille kaupunkilaisille. Uudistunut Alatori avataan Taidelauantaina syyskuussa 2015.

Puiston keskelle tehdään suuri, mutta samalla läpinäkyvä geometrinen pergolaveistos, jossa on viisi siipeä. Pergolan ympärille tulee kukkaistutuksia ja köynnöskasveja, jotka kiipeävät rakenteen päälle.

- Haluan luoda kaupungille uuden keskipisteen ja maamerkin joka symboloi kommunikaatiota, optimismia ja kauneutta. Keskeinen elementti on pergola, jonka valkoiset pilarit ja puna-keltainen kupoli symboloivat palavaa kynttilää, kertoo Andersson tiedotteessa.

Pimeänä aikana rakenteet toimivat valoteoksena: jokainen pylväs valaistaan ja kupolin keltainen liekki toimii lyhtynä. Suunnitelman idea lähtee siitä, että puistossa on aiemmin ollut pergolarakenne.

Myös puiston aiemmilta vaiheilta jäänyttä materiaalia, liuske- ja mukulakiviä, käytetään pohjana pergolan käytävissä. Pergolan viereen tulee lasten leikkipaikka sekä liikuntavälineitä aikuisille.

Voittajasuunnitelman valitsi Lahden kaupungin vihertoimen, maankäytön ja museon edustajista koottu ryhmä. Sen mukaan Anderssonin suunnitelma on puistomainen ja sen muotokieli puhuttelee sekä lapsia että aikuisia. Teoksen kustannusarvio on noin 50 000 euroa.

Anderssonin lisäksi kutsukilpailun ideasuunnitelman palauttivat Lahdessa työskentelevä kuvanveistäjä Kalle Mustonen ja orimattilalainen taiteilija Jukka Lehtinen. Valintaryhmän mukaan kaikki ehdotukset olivat korkeatasoisia ja ammattimaisia. Valitsematta jääneiden suunnitelmien osalta tutkitaan, voitaisiinko niitä käyttää muissa kohteissa.

Havainnekuva

Kaupungin julkaisema havainnekuva tulevasta pergolasta. Kuva: Lahden kaupunki

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen