Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Vuoden lahtelainen on ollut monessa mukana

Seppo Toivonen Metsä-Hennalan vanhan kappelin luona vuonna 2013. Kuva: Jere Grönberg

Everstiluutnantti evp. Seppo Toivonen on valittu vuoden lahtelaiseksi. Arvonimi luovutettiin Lahden Lyseolla järjestetyssä Lahti-Seuran vuosijuhlassa maanantaina. Tunnustuksen myöntämisperusteina olivat Toivosen pitkä ja aktiivinen toiminta Hennalan varuskunta-alueen toimintaa esittelevänä oppaana ja Lahden historian tuntijana sekä välittäjänä.

Toivonen on myös toinen vuosittain julkaistavan Lahden Historiallisen kalenterin ideoijista ja tuottajista. Vuodesta 2011 alkaen hän on toiminut Sotilaslääketieteen museon ja Sotilasmusiikkimuseon museovastaavana. Kesäisin hän on opastanut Hennalan varuskunta-alueen museoissa vierailevia matkailijoita, sekä pitänyt museot avoinna yhdessä muiden vapaaehtoisten kanssa.

Tuore vuoden lahtelainen kertoo olevansa otettu saamastaan huomionosoituksesta.

- Koska tiedän tunnustuksen taustan ja olen nähnyt listat aiemmin palkituista henkilöistä, olen varsin otettu ja nöyrällä mielellä, hän kertoo.

Hennalan ja Lahden historiaa esittelevänä oppaana ja yhdistysaktiivina toiminut Toivonen on tullut vuosien saatossa tutuksi sekä lahtelaisille historiasta kiinnostuneille että kaupungissa vieraileville matkailijoille.

- Oletan, että ihmiset ovat nähneet, että olen ollut monessa mukana ja saanut ehkä jotain aikaankin.

Toivonen kertoo, että opastoiminnan kautta useat lahtelaiset ovat päässeet tutustumaan kaupungin sisällä sijaitseviin, mutta suurelle joukolle tuntemattomiin historiallisiin kohteisiin.

Myös ihmisten kohtaaminen ja vuorovaikutus kaupungin asukkaiden kanssa synnyttävät hänen mukaansa uutta tietoa alueen historiasta.

- Opastustilanteessa kerron itse taustat, jonka jälkeen erityisesti vanhemmat lahtelaiset kertovat omat juttunsa johonkin paikkaan liittyen.

- Näin syntyy jälleen uusi kertomus seuraaville kerrottavaksi.

Hän korostaa, että kiitos laajamittaisesta työstä kuuluu myös useille yhdistyksille, joissa on vuosien varrella ehtinyt vaikuttaa.

- Kukaan ei tee kovin paljon yksin, hän kiteyttää.

Tommi Forsman
tommi.forsman@mediataloesa.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi