Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahdessa on ollut kirjastorästien maksajia ruuhkaksi asti

Lahden kirjastojen asiakkaat ovat viime päivinä maksaneet ahkerasti viivästysmaksurästejään, jotta ovat pääseet lainauskiellosta. Kuva: Katja Luoma

Lahden kirjastojen asiakastiskien ääreen on viime päivinä syntynyt ajoittain jopa jonoja, kun lainauskieltoon joutuneet asiakkaat ovat maksaneet rästejään.

Lahden kaupunginkirjasto langetti äskettäin peräti 29 000 lainauskieltoa, jota edelsi syyskuussa maksurästikampanja.

Johtava informaatikko Reija Piilola myöntää, että lainauskiellon saaneilta odotettiin tulevan myös negatiivista palautetta.

- Niin ei ole kuitenkaan käynyt, vaan asiakkaat ovat ymmärtäneet viivästysmaksurästien perinnän. Hämmennystä ja sekaannusta on syntynyt, kun asiakkaalla ei ole ollut rästejä, mutta silti heille on määrätty lainauskielto.

Tällöin syynä on, että henkilö on esimerkiksi lapsensa lainojen takaaja ja lapsen lainoista on jäänyt viivästysmaksurästejä.

Reija Piilolan mukaan viime päivinä maksuja on palautettu erityisesti Lahden lähikirjastoihin.

Koska asiakasruuhkaa osattiin ennakoida, Lahden pääkirjastossa päätettiin kokeilla muun muassa varauskirjojen itsepalveluhyllyä. Siten työvoimaa on pystytty keskittämään asiakaspalveluun eikä varauskirjojen noutajien ei ole tarvinnut jonottaa asiakaspalvelijan luo.

Lahdessa oli edellinen maksurästikampanja vuonna 2004, mutta silloin asiakkaille ei pystytty antamaan lainauskieltoja systemaattisesti.

Tästä lähtien kampanja jää pysyväksi. Seuraavan kerran velkasaldo nollataan vuoden 2016 alussa ja sitten aina vuosittain.

- Samalla voimme tähänastista paremmin siivota pois vanhentuneita asiakastietoja.

Tänä syksynä rästikampanja käynnistettiin kaupungin asettamien tulostavoitteiden vuoksi. Piilolan mukaan kirjaston tavoite täyttyisi, jos kokoon saataisiin 150 000 euroa. Tuon tavoitteen saavuttamista pidetään mahdollisena.

Marja-Liisa Aidantausta
marja-liisa.aidantausta@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi