Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahtelainen kitaristi palasi musiikin juurille - katso video hänen soitostaan

Lahtelainen juurimuusikko Paavo Pesonen esiintyy torstaina Lahden kaupunginkirjastossa. Kuva: Patrick Tamminen / Etelä-Suomen Sanomat

Lahtelainen juurimuusikko Paavo Pesonen on hylännyt sähkön - instrumenttien suhteen. Viimeinen sähkökitara lähti uudelle omistajalle jo pari vuotta sitten.

Nyt 24-vuotias muusikko soittaa vain akustisia kielisoittimia. Häntä kiehtoo niiden erilaiset tavat tuottaa ääntä ja etenkin niiden merkitys kansanmusiikille.

Mutta mitä on juurimusiikki, johon mies on erikoistunut?

- Roots-musiikki kattaa mielestäni käytännössä kaikki erilaiset kansanmusiikin lajit. Se on vaikuttanut vahvasti nykyisellään tuntemamme populaarimusiikin syntyyn. Esimerkiksi rock-musiikin pohja on vahvasti bluesissa, Pesonen selventää.

Pesonen esiintyy torstaina Lahden kaupunginkirjastossa. Esiintyminen on yhdistelmä historiaa ja elävää musiikkia.

Illan keikka tulee olemaan eräänlainen perehdytys pohjoisamerikkalaisen juurimusiikin historiaan. Hän soittaa vanhoja kappaleita yhdistellen niitä toisiin tyylilajeihin.

Pesonen kertoo, että juurimusiikissa on kaiken kansanmusiikin ja siten myös nykyisen populaarimusiikin alku. Juurimusiikkiin kuuluu lainaaminen, hän sanoo.

- Koetan omassa repertuaarissani yhdistää asioita, jotka toimivat ja joilla voin havainnollistaa rootsin historiaa, Pesonen toteaa.

Yksi mielenkiintoinen esittelyn kohde on vanha murhaballadien perinne. Murhaballadeissa on paljon samaa kuin saduissa.

- Ne ovat samaan aikaan informatiivisia ja tarumaisia. Niissä esiintyy fiktiivisiä henkilöitä, tai todellisia henkilöitä, joiden tekoja liioitellaan. Ne ovat tavallaan satuja, joilla on annettu eettisiä ohjeita, Pesonen kertoo.

Näitä menneen maailman "rikosuutisia" on tallentunut yllättävän paljon esimerkiksi appalakki-musiikin kautta. Yksi vanhimmista on 1700-luvulta peräisin oleva murhaballadi Naomi Wisen surmasta.

Paavo Pesonen esiintyy torstaina Lahden kaupunginkirjaston Päijät-Häme-salissa kello 18. Saliin laitetaan myös näytille Pesosen kuratoima valikoima juurimusiikkiaiheisia levyjä ja kirjallisuutta.

</p>

Sami Lindfors
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi