Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Muistatko tämän? Kerrostalon tilalla vain iso lautakasa!

Huhtikuussa 1963 otetussa lehtikuvassa näkyy sortuneesta talosta jäänyt kymmenmetrinen lautakasa uteliaiden ympäröimänä. Kuva: ESS

Koko Suomea puhuttanut onnettomuus tapahtui Lahdessa Mustankallionmäellä pääsiäisenä 50 vuotta sitten. Oli pitkänperjantain ilta ja suurin osa asukkaista oli jo vetäytynyt yöpuulle. Yhtäkkiä hiljaisuuden rikkoi ääni, jota on kuvailtu äkilliseksi rysähdykseksi tai kuin sorakuorma kipattaisiin autosta tielle.

Pimeyteen tihrustelleen ihmiset kokivat elämänsä järkytyksen kun syy rysäykseen selvisi: Kokonainen, lähes valmiiksi rakennettu 9-kerroksinen kerrostalo oli luhistunut muutaman metrin korkuiseksi kasaksi betonipölyä ja harjalautoja.

Kuin ihmeen kaupalla kukaan ei loukkaantunut onnettomuudessa. Pyhäpäivän iltana töissä olivat ainoastaan rakennuksen lämmittäjät, jotka hekin olivat sattumalta viettämässä kahvitaukoaan sortumisen hetkellä.

Myöhemmin onnettomuuden syy selvisi. Rakennusvaiheessa betoni oli päässyt jäätymään. Kun kevät lauhtui ja rakennusta alettiin lämmittää, jäätynyt betoni suli kohtalokkain seurauksin.

Talon sortuminen on suuri uutinen koko Suomessa ja ihmiset läheltä ja kaukaa tulivat ällistelemään roskaläjää, joka talosta jäi. Huhuja ja puheita riitti. Syyllisen etsiminen sai surullisen lopun, kun rakennuksesta vastannut urakoitsija päätyi tekemään itsemurhan.

Emmi Tuomisto
emmi.tuomisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi