Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Invamopolla liikkunut ei päässyt äänestämään

Liikuntavammainen Harri Kautto joutui ensiyrittämällä vain haaveilemaan Lahden Harjun koulun äänestyspaikalle pääsemisestä. Kuva: ESS

Lahtelainen Harri Kautto aikoi käydä sunnuntaina äänestämässä Harjun koulussa. Kansalaisvelvollisuus jäi ensimmäisellä yrittämällä kuitenkin suorittamatta, sillä Kautto ei päässyt vaalipaikalle sisälle sähköisellä kolmipyöräisellä invamopollaan. Koulun jyrkille portaille oli laitettu pyörätuoliluiskat, mutta niitä pitkin ei päässyt kolmipyöräisellä liikkumisvälineellä.

Toisekseen rappuset ollivat niin jyrkät, että niistä olisi ollut suorastaan vaarallista ajaa ylös, eikä käsikäyttöisellä pyörätuolillakaan olisi päässyt omin avuin.

Harmistunut Kautto joutui luopumaan äänestyssuunnitelmistaan.

- Myös lastenvaunuja ramppia pitkin ylös vetäneet vanhemmat saivat todella tehdä töitä, että he saivat vaunut ylös koululle.

Harri Kautto kertoo, että vahtimestari kävi hänen apunaan katsomassa myös muita koulun sisäänmenoväyliä. Niissäkin liikuntavammaisen esteenä olivat kuitenkin portaat.

Kautto ei kuitenkaan luovuttanut vaan tuli koululle vielä uudelleen. Tällä kertaa äänestyspaikalta löytyi kantoapua ja mies pääsi äänestämään.

-On jotenkin surkuhupaisaa, että ehdokkaat lupailevat ummet ja lammet liikuntavammaisten olojen parantamiseksi, mutta sitten edes äänestyspaikalle ei meinaa päästä, Kautto toteaa.

Vaalivalvojia harmitti

Äänestysalue 1.n vaalilautakunnan varapuheenjohtaja Inkeri Hanki oli pahoillaan Kauton tapauksesta. Hänen mukaansa vaalipäivän aikana Harjun koululla on tullut vastaan myös muita vastaavia liikuntarajoitteisia, joilla on ollut ongelmia päästä äänestämään.

-Vanhuksille jyrkät portaat ja ylämäkipiha ovat olleet kovia ponnistuksia. Moni on istunut hengästyneenä penkeillä ja huilannut, ennen kuin on pystynyt äänestämään. Pyörätuolilla liikkuvat eivät pääse jyrkkiä portaita ylös omin avuin, vaikka niihin onkin rakennettu ramppi. Huonosti liikkuville ei ole edes kaiteita, josta saisi tukea. Toivon todella, että äänestyspaikkaa mietittäisiin paremmin seuraaviin vaaleihin, Hanki sanoo.

Marja-Liisa Aidantausta
marja-liisa.aidantausta@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi