Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Kuparimarkalla ihmeellinen tarina

Melko kallis markka. Kuva: ESS

Vaatimattoman oloinen kuparimarkka nousi hintansa ja harvinaisuutensa takia ylitse muiden esineiden viikonloppuna Lahdessa pidetyillä antiikki- ja keräilymessuilla.

Päijät-Hämeen numismaatikkojen esittelypöydällä olleeseen yksityisen keräilijän kokoelmaan kuuluva markka vuodelta 1949 on markkina-arvoltaan 14 000 euron luokkaa.

Rahan tarina tekee hinnan ymmärrettäväksi.

- Silloinen rahapajan johtaja P.U. Helle oli itsekin keräilijä ja muiden keräilijöiden manipuloitavissa. Normaalisti markat lyötiin tuolloin raudasta. Helle teki itse kuparimarkan aihiot ja rahaa painettiin 250 kappaletta, kertoi rahan omistava keräilijä, joka arvokkaan kokoelmansa vuoksi ei halua nimeään julkisuuteen.

- Kuparimarkan painatus oli joka tapauksessa jonkinlainen virkavirhe. Asia johti poliisikuulusteluihin, mutta Helle ei saanut asiasta mitään tuomiota. Rahapajan johtaja menetti kuitenkin virkansa ilmeisesti juuri tämän jupakan seurauksena.

Lahdessa esillä olleella hinnalla markan omistaja halusi vain havainnollistaa tällaisten rahojen arvon. -Tämä markka ei ole myytävänä, hän sanoi.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi