Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Tätä et tiennyt Oscareista: Patsaan arvo yksi dollari, koiran piti voittaa ensimmäinen palkinto

Oscar-gaala järjestetään tänä vuonna helmikuun 28. päivänä. Kuva: JUSTIN LANE / EPA

Yhdysvaltain elokuva-akatemia (Academy of Motion Picture Arts and Sciences) jakaa vuosittain elokuva-alan arvostetuimmat palkinnot, Oscarit. Tänä vuonna Oscar-gaala järjestetään 28. helmikuuta.

Tiesitkö, että koiran piti saada ensimmäinen Oscar-palkinto? Ja tiesitkö, ettei Oscar ole palkinnon virallinen nimi?

Oscar-palkinnon historiaan kuuluu lukuisia mielenkiintoisia yksityiskohtia, joista tässä muutamia.

1) Nimi

Oscar-patsaan virallinen nimi on The Academy Award of Merit. Patsas on tunnettu Oscarin nimellä kuitenkin jo vuodesta 1934. Lempinimestä tuli niin tarttuva, että myös elokuva-akatemia otti sen käyttöönsä jo vuonna 1939.

Oscar-nimen alkuperästä ei ole varmuutta. Yhden tarinan mukaan patsas on saanut nimensä, kun elokuva-akatemian kirjastonhoitaja näki patsaan ensimmäistä kertaa ja sanoi sen muistuttavan hänen setäänsä Oscaria. Toisen tarinan mukaan nimen antoi patsaalle näyttelijä Bette Davis, joka nimesi patsaan ensimmäisen aviomiehensä mukaan.

2) Patsas

Oscar-patsas esittää miekkaa pitelevää ritaria, joka seisoo filmikelan päällä. Patsas on noin 34 senttimetriä korkea ja painaa noin 3,85 kiloa. Patsaan on suunnitellut Cedric Gibbons. Patsaat valmistaa chicagolainen R. S. Owens & Company.

Gibbonsin vaimo Dolores del Río on väittänyt, että hänen meksikolainen ystävänsä Emilio Fernández toimi mallina pokaalin ritarille. Myöhemmin Fernándezista tuli menestynyt näyttelijä. Yhdysvaltain elokuva-akatemian mukaan patsaan suunnittelussa ei käytetty elävää mallia.

Alkujaan patsas oli kullattua pronssia. Nykyään käytetään britannium-metalliseosta, joka viimeistellään aidolla 24-karaattin kullalla. Toisen maailman sodan aikaan metalleista oli pulaa, joten Oscarit jaettiin kipsisinä. Sodan jälkeen voittajat saivat vaihtaa kipsipatsaansa metallisiin.

3) Ensimmäinen voittaja

Yhdysvaltain elokuva-akatemia perustettiin vuonna 1927. Ensimmäiset palkinnot jaettiin toukokuussa 1929. Ensimmäisessä palkintogaalassa ei ollut suurta jännitystä, sillä voittajat oli julkaistu jo kolme kuukautta ennen tilaisuutta.

Ensimmäisen Oscarin voitti Emil Jannings. Patsaan piti mennä kuitenkin aivan toiselle näyttelijälle, nimittäin 27 elokuvassa esiintyneelle Rin Tin Tin -koiralle.

Historia kertoo, että parhaan näyttelijän äänestyksen ensimmäisellä kierroksella saksanpaimenkoira Rin Tin Tin sai eniten ääniä. New Yorker -lehden toimittaja Susan Orlean on vahvistanut tiedon koirasta kertovassa kirjassaan.

Toiselle äänestyskierrokselle elokuva-akatemia päätti päästää vain ihmisehdokkaat, joten Rin Tin Tin tippui palkintotaistelusta.

Uskotaan, että elokuva-akatemian johdon mielestä kaikkien aikojen ensimmäisen palkinnon antaminen koiralle olisi synnyttänyt vääriä mielikuvia. Elokuvapalkinnon toivottiin kohoavan legendaariseen maineeseen, jonka se kieltämättä on saavuttanutkin, eikä koiravoittajan uskottu auttavan asiaa.

4) Menestyneimmät

Oscar-palkintoja on jaettu tähän mennessä 2 947 kappaletta.

Eniten Oscareita voittaneet elokuvat ovat 11 Oscaria kahmineet Ben-Hur (1959), Titanic (1997) ja Taru Sormusten Herrasta: Kuninkaan paluu (2003).

Eniten henkilökohtaisia Oscar-palkintoja on saanut Walt Disney, joka on voittanut palkinnon peräti 26 kertaa. Oscar-gaalan pitkäaikaisin juontaja Bob Hope olikin BBC:n mukaan sanonut eräässä juontamistaan gaaloista, että "Jos näitä patsaita jää yli, ne voidaan lähettää suoraan Walt Disneylle".

5) Tiesitkö?

Oscar-gaala televisioitiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Lähetystä seurasivat miljoonat katsojat eri puolilla Yhdysvaltoja ja Kanadaa. Oscarit nähtiin väreissä televisiosta vuonna 1966. Maailmanlaajuiset televisiolähetykset alkoivat vuonna 1969, jolloin gaalahuuma tavoitti elokuvafanit yli 200 maasta.

Vuonna 1968 gaalaa siirrettiin kahdella päivällä Martin Luther Kingin kuoleman vuoksi. Gaalan piti olla huhtikuun 8. päivänä, mutta se siirrettiin 10. päivälle, koska Martin Luther Kingin hautajaiset järjestettiin huhtikuun 9. päivänä. Myös vuonna 1981 juhlaa jouduttiin siirtämään. 24 tunnin siirto johtui presidentti Ronald Reaganin murhayrityksestä.

Liza Minnelli on maailman ainoa Oscar-voittaja, jonka molemmat vanhemmat ovat myös voittaneet palkinnon. Liza Minellin äiti Judy Garland sai patsaan vuonna 1939, isä Vincente Minnelli voitti vuonna 1958. Liza Minnelli palkittiin parhaana näyttelijättärenä vuonna 1972.

River ja Joaquin Phoenix ovat ainoat veljekset, jotka ovat olleet ehdolla gaalassa ansioistaan näyttelijöinä. River Phoenix nimettiin ehdokkaaksi vuonna 1988, pikkuveli Joaquin Phoenix on ollut ehdolla vuosina 2000, 2005 ja 2012.

Vuodesta 1950 lähtien Oscar-palkintoa on koskenut sääntö, jonka mukaan sitä ei saa myydä eteenpäin ennen kuin on tarjonnut palkintoa elokuva-akatemialle yhden dollarin korvausta vastaan. Sääntö koskee sekä palkinnon voittaneita että sen perineitä.

Vuonna 2011 Orson Wellesin tytär Beatrice Welles myi patsaan, jonka hänen äitinsä oli voittanut vuonna 1942 elokuvasta Citizen Kane. Welles sai Oscarista yli 861 000 dollaria eli noin 776 000 euroa.

Lähteet:

Academy of Motion Picture Arts and Sciences

BBC

http://www.oscars.org/oscars

http://www.bbc.com/culture/story/20160219-who-was-oscar-a-history-of-the-academy-awards-statuette

Iida Muhonen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi