Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Mistä yleisöä omalle musiikille? Lahtelaiset nuoret räppärit hakevat vetoapua uudesta kollektiivista

Kuinka päästä pinnalle ja saada keikkoja? Siinä asia, jota moni nuori musiikintekijä pohtii kuumeisesti. Joskus apu voi löytyä joukkovoimasta.

Team Someactia luotsaa Vili Kukkola (keskellä). Joonatan Räihä ja Tuomas Lehti toivovat kollektiivin tuovan lisää keikkoja. Kuva: Millamari Uotila

Kuinka päästä pinnalle ja saada keikkoja? Siinä asia, jota moni nuori musiikintekijä pohtii kuumeisesti. Joskus apu voi löytyä joukkovoimasta. Lahtelaiset nuoret rap-artistit päättivät kokeilla, mitä rap-musiikkiin erikoistunut kollektiivi voi tarjota. Joonatan Räihä eli Typelik, Anton Airo eli Adizi ja Milla-nimellä esiintyvä Milla Päivärinta kuuluvat Team Someactiin, mikkeliläisen nuoren miehen Vili Kukkolan luotsaamaan ryhmään. Tällä hetkellä ryhmään kuuluu kahdeksan artistia. Mukana on jäseniä Lahden lisäksi muun muassa Mikkelistä ja Turusta.

Kukkola, 19, on supliikkimies, se käy ilmi jo puhelimessa. Kukkola kutsuu itseään sosiaalisen median vaikuttajaksi. Hän perusti Someactin vuosi sitten etsiäkseen nuoria lupaavalta vaikuttavia artisteja ja auttaakseen heitä verkostoitumisessa ja keikkojen saamisessa.

– Artistit pystyvät sitten keskittymään musiikkiin, Kukkola sanoo.

Vili Kukkola työskentelee päivätyönään myyntiedustajana Elisalla. Someactia Kukkola kehittää vapaa-ajallaan. Innostus musiikkialaa kohtaan on peräisin isältä, joka on työskennellyt dj:nä.

Someact ei ole yritys, ainakaan toistaiseksi, mutta Kukkolaa kiinnostaa kasvattaa toimintaa. Joulukuussa mukaan on tullut yksi uusi artisti ja merkonomin tutkintoa suorittava työssäoppija.

Toiveena saada lisää keikkoja

Kuten kollektiivin nimi kertoo, näkyvyyttä haetaan erityisesti sosiaalisen median avulla. Kukkola pyrkii tekemään yhteistyötä nuorille tuttujen sosiaalisen median vaikuttajien kanssa, jotta Someactin jäsenten musiikki keräisi uutta yleisöä.

Joonatan Räihä on tehnyt musiikkia muutaman vuoden, ja keikkoja on tullut erityisesti Lahden nuorisopalveluiden kautta. Räihän ja Anton Airon duona tekemä Yksin et ikinä jää -biisi kipusi syksyllä 2018 Spotifyssa Suomen top 50 -viraalilistan seitsemänneksi. Viime perjantaina julkaistiin kaksikon tuplasingle Pisarat ja Nähdään Taas.

Lue myös: Maakuntalaulun uusiksi kirjoittanut lahtelaisräppäri Aku Miettinen tietää, miltä tuntuu olla juureton
 

Räihä toivoo Someactin tuovan tulevaisuudessa lisää keikkoja.

– Tämä tarjoaa mahdollisuuden saada keikkoja muualtakin (kuin Lahdesta). Minulla on iso intohimo esiintymistä kohtaan ja myös visuaaliseen puoleen. Olemme tehneet paljon musiikkivideoita.

Turkulainen Tupe, eli Tuomas Lehti pitää Someactia ponnahduslautana, jonka avulla omaa tekemistä saa muiden tietoon.

– Nyt tehdään musiikkia niin paljon kuin pystyy, Lehti sanoo.

Millamari Uotila
millamari.uotila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi