Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Vielä pihisee kuvantekijän henki Lahdessa – näyttelyssä voi nähdä kuvanveistäjän työssään

Kauno ry:n jäsenten yhteisnäyttely luo tiiviin katsauksen kaupungin kovia kokeneeseen kuvataidekenttään.

Terhi Kaakinen veistää koivusta patsasta livenä galleria Uudessa Kipinässä. Kuva: Sami Kuusivirta

Sikäli kun olet aina halunnut nähdä, miten Lahdessa tehdään taidetta, tilaisuutesi on tullut. Lahtelainen kuvanveistäjä Terhi Kaakinen on luvannut työskennellä galleria Uudessa Kipinässä Kaunon tekijät -näyttelyn ajan. Jos galleria sattuisi olemaan kiinni, työskentelyä voi seurata lasin takaa.

Kauno ry on lahtelaisten kuvataideyhdistysten (Taiteilijaseura, Taidegraafikot, Lahden Valokuvataide) kattojärjestö. Torstaina avattu yhteisesiintyminen tarjoaa tiivistetyn katsauksen siihen, mistä on tultu, missä ollaan ja mihin suuntaan kenties mennään.

Lahtelaisella kuvataiteella on komea historia, mutta sen jälkeen kun Lahden Taideinstituutti ajettiin alas, kuvataiteilijat ovat olleet ahtaalla. Uutta jäsenistöä ei yhdistyksiin oikein tule. Lisäksi kaupungista on lakkautettu useita gallerioita, joten esille pääseminen on yhä vaikeampaa.

Tätä nykyä kolmessa taideyhdistyksessä on yhteensä 250 jäsentä. Kaunon tekijät -näyttelyn kuratoijat Eeva Kaisa Jauhiainen ja Veera Inkeri lähtivät kokoamaan yhteisesiintymistä ajatuksella ”tarjotkaa parastanne”. Lopulta vain noin puolet tarjotuista töistä mahtui esille Kipinään.

Kuraattori Eeva Kaisa Jauhiainen huoneessa, joka käy läpi lahtelaisten kuvataidejärjestöjen historiaa. Kuva: Sami Kuusivirta

– Vaikka mitään yhteistä teemaa ei etukäteen ollut, monissa töissä toistuvat samat asiat eli luonto, kaaos ja sen visuaalinen hallinta, Jauhiainen määrittelee.

Värikkäät lapset ihastuttavat

Lahden Kittelässä asuva Terhi Kaakinen on tehnyt itselleen nimeä lapsia kuvaavilla värikkäillä veistoksillaan. Viime kesänä hän oli mukana veistämässä Päijät-Hämeen keskussairaalan viereiseen metsikköön niin sanottua terveyspolkua.

Terhi Kaakisen lapsiveistos vakoilee ohikulkijoita galleriatilan ovella. Kuva: Sami Kuusivirta

Kipinässä Kaakinen veistää koivusta pientä poikaa, jossa joku saattaa nähdä muistumia jopa lahtelaislegenda Olavi Lanun muotokielestä.

– Ajattelen itse, että tämä esittää omaa teini-ikäistä poikaani, vaikka ei mikään näköispatsas olekaan, Kaakinen paljastaa.

Veistos sai alkunsa hieman epätavallisesti, kun Kaakisella majoittunut kiinalainen Airbnb-vieras halusi oppia veistämään. Alkuinnostus haihtui nopeasti, joten työ jäi keskeneräiseksi.

Galleriassa veistäminen on Kaakiselle virkistävää vaihtelua, sillä yleensä hän veistää yksin kotona.

– Moottorisahahommat teen ulkona pihalla, hän kertoo.

Kaakinen on sikäli tyypillinen ”kaunolainen”, että hänen tavoitteenaan on viedä taidetta ulos gallerioista ihmisten pariin. Hänen lapsifiguurinsa ovat ilahduttaneet esimerkiksi kirjastokävijöitä pääkaupunkiseudulla.

– Jotkut lapset ovat lukeneet veistoksilleni jopa satukirjoja, mikä on tietysti hienoa.

Kaakinen paljastaa, että hänen töitään nähdään myös Päijät-Hämeen keskussairaalassa sen jälkeen, kun sairaalan laajennusosa valmistuu vuonna 2022.

– Lapsia teen sinnekin. On kiva tuoda taiteella lämpöä tiloihin, jotka yleensä mielletään kalseiksi, Kaakinen miettii.

Tulevaisuus näyttää... miltä?

Näyttelyn varsinainen katseenvangitsija on Marianne Sirin The World We’re Giving to Future Generations. Gallerian lattialla pitkin pituuttaan retkottava keraaminen työ kuvaa miestä, joka on kuollut rannalle syötyään mahansa täyteen muoviroskaa.

Marianne Sirin keraaminen veistos kuvaa muoviroskaan kuollutta miestä rannalla. Kuva: Sami Kuusivirta

– Keräsin roskaa Vesijärven ja Itämeren rannoilta. Hangosta löytyi hirveästi hylsyjä ja panoslankaa, jota on ilmeisesti käytetty räjäytystöissä, Siri kertoo.

Susanna Judinin Global warming -grafiikat jatkavat samaa viestiä uhkaavasta ekokatastrofista viereisellä seinällä.

Lahtelaisen kuvataiteen tulevaisuus näyttää hieman maailman tulevaisuutta paremmalta, että tulevan LAD-museokeskuksen myötä taide noussee kaupungissa jälleen paremmin esille.

Susanna Judinin Global warming -grafiikat täyttävät yhden seinän kokonaan. Kuva: Sami Kuusivirta

– Kaunoon se ei suoranaisesti kuitenkaan vaikuta, eikä sieltä ole kukaan ollut meihin yhteydessä, Jauhiainen sanoo.

Kaunon tekijät galleria Uudessa Kipinässä (Kymintie 1) 15.1. asti.

Ilkka Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi