Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Elokuva-arvio: Western Stars -dokumentti on hyvä kylkiäinen Bruce Springsteenin uudelle levylle

Bruce Springsteen kertoo dokumentissa uuden levynsä kappaleiden taustoista ja elämästään. Kuva: Rob DeMartin

Western Stars

Tähdet: 3/5

70-vuotias Bruce Springsteen julkaisi kesällä uuden levynsä Western Stars, mutta ei halunnut lähteä uusien biisiensä kanssa kiertueelle. Sen sijaan hän ohjasi itsestään ja lauluistaan elokuvan yhdessä Thom Zimnyn kanssa.

Levyn nimeä totteleva Western Stars -dokumentti onkin hyvä kylkiäinen albumille. Pomo availee siinä kappaleiden taustoja ja syntytarinoita intiimillä tavalla. Näiden pikku monologien ohessa hän soittaa livebändinsä kera levynsä läpi, seuraten albumin dramaturgiaa yksi yhteen.

Tarujen cowboy

Springsteen todella osaa kertoa tarinan, vangita kuulijan. Vuosi sitten Netflixissä julkaistussa Springsteen on Broadway -dokumentissa legenda soitti akustisesti tunnetuimpia hittejään ja kertoili elämästään, lapsuudestaan ja uransa alkuvaiheista. Niin syntyi sielukas kokonaisuus.

Western Stars -dokumentissa Springsteen oleilee kotikonnuillaan New Jerseyn maaseudulla, stetsoni päässä kuin mikäkin tarujen cowboy.

Bruce Springsteen viljelee elokuvassaan lännenmies-romantiikkaa. Kuva: Rob DeMartin

Uljaat hevoset pitävät Springsteenille seuraa, kun hän avautuu sisäisistä demoneistaan. Hetkittäin ylilyövä lännenmies-romantiikka sallittakoon legendalle. Ammentaahan hän levyllään kulkuriromantiikasta, lännen myyteistä ja muun muassa 1940- ja 1950-lukujen lännenelokuvien musiikista. Kaipuu ”kadonnutta” Amerikkaa kohtaan on Springsteenin musiikin polttoainetta.

Perusvarmaa kerrontaa

Springsteenin herkkyys ja haavoittuvuus tekevät dokumentista kiinnostavan, vaikka se ei muodoltaan ja kuvaukseltaan olekaan kovin yllättävä musiikkitaltiointi.

Elokuvan kulku perustuu tasatahtisesti tarinoihin ja lauluihin. Seestyneen Springsteenin elämänfilosofia lienee jo kovin tuttua hänen faneilleen. Dokumentissa on samaa raukeaa melankolisuutta kuin vaikkapa Johnny Cashin American Records -levyissä.

Mukana menossa on myös Springsteenin vaimo Patti Scialfa, joka soittaa kitaraa ja laulaa taustoja miehensä mainiossa orkesterissa.

Ohjaus: Bruce Springsteen, Thom Zimny, kuvaus: Joe DeSalvo, musiikki: Bruce Springsteen. Pääosissa: Bruce Springsteen. Tyylilaji: Musiikkidokumentti. S.

Jarno Lindemark
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi