Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Lahtelaiskirjailija Heikki Saure: "Asemapäällikön talosta löytyy merkittävä haltijoiden temmellyspaikka"

Heikki Saure kertoo olleensa kiinnostunut kansanperinteestä ja oudoista asioista jo pitkään Kuva: Minni Salminen

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura julkaisi aiemmin syksyllä lahtelaisen Heikki Sauren kirjan Tonttu – tarua ja totta. Kirjailija kertoi Radio Voiman haastattelussa olleensa kiinnostunut kansanperinteestä ja oudoista asioista jo pitkään.

- Tonttujen ja haltijoiden ikiaikaisesta kansanperinteestä kumpuaa hyvin ekologinen ja ajankohtainen sanoma. Tontut ja haltijat ovat olleet tiettyjen paikkojen haltijoita ja suojelijoita. Kun ihmiset kunnioittivat tonttuja ja haltijoita, he kunnioittivat myös niitä paikkoja, joiden haltijoita olennot ovat.

- Ne tavallaan opettivat ihmiset ymmärtämään, että kaikesta, niin ympäristöstä, esineistä, rakennuksista, eläimistä ja myös tietenkin ihmisistä, täytyy pitää huolta.

Saure väittää kirjassaan, että asiat alkoivat mennä pieleen, kun ihmiset eivät enää uskoneet tonttuihin eivätkä kuunnelleet niiden viisaista neuvoja.

- Siitä seurasi se, että ylimielinen ihminen alkoi turmella ympäristöä ja saastuttaa luontoa. Niinpä me nyt elämme ilmastonmuutoksen kourissa.

Sauren mukaan Lahden Asemapäällikön talosta löytyy merkittävä haltijoiden temmellyspaikka. Kyseessä on on kirjailija Kerttu-Kaarina Suosalmen vanha kotitalo.

- Se on ollut hänen lastenkirjojensa Uudenkuun juhla ja Tule takaisin menninkäinen pääasiallinen tapahtumapaikka. Siellä on ollut haltijoita tosi paljon ja niillä on ollut usein hyvin kotitonttumainen tehtävä. Siellä on nähty myös äreän mukava menninkäinen.

Kuuntele Heikki Sauren haastattelu Radio Voimassa tästä.

Minni Salminen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi