Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

ESS esittelee Aukusti-palkinnon saajaehdokkaat

Aukusti-ehdokkaat 2/5: Anttilanmäen asukkaat innostuivat kyläjuhlasta niin, että aikovat järjestää tapahtuman uudelleen

Anttilanmäellä oli tiistaina pikkupakkanen. Hyisessä viimassa kelpasi muistella 10. elokuuta vietettyä kyläjuhlapäivää, joka oli lämmin ja aurinkoinen Kuva: Mirja Hussain

Tuhat kävijää olisi hyvä saavutus, ajattelivat Anttilanmäen kyläjuhlan talkoolaiset viime elokuussa. Lahden Anttilanmäen ja Kittelän asukkaiden ideoima kulttuuri- ja taidetapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa, joten tavoite asetettiin maltilla. Suomen oikukas kesäsääkin saattaisi tehdä tepposet.

Toisin kuitenkin kävi. Kun aurinkoinen kyläjuhlapäivä koitti, kävijätoive osoittautui nopeasti ihan liian vaatimattomaksi. Ihmisiä virtasi jatkuvana vanana. Ruoka- ja kahvilapisteistä loppui tarjottava jo iltapäivällä, ja kahvilanpitäjät laittoivat puolisona etsimään lisää ruokaa. Anniskelusta vastannut Tirra-ravintola täydensi juomavalikoimaa moneen kertaan, ja lopulta varastokin myytiin tyhjäksi.

Pop up -ravintoloita perustettiin ihan lennostakin. Talkootyössä ollut Anne-Maj Rope huomasi kotiin palatessaan, että päivällinen oli kadonnut jääkaapista.

Lapsenlapset Kauko ja Kalle olivat innostuneet bisnesmahdollisuuksista ja myyneet kattilallisen tomaattikeittoa festarivieraille.

Pitkälle iltaan jatkunut kyläjuhla keräsi päivän aikana arviolta 3 000 kävijää.

Tapahtumaa oli valmistelemassa jopa 50-60 talkoolaista. Tiistaina Anttilanmäen Mäkituvalle kokoontuivat Sara Tala tyttäriensä Adan ja Ainon kanssa, Terhi Kaakinen ja tytär Pinja Kaakinen, Silja Kostia, Anne-Maj Rope, Erkki Rope, Janne Ranne, Maria Hyvönen, Katriina Ranne, Tuulia Halttunen, Joni Rajamäki ja Pirkko Seppä. Kuva: Mirja Hussain

Taiteilijat omasta takaa

Talkoovoimin järjestetyksi tapahtumaksi Anttilanmäen kyläjuhla tarjosi laajan kattauksen monitaiteellista ohjelmaa. Taiteilijat löytyivät pitkälti omalta mäeltä. Kuvanveistäjä Terhi Kaakinen esitteli puuveistoksiaan, Etelärinteen Pojat -yhtye musisoi swingin tunnelmissa ja runoilija Katriina Ranne toteutti mäelle oman versionsa geokätköilystä: runokätköilyn.

Myös Ainopuiston teatterin esitys Herra Helismaan lempilaulu natsasi hyvin Anttilanmäen maisemiin: asuihan lauluntekijä Reino Helismaa Anttilanmäellä.

Illan kruunasi nastolalaislähtöisen muusikon Jukka Nousiaisen keikka.

Valtaosa ohjelmasta tarjottiin kävijöille ilmaiseksi tai vapaaehtoisella maksulla.

Matti Hilska, Silja Kostia, Maria Hyvönen ja Sara Tala koristelivat katua kyläjuhlakuntoon viime elokuussa. Kuva: Janne Ranne

Kävelykartta jäi elämään

Kävijöitä kannustettiin myös kuljeskelemaan pitkin vanhaa puutaloaluetta. Juhlaa varten painettu ohjelmaesite paisui alueen historiaa esitteleväksi kävelykartaksi. Siihen koottiin tietoa talojen vaiheista ja entisistä asukkaista. Kartan avulla saattoi suunnistaa vaikkapa talolle, jossa itse Lenin yöpyi paettuaan Venäjän vallankumouksen kuohuja Suomeen vuonna 1917.

Useat kyläjuhlavieraat kuljeskelivat Anttilanmäellä ensimmäistä kertaa.

– Moni oli hämmästynyt, että täällä on tällainen paikka, asukasyhdistyksen sihteeri Maria Hyvönen sanoo.

Talkoolaisten mukaan yhdessä tekeminen lähensi asukkaita ja lisäsi alueen yhteisöllisyyttä.

– Koko asuinalue lähti täysillä mukaan, sanoo kyläjuhlavastaava Janne Ranne, joka työskentelee ESS:n toimitussihteerinä.

Kyläjuhlakuume leviää

Tapahtuma ei ole jäämässä kertaponnistukseksi. Kyläjuhla järjestetään ensi vuonna 8. elokuuta, ja ohjelman suunnittelu on jo käynnissä. Esiintyjäksi on lupautunut lahtelainen Minja Koski eli artisti nimeltä M. Teatteriryhmää etsitään puolestaan avoimella haulla.

Asukasyhdistyksen puheenjohtaja Silja Kostia pani merkille, että Anttilanmäen miljöö taloineen ja puutarhoineen kiinnosti kävijöitä. Toiveena on, että ensi kerralla asukkaat innostuisivat esittelemään paitsi pihojaan myös kotejaan.

Anttilanmäen kyläjuhlan esikuvina ovat olleet Kumpulan kyläjuhla Helsingissä sekä Lahti Block Party -korttelijuhla. Hyviä ideoita on saatu myös Porvoosta ja Loviisasta.

Lahdessa kyläjuhlainnostus on leviämässä ainakin Karistoon. Janne Ranteen mukaan karistolaiset ovat kyselleet vinkkejä oman tapahtuman järjestämiseen.

– Olisi tosi hauskaa, jos Lahteen tulisi kyläjuhlailmiö.

Anttilanmäen nuorin asukas lienee Janne ja Katriina Ranteen poika Kaius. Kuvassa asukasyhdistyksen puheenjohtaja Silja Kostia, Anne-Maj Rope, kyläjuhlavastaava Janne Ranne, sihteeri Maria Hyvönen, Joni Rajamäki, Tuulia Halttunen ja Katriina Ranne (etualalla). Kuva: Mirja Hussain
Yleisöäänestys

Kenelle kuuluu Aukusti?

Vuoden Aukusti-ehdokkaat ovat: 1. Antti Ahonen, 2. Anttilanmäen kyläjuhla, 3. Tapani Kalliomäki, 4. Kaarisilta, 5. Loviisankatu 8 -tietokirja.

Yleisöäänestykseen voi osallistua netissä tai tekstiviestillä. Äänestys jatkuu vuoden loppuun.

Tekstiviestiäänestys: lähetä viesti AUKUSTI (väli) vaihtoehdon numero numeroon 13300 (esim. AUKUSTI 2). Viestin hinta on 0,70 €. Palvelu toimii kotimaisilla liittymillä.

Nettiäänestyslomake löytyy täältä.

Aukustin voittaja ratkeaa 7. tammikuuta. Yleisöäänestyksen voittaja palkitaan erikseen.

Millamari Uotila
millamari.uotila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi