Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Teatteriarvio: Ainopuiston jouludraama taittuu dickensiläiseen suuntaan

Kuva: Hanna Kaitila

Ainopuiston teatteri

Pormestari

Esitys Lahden kaupungintalon sisäpihalla 8.12.

Olen tainnut joskus aiemmin huomauttaa, että Ainopuiston teatteria pyörittävä Timo Taulo saisi keksiä talviteatterinsa johtohahmoksi jo jonkun muun kuin iänikuisen paskakuskin Jepulis Penjaminin.

Olen valmis ottamaan sanani ainakin osittain takaisin. Taulo näyttää luovan uutta lahtelaistraditiota, johon kuuluu se, että itsepäinen duunarihahmo kertoo joka joulu lahtelaisille sadun putkatuomiolta välttyäkseen. Ajatuksessa on tiettyä herttaisuutta.

Tällä kerralla Jepuliksen satuun on tarttunut hieman paikallispoliittista satiiria. Taulo on sepitellyt muunnelman Keisarin uudet vaatteet -klassikosta, jossa orpokodin kassa on tyhjä, mutta päättäjillä kyllä riittää rahaa millä mällätä.

Ajankohtaiseksi Pormestarin tekee tietysti se, että Lahti siirtyy pormestarijohtoon kesällä 2021. Joidenkin arvioiden mukaan ”Kärpäsen herra, Möysän mahtavuus” maksaa tuplasti sen mitä nykyinen johtamismalli.

Anna Koukku esittää joulusadun turhamaista pormestaria. Esitykset jatkuvat kaupungintalolla 15.12. asti. Kuva: Hanna Kaitila

Kauniit laulut lämmittävät

Noin 40 minuuttia pitkä joulunäytelmä saavuttaa tavoitteensa vähintään kohtalaisesti. Kaupungintalon sisäpihalle on luotu tunnelmallinen miljöö joulukuusilla, räsymatoilla ja tarpeistolla. Lapsilauman kauniit laulut lämmittivät katsojaa ainakin tuulisessa nollakelissä niin, että saagan aikana ehti tulla vain kohtalaisen kylmä.

Itse tarina etenee H.C. Andersenin alkuperäissatua mukaellen dickensiläisessä hengessä, jossa kurjalistoa kuvataan kauniisti romantisoiden ja yläluokkaa kolkommin. Nokkelat lapset keksivät jekuttaa turhamaista pormestaria kutomalla näkymättömän kankaan, jonka vain virkaansa pätevät ihmiset näkevät. Asiassa voi nähdä tiettyä symboliikkaa, sillä moni ihminenhän loihtii oikeastikin oman mahtavuutensa lähinnä kuvitteellisista aineksista.

Anna Koukku diivailee sopivasti pöyhkeänä pormestarina. Lapsista päärooleissa ovat Karoliina Karppanen ja Veetu Hietanen, jotka esittävät pirteästi nokkelia kankureita.

Miikku Tolonen tekee hieman pelottavan Jepuliksensa tutuin elein, samoin ankaraa poliisimestaria esittävä Mikko Hannula.

Ilkka Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi