Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Ritva-Liisa Pohjalainen vaihtoi vaatealan lasiin: " En voinut katsoa, kun vaatetusteollisuus alkoi ottaa isoja riskejä laadun kustannuksella"

Koulutyttönä Pohjalainen askarteli isän kiväärin hylsyistä vöitä, joita koulukaverit halusivat.

Ritva-Liisa Pohjalainen keskittyy lasitaiteeseen. Korut ja juhla-asut jäävät satunnaisiksi tilaustöiksi. Kuva: Juha Poutanen

Muotoilija Ritva-Liisa Pohjalainen erottui tekevänä ja energisenä jo lapsuudessaan. Viisilapsisen perheen esikoinen ihaili samassa pihapiirissä asuvaa mummoaan, taitavaa vaatturia.

– Mummo loihti vaatteita siskonsa Yhdysvalloista lähettämistä täkkitehtaan ylijäämäkankaista. Itse asetuin Singerin polkimille heti kun vain yletyin. Sähköompelukoneen sain 12-vuotislahjaksi, ja pian tienasin ompelemalla ystävilleni minihameita, mikrohousuja ja maksiliivejä.

– Viihdyin myös ukin puusepänverstaassa. Siellä valmistin isän metsästysreissulta jääneistä kiväärin hylsyistä vöitä ja koruja. Pian koulukaveritkin halusivat niitä. Pölkyt, puukot ja monenlaiset materiaalit tulivat tutuiksi. Siihen aikaan ei lapsia varoiteltu. Sai mennä ja sai tehdä.

Pohjalainen aavisti tulevan alansa jo varhain.

– Halusin muotitaiteilijaksi niin kuin pojat nykyisin tahtovat NHL-pelaajiksi.

Taidelasi kiinnosti jo lapsena

Viime kuussa 70 vuotta täyttänyt Ritva-Liisa Pohjalainen muistaa, kuinka hän ensi kerran vaikuttui taidelasin herkästä, läpikuultavasta kauneudesta.

– Äitini oli Pattijoella kunnanjohtajan sihteerinä ja sai työpaikan lahjana filigraanitekniikalla valmistetun maljakon. Sitä säilytettiin isän urheilupalkintojen joukossa. Jaksoin ihailla sitä loputtomasti.

Äiti huomasi tyttärensä mielenkiinnon ja alkoi kerätä tälle Kaj Franckin värikästä pokaalisarjaa.

Koulussa Pohjalainen innostui piirtämisestä ja öljyvärimaalauksesta niin, että menestyi Pohjois-Pohjanmaan nuorten piirustuskilpailuissa.

– Olin myös innokas urheilija: hiihdin, juoksin ja suunnistin kilpaa.

Vaatteista ja koruista lasiin

Pohjalainen valmistui Taideteollisesta korkeakoulusta muotisuunnittelijaksi. Monet yritykset Piretasta lähtien saivat vuosien mittaan myyntiin hänen suunnittelemiaan vaatteita. Oma tuotemerkki Ril’s oli erityisen maineikas.

– Vaatetusteollisuudesta sain kuitenkin tarpeekseni siinä vaiheessa kun valmistusta 1990-luvulla vietiin halpamaihin. Jouduin itsekin hakemaan kankaita Kiinasta. En voinut katsoa, kun vaatetusteollisuus alkoi ottaa isoja riskejä laadun kustannuksella.

Muistan, kuinka Timo Sarpaneva aikoinaan käski minun tehdä aina niin kuin sydän käskee. Se oli hyvä ohje. Muotoilija Ritva-Liisa Pohjalainen

Kun Pohjalainen uppoutui korujen maailmaan, niitä nähtiin juhlapukujen tapaan Linnan juhlissa ja pian ulkomaita myöten.

Seuraavaksi Kuopion Muotoiluakatemian opinnot vetivät puoleensa tulevaa lasimuotoilijaa. Jo opiskeluvaiheessa Pohjalainen herätti ihastusta lasisilla design-esineillään.

Menestystarina saa yhä uusia osia.

– Ihan muiden kiusaksi opettelen koko ajan uutta. Minussa on sama vimma edelleen. Muistan, kuinka Timo Sarpaneva aikoinaan käski minun tehdä aina niin kuin sydän käskee. Se oli hyvä ohje. Nyt vasta tajuan, miten paljon olen tehnyt työtä unelmieni eteen.

Lasiveistokset kiinnostavat myös maailmalla. " Kuva: Juha Poutanen

Lasiveistokset ovat ihastuttaneet niin Helsingin Habitare-messuilla ja Art Helsingissä kuin maailman metropoleissakin. Niitä on ostettu esimerkiksi Yhdysvaltoihin ja Aasiaan.

Ritva-Liisa Pohjalainen työstää veistoksensa yhdessä maailman parhaisiin kuuluvien lasinpuhaltajien kanssa joko Venetsian Mura- 29 non saarella tai Nuutajärvellä.

– Muranossa tein vuosia yhteistyötä maestro Pino Signoretton kanssa. Hän innostui ideastani tehdä uniikkeja lasiteoksia naisfiguurista ja kertoa sitä kautta suomalaisen naisen tarinaa sopivasti Suomi 100 -juhlavuoden alla.

– Sarjan valmistuttua Signoretto kaatui kotonaan, löi päänsä ja sai aivoverenvuodon. Siihen hän menehtyi, Pohjalainen kertoo murheellisena.

Teokset lähtevät Kiinaan

Nuutajärvellä työt ovat akvarellimaisen herkkiä, mutta Muranossa syntyy jalokivimäistä jälkeä.

– Olen Muranossa yleensä alkuvuodesta, jolloin siellä on viileämpää. Keskityn yhteistyöhön puhallustiimin kanssa ja opettelen uusia tekniikoita.

Pohjalainen ei jaksaisi kaikkia aktiviteettejaan ilman säännöllistä liikuntaa. Hän käy jumpparyhmissä välillä kymmenenkin kertaa viikossa.

Marraskuussa Pohjalainen palasi Shanghain Pudongista, jossa hän luennoi ja sopi tulevista näyttelyistä. Muranossa työstettyjä teoksia on taas ensi vuonna lennätettävä Kiinaan.

– Juuri pakkasimme sata maljakkoa lähetettäväksi ruotsalaisyritykselle, joka käyttää niitä liikelahjoina. Sekin ilahduttaa, että etenkin pääkaupunkiseudulla on hyviä kontakteja. Ihmisiä, jotka hankkivat kotiinsa suuriakin lasiveistoksia. Samalla tavoin ilahduin äskettäin, kun Finnairin lentoemäntä kertoi, että viihtyy suunnittelemassani virka-asussa.

" Kuva: Juha Poutanen

Yrittäjän työstä eläköitynyt puoliso Yrjö Möttönen on mahdollistanut vaimonsa luovan taipaleen ja jakanut siihen liittyvät taloudelliset riskit.

Pariskunnan mielestä noin 40 vuotta kestänyt avioliitto ja sitä edeltäneet seurusteluvuodet ovat liima, joka kestää myös erillään tekemisen.

– Välillä Ykä lähteen Lappiin kalaan ja metsälle.

Möttönen kertoo, että hän on vuosikymmenten mittaan nähnyt yhä uudelleen, kuinka vaimo jää piirtämään vielä keskiyöllä.

– Kun herään, Ritva-Liisa kysyy kommenttia luonnoksestaan. Se on yön aikana yleensä parantunut. Auttelen mielelläni erilaisissa hommissa.

Kenen henkilöhaastattelun sinä haluaisit lukea? Ehdota meille haastateltavaa osoitteeseen teema@ess.fi.

Kuka?

Ritva-Liisa Pohjalainen

Ritva-Liisa Pohjalainen syntyi 26.11.1949 Pattijoella (nykyisin osa Raahen kaupunkia).

Naimisissa Yrjö Möttösen kanssa, johon hän tutustui jo teini-iässä. Aikuiset pojat Jussi ja Ville.

Hän valmistui Taideteollisesta korkeakoulusta muotisuunnittelijaksi (taiteen maisteri) vuonna 1974.

Hän suunnitteli vaatteita muun muassa Piretalle, Silolle, Kestilälle, Finn-Flarelle, PTA:lle ja L-Fashion Grupille.

Kävi aikuisiällä myös Kuopion Muotoiluakatemian ja valmistui lasi- ja keramiikkalinjalta 2010.

Koruihin hän siirtyi vuonna 2004 ja lasitaiteeseen 2009.

Hän on saanut lukuisia tunnustuksia, kuten Pro Finnish Design ja Fennia Prize -kunniamaininnat, Kultainen vaatepuu -palkinnon ja vuonna 2004 muotoilun Kaj Franck -palkinnon ensimmäisenä vaatesuunnittelijana.

Aulikki Elo
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi