Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Levyarvio: Laura Voutilainen tarttui gospel-trendiin – levy erottuu tämän vuoden joululevysadosta

Joululevymarkkinoille ei ollut tänä vuonna älyttömästi tunkua. Laura Voutilaisen levy erottuu joukosta. Kuva: x

Laura Voutilainen & Higher Ground Vocals
Minun tähteni
Kaiku Recordings

Tähdet: 3/5
 

Joka syksy saa jännittää saman asian äärellä. Kuka julkaisee tänä vuonna joululevyn? Tuleeko jälleen uusi Raskasta joulua -kokoelma? Entä voisiko Suomeen syntyä jokin uusi joulualbumiklassikko Vesa-Matti Loirin Sydämeeni joulun teen (1988) rinnalle?

Uusia klassikoita tuskin enää syntyy. Joululevyt ovat menestyneet nimenomaan fyysisessä formaatissa jouluun liittyvän yltiöpäisen konsumerismin vuoksi. Cd-levy on ollut helppo ja edullinen joululahja. Nykyään cd-levy ei ole ensisijainen kuuntelutapa ja fyysisten äänitteiden myyntiluvut ovat niin pieniä vaikkapa 90-lukuun verrattuna, että joululevyilmiöitä ei voi enää syntyä.

2000-luvun ehdottomasti hämmentävin joululevy on Bob Dylanin Christmas in the Heart (2009), joka sopii loistavasti kotioloissa soitettavaksi siinä tapauksessa, jos haluaa aiheuttaa lapsilleen esimerkiksi painajaisia. Mutta ei siitä sen enempää.
 

Laura Voutilaisen tuorein julkaisu on kenties tämän vuoden kunnianhimoisin kotimainen joululevy. Kuulostaa hieman riskaabelilta, että Suomessa tehdään levy, joka lainaa estetiikkansa yhdysvaltalaisesta gospelista. 44-vuotias Voutilainen on tehnyt levyn yhdessä 25-henkisen, Hanna-Maria Heleniuksen johtaman Higher Ground Vocals -kuoron kanssa, joka on monelle tuttu Ylen SuomiLOVE-ohjelmasta.

Ja kumma kyllä, riskialttiista asetelmasta huolimatta, levy on ihan toimiva.

Jouluna moni vetää överiksi monin eri tavoin, ja niin tekee nyt myös Voutilainen. On Lasse Piiraisen johtama studio-orkesteri ja iso kuoro. Nykyään kotimaiset iskelmä- ja popartistit harvoin tekevät levyjään ison ammattiorkesterin kanssa. Yleensä on vain artisti ja tuottaja. Joululevyä tosin olisi hankala tehdä ilman kunnon orkestraatiota.

Kuva: x

Levyn hienoin hetki on hiljattain edesmenneen Broadcast-yhtyeen Esa Kaartamon käsialaa. Nimikappale Minun tähteni yhdistää hienosti osaavan orkesterin käyttöä ja gospel-kuoroa.

Sylvian joululaulu hoidetaan pelkistetyllä pianosäestyksellä, ja hyvä niin. Voutilainen saa hetkeksi enemmän omaa tilaa, ja olisi myös hengästyttävää kuunnella pelkästään gospel-tykitystä kappale toisensa perään.

Suomenkielinen teksti kappaleessa Vie vuorille tää viesti ei toimi kyllä lainkaan. Se on konkreettinen esimerkki, miten amerikkalaista kulttuuria voi olla hankala kääntää suomeksi.

Joululevy on aina valtava riski. Kokonaisuutena Voutilaisen joululevy kääntyy plussan puolelle genressä, jonka sisällä on erittäin vaikeaa ja harvinaista onnistua.

Arttu Seppänen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi