Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Teatteriarvio: ”Toksinen kapitalismi” myrkyttää koko perheen Kansallisteatterin amerikkalaisessa klassikkonäytelmässä

Willy-isän (Hannu-Pekka Björkman, kesk.) pakonomainen tarve menestyä myrkyttää myös Lomanin perheen poikien (Aku Hirviniemi, Samuli Niittymäki) tulevaisuuden. Kuva: Mitro Härkönen

Kansallisteatteri

Kauppamatkustajan kuolema

Esitys suurella näyttämöllä 4.12.

Arthur Millerin Kauppamatkustajan kuolema on niitä näytelmiä, jotka on helppo pilata liian ”kekseliäällä” ohjauksella. 1940-luvun amerikkalaisklassikon Kansallisteatterin päänäyttämölle ohjannut teatterinjohtaja Mika Myllyaho ei onneksi sorru tempputeatteriin vaan antaa reilusti tilaa timanttiselle tekstille, joka tuntuu yhä ajankohtaiselta, vaikka kantaesityksestä on vierähtänyt 70 vuotta.

Millerin käsittelyssä on niin sanottu amerikkalainen unelma, joka nitisi liitoksissaan jo 1930-luvulla ja on asettunut sittemmin kyseenalaiseen valoon jokaisen talousromahduksen myötä. Melko säälimätön tragedia heijastelee osin Millerin oman perheen kohtaloita: kirjailijan isä oli vaatealan yrittäjä, joka menetti vuoden 1929 pörssiromahduksessa lähes kaiken.

Nykymuodin mukaan näytelmän kohdalla voisi puhua ”toksisesta kapitalismista”, jossa homo economicus piirtää yhtäläisyysmerkit taloudellisen menestyksen ja henkilökohtaisen onnen välille. Hän uhraa rahan alttarille kaiken, ei vähiten omat läheisensä.

Yli 30 vuotta itsepetoksessa eläneen Willy Lomanin kujanjuoksussa on toisaalta kyse myös isän ja poikien välisestä herkästä kemiasta, siitä kuinka helposti omista pyrkimyksistämme tulee seuraavan sukupolven taakka. Siihen on helppo ainakin jokaisen isän samaistua.

Alku on turhankin staattinen

Mika Myllyahon ohjaus on vähäeleinen ja äärimmäisen pelkistetty. Alkupuolisko tuntuu niin staattiselta, että tulin jo epäilleeksi, ovatko ohjaajalta loppuneet ideat kesken. Niukka ylöspano löytää kuitenkin perustelunsa väliajan jälkeen, kun hienovireinen psykodraama alkaa kärjistyä kohti vääjäämätöntä loppuratkaisua, joka kätkeytyy jo näytelmän nimeen.

Kati Lukan lavastus pystyttää Willyn ympärille jo ensimmäisessä kohtauksessa korkeat, harmaat tiilimuurit: kapitalismin uskollisin soturi on itse rakentamassaan vankilassa, josta hänen poikansa Biff ja Happy yrittävät turhaan löytää tietä ulos vuoroin isänsä haaveita kohti kurottamalla, vuoroin kaiken läskiksi lyömällä.

Pääosan Willy Lomanina tekee Hannu-Pekka Björkman, jonka lyyhistyminen vähittäin kasautuvan taakan alla on niin fyysistä kuin henkistäkin sorttia ja raastavaa katseltavaa. Näemme väsyneen ja toisaalta loppuun asti ylpeän ja itsepäisen kaupparatsun, jonka viimeinen palvelus self-made manin ideaalille on muhkean henkivakuutuksen lunastaminen.

Hulluinta koko kuviossa on tietysti se, että pelastus olisi oikeasti lähellä: hautajaisten jälkeen Willyn Linda-vaimo kuittaa viimeisen erän asuntolainaa maksetuksi.

Hirviniemi näyttää vakavaa osaamistaan

Willyn Biff-pojan rooliin on saatu ”nuorisomagneetti” Aku Hirviniemi. On ilahduttavaa nähdä Hirviniemi vaihteeksi vakavan puhedraaman parissa, sillä hänen näyttelijänlaadustaan löytyy myös tummempia sävyjä. Hirviniemi saa varsin koskettavasti esiin nuoren Biffin epävarmuuden ”mahtavan” isänsä edessä, samoin raastavan pelon isän kohtalon periytymisestä itselleen ja tuskastumisen loputtomiin valheisiin.

Samuli Niittymäki on Biffin huolettomampi veli Happy, jolle Willy ei jostain syystä uhraa juuri ajatustakaan, vaikka tämä on menestynyt Lomanin perheen standardeilla vähintään kohtuullisesti.

Kristiina Haltun melko epäkiitollinen tehtävä on näytellä Willyn Linda-vaimoa, joka uskottelee olevansa täysin kujalla miehensä petollisuudesta loppuun asti. Hahmo kestäisi vahvempaakin tyypittelyä. Linda onkin näytelmän rooleistaan oikeastaan ainoa, joka ei oikein tunnu kestäneen ajan hammasta.

Lue myös: Lahtelaisbändi oli syväjäässä 37 vuotta – palkittiin vuoden comebackina lahtelaisgaalassa
Ilkka Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi