Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Elokuva-arvio: Edie jatkaa seniorien viimeiset unelmat -genreä yllätyksettömästi

Sheila Hancock suuntaa Skotlantiin Edie-elokuvassa. Kuva: Night Visions

Edie

Tähdet: 2/5

Tämä alkaa olla jo ihan oma lajityyppinsä, nimittäin elokuvat, jotka kertovat vanhuksista toteuttamassa viimeisiä unelmiaan ennen kuin vanhainkoti tai hautausmaa kutsuu.

Harmillisen harvoin kyseiset elokuvat ovat muuta kuin yliherttaisia draamakomedioita, joissa itsestäänselvästi ihaillaan päähenkilöiden sinnikkyyttä ja romantisoidaan heidän irtiottojaan. Näiden tarinoiden käänteet ovat arvattavasti mutkissa, joita nämä teräsmummot ja -papparaiset kohtaavat matkallaan.

Usein asetelmaan kuuluu tsemppaava ystävyys, kuten oli vaikkapa Morgan Freemanin ja Jack Nicholsonin tähdittämässä elokuvassa Nyt tai ei koskaan (2007). David Lynchin hieno The Straight Story (1999) sen sijaan kierteli kliseitä nautittavasti.

Ympärillä kaunis luonto

Skottilaisen Simon Hunterin ohjaama Edie on draamakomedia 83-vuotiaasta Ediestä (Sheila Hancock), joka leskeksi jäätyään toteuttaa haaveensa ja suuntaa Skotlannin vuoristomaisemiin.

Hän ei ole vielä valmis hoitokotiin, jonne tytär häntä patistaa, vaan haluaa valloittaa Skotlannin Suilven-vuoren.

Elokuvan myyntivaltti on kauniit luonnonmaisemat, joita yleisö pääsee ihailemaan Edien kanssa, fanfaarisen musiikin pauhussa. Edien ystäväksi on kirjoitettu nuori eräopas Jonny (Kevin Guthrie), joka tietysti oppii Edieltä kaikenlaista, vaikka ensin yrittääkin vain rahastaa Edien unelmilla.

Hurmaava Hancock

Tuttuja latuja lykkivän elokuvan charmi on siinä, että Edietä esittää brittiläinen teräsleidi Hancock. Teatterissa, televisiossa ja radiossa uransa tehnyt 86-vuotias Hancock ei ole yhtä kuuluisa kuin ikätoverinsa Vanessa Redgrave, Maggie Smith ja Judi Dench, jotka elokuvien takia tunnetaan ympäri maailman.

Hancock tekee energisen ja verevän roolityön, vaikka Edie onkin perinteinen vanhushahmo: kipakka, mutta humoristinen. Elokuvasta uupuvat omaperäiset ja aidon tuntuiset havainnot elämän ehtoopuolesta.

Tyylilaji: Draama. S.

Lue myös: Lahtelaisbändi oli syväjäässä 37 vuotta – palkittiin vuoden comebackina lahtelaisgaalassa
 
Jarno Lindemark
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi