Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Lihamuki tyylikkäästi rinnuksilla – kultaseppämestari Eero Hintsanen loi Lahdelle oman korumalliston

Myös itsenäisyyspäivä on pitänyt lahtelaiset kultasepät kiireisinä. Linnanjuhlissa nähdään jälleen Lahdessa valmistettuja koruja.

Eero Hintsasen Lahti-korumallistoon kuuluvat muun muassa Lihamuki- ja Lanu spa -riipukset. Hintsasella on puolisonsa Chao-Hsien Kuon kanssa korubrändi Chao & Eero. Kuva: Katja Luoma

Lahtelainen kultaseppämestari Eero Hintsanen pitelee kädessään hopeista riipusta. Korun pinta näyttää kiehtovalta, aivan kuin se kuplisi.

Sitten sytyttää: sehän on Lanu spa, Lahden Lanunaukiolla poreileva suihkulähde, jossa kansa kylpi jälleen keväällä lätkäkullasta hullaantuneina.

Riipus on osa Hintsasen uutta Lahti-korumallistoa. Se on pilke silmäkulmassa luotu kokonaisuus lahtelaisia fyysisiä ja kulttuurisia maamerkkejä. Lanu span lisäksi mallistosta löytyvät Masto-korvakorut sekä Lihamuki-riipus ja -pinssi. Myös tekstit ja sanonnat kiinnostavat Hintsasta. Koru kertoo, mistä ollaan: Lahest.

Lahdessa ollaan Lahest, kuten tämä hopeakorukin kertoo. Kuva: Katja Luoma

Hintsanen kutsuu mallistoa leikkimielisesti nimellä The Ultimate Lahti Cliché, siis kokoelma parhaita Lahti-kliseitä. Hintsasella on ideoita enemmänkin, joten mallisto laajenee ensi vuoden puolella.

Lahti-korujen työstäminen on ollut Hintsaselle kiinnostavaa vaihtelua. Vuoden 2019 kultasepäksi valitun Hintsasen korut ovat usein näyttäviä, isoja ja tummanpuhuvia. Hänen tunnetuimpia korujaan ovat selkärankaa muistuttavat Spine-korut. Sellainen nähtiin myös Saara Aallon yllä Euroviisuissa vuonna 2018.

– Teen hyvin veistoksellisia koruja. Lahti-koruissa on rennompi ote ja prosessi on ihan erilainen. Korut pitää suunnitella hyvin tarkkaan, jopa insinöörimäisellä tavalla, ennen kuin lähtee tekemään, Hintsanen kuvaa.

Korujen valmistuksessa hyödynnetään 3D-tulostusta, ja viimeistely tehdään käsin.

Lahden radiomastoista on tehty koruja aiemminkin. Tässä Eero Hintsasen tulkinta maamerkistä. Kuva: Katja Luoma

Chaolla ja Eerolla juhlavuosi

Lahti-mallisto enteilee ensi vuonna koittavaa juhlavuotta. Hintsasen ja hänen puolisonsa, kultaseppämestari Chao-Hsien Kuon korubrändi Chao & Eero täyttää viisitoista vuotta.

Pari työskentelee Askonkadulla vanhan Upon valimon uumenissa. Lahdesta käsin pari luo kansainvälistä uraa, ja isot näyttelyt ovat usein ulkomailla. Viimeisin näyttely oli Riikassa Latviassa. Ensi keväänä Kuon koruja nähdään laajassa Loot-näyttelyssä New Yorkissa, Museum of Arts & Designissa.

Vaikka työ vie maailmalle, Lahti on säilynyt kaksikon päämajana.

– Olemme olleet kauan Lahdessa, mutta emme välttämättä näy niin paljon Lahden katukuvassa. Lahti-mallisto on muistutus meille ja muille, että olemme täältä. Lahti on meidän tukikohtamme, Hintsanen sanoo.

Lahti-koruja ja Chaon & Eeron muita uniikkikoruja on nyt esillä Lahden Museokioskissa avautuneessa näyttelyssä.

Chao-Hsien Kuon uusin mallisto on lehtikuusesta inspiraation saanut Sunbeam, suomeksi auringonsäde. Kuva: Katja Luoma

Linnanjuhlissa useita koruja

Loppuvuosi ja itsenäisyyspäivän tienoo ovat kiireistä aikaa kultasepille. Chaon & Eeron koruja nähdään jälleen itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla Presidentinlinnassa. Korun tilanneita on tänä vuonna kaikkiaan kymmenen, joukossa kansanedustajia ja yksi ministeri. Lisäksi huomiota kannattaa kiinnittää Ylen toimittajien koruihin.

Hintsaselta nähdään linnanjuhlissa uuden Sula-malliston koruja. Hän on tehnyt yhteistyötä pitkäaikaisen tuttunsa, pukusuunnittelija Anne-Mari Pahkalan kanssa. Pahkala käyttää puvuissa usein silkkiä, ja samaa keveyttä ja linjakkuutta on myös Hintsasen koruissa.

– Ne on suunniteltu kestämään aikaa, Hintsanen sanoo.

Hän on iloinen siitä, että juhlapukeutumisessa koruja mietitään jo varhaisessa vaiheessa. Koru on osa asukokonaisuutta, ei vain jotakin, joka lisätään lopuksi.

Kuon mukaan suomalaiset rohkaistuvat vuosi vuodelta kantamaan näyttävämpiä ja suurempia koruja. Se on kultasepille tervetullut suuntaus.

Kiinnostuksen kasvaessa yhä useampi löytää korunsa pienemmiltä brändeiltä.

– Viime vuosina on alettu käyttää enemmän pieniä design-brändejä ja vapaiden taiteilijoiden koruja, Kuo sanoo.

Näyttely avoinna Museokioskissa 4.1. asti, Aleksanterinkatu 10, Lahti.

Museokioskissa nähdään myös Hintsasen Spine- ja Ruoti -kaulakoruja sekä Drop Dead Gorgeous -sormuksia. Kuva: Katja Luoma
Millamari Uotila
millamari.uotila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi