Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Pro Finlandian saanut lasten suosikkikirjailija Timo Parvela: "Tarjolla pitää olla lukemista, joka on riittävän vauhdikasta myös pojille"

Timo Parvela tunnetaan muun muassa Ella ja kaverit -kirjasarjastaan. Kuva: Jaana Kautto

Jyväskyläläislähtöinen lastenkirjailija Timo Parvela, 55, saa Suomen Leijonan Pro Finlandia -mitalin. Kunniamerkki oli Parvelalle täysyllätys.

– Olin aamulla tekemässä töitä, kun sain tekstiviestillä onnittelut ystävältäni, lastenpsykiatri Jari Sinkkoselta. Piti sitten itsekin vähän ruveta perehtymään, että mitä tämä merkitsee, Parvela kertoo.

Pro Finlandia -mitali on taiteilijoille ja kirjailijoille tarkoitettu kunniamerkki, joita myönnetään tänä vuonna yhteensä 13. Parvela pitää kunniamerkkiä tunnustuksena koko suomalaiselle lasten- ja nuortenkirjallisuudelle.

– Tarjolla pitää olla lukemista, joka on riittävän vauhdikasta ja tiivistä myös pojille, Parvela sanoo.

Hän on koulutukseltaan ja aiemmalta ammatiltaan opettaja ja viittaa tuoreimpiin Pisa-tuloksiin. Niiden mukaan tyttöjen ja poikien lukutaidossa on tällä hetkellä suuri ero. Pojista jopa 63 prosenttia ilmoittaa lukevansa vain, jos on pakko.

– Jos kirjoja ei koeta kiinnostaviksi, se on myös kirjoista kiinni. Niiden täytyy palkita myös sellainen lukija, joka ei vielä ole lukutaidoltaan kovin kehittynyt, Parvela huomauttaa.

Parvela kuuluu Suomen luetuimpiin kirjailijoihin ja hänet tunnetaan muun muassa kirjasarjoistaan Ella ja kaverit, Pate ja Kepler62. Vuonna 2006 Parvela palkittiin Finlandia Junior -palkinnolla teoksestaan Keinulauta.

– Nyt olen aloittelemassa nuorten fantasiakirjasarjaa, jossa mennään suomalaiseen tonttu- ja maahismytologiaan, hän kertoo.

Ella ja Paterock sai ensi-iltansa Jyväskylän kaupunginteatterissa 16. marraskuuta. Kuva: Tiina Mutila

Jyväskylässä Parvelan nimi on ollut tänä syksynä esillä erityisesti siksi, että kaupunginteatterissa pyörivä Ella ja Paterock -lastenmusikaali on hänen kirjoittamansa.

– En ole vielä itse sitä ehtinyt katsomaan, mutta olen ymmärtänyt, että se on erittäin onnistunut sovitus. On tärkeää, että lastenteatterissa on tasoja, että aikuinenkin viihtyy lapsen rinnalla, Parvela sanoo.

Tänä vuonna 30-vuotistaiteilijajuhlaansa viettävä Parvela asuu Kirkkonummella, mutta hän on syntynyt, opiskellut ja työskennellyt opettajana Jyväskylässä 1990-luvun alkuun saakka. Parvelan perheellä on lisäksi mökki Konnevedellä, missä he viettävät kesät.

Heli Kiukkonen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi