Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Konserttiarvio: Sibeliustalon pikkujoulubileissä Chisu ja Ellips olivat hyvässä vedossa

Chisu ja soolouralle vaihtanut Ellips ovat lähteneet rohkeasti kohti uusia suuntia.

Chisu oli toinen Sibeliustalon pikkujoulujen esiintyjistä. Kuva vuodelta 2016. Kuva: Lotta Åberg

Sibeliustalo

Pikkujoulubileet

Chisu, Ellips

Metsähalli 30.11.

Lauantai-iltana Sibeliustalolla juhlittiin pikkujouluja kahden ykkösluokan artistin voimin, sillä lavalla nähtiin sekä Ellips että Chisu.

Molemmat ovat kuluvan vuoden aikana ottaneet urallaan askelia kohti uusia suuntia. Haloo Helsinki! -yhtyeen jäätyä tauolle on yhtyeen laulaja Elli tehnyt soololevyn, jolla kuuluu vahvasti hippeily ja hämyily, progressiivinen rock ja psykedelia. Chisu puolestaan kuoppasi vanhan taustabändinsä ja on Momentum-levyillään tehnyt käännöksen kohti kokeellista elektronista nykymusiikkia.

Artistien tekemät valinnat poikkeavat toisistaan, mutta yhdistävänä tekijänä toimii uusiutuminen ja oman taiteilijaidentiteetin laajentaminen. Kummankin tapauksessa tämä on ollut hyvä ratkaisu. Molempien esiintymisessä oli aistittavissa uutta energiaa ja intoa, mikä puolestaan on konserttitilanteessa aina yleisön voitto.

Progeilu sujuu kuin luonnostaan

Ellipsin yhtyeessä ja Yhden naisen hautajaiset -levyllä vaikuttavat lukuisista yhteyksistä tunnetut huippumuusikot: Sami Kuoppamäki (rummut), Juho Kanervo (basso), Timo Kämäräinen (kitara), Janne Puurtinen (koskettimet) ja Markus Pajakkala (puhaltimet ja lyömäsoittimet).

Tältä porukalta progeilu sujuu kuin luonnostaan, kun esimerkiksi Kuoppamäki on soittanut Ellin suuresti ihailemassa Kingston Wallissa ja Kämäräinen on kitarasankari menneiden vuosikymmenten malliin. Pajakkalan soitto oli erityisen nautinnollista, kun hän liikkui Ian Andersonin tyylistä free jazziin ja Piirpauke-henkiseen metsäetnoon.

Suurin tähti oli tietysti itse Elli, sillä äänenkäyttäjänä hänestä on paljastunut uusia puolia, hurjuutta ja itsevarmuutta, joka ei aiemmin ole tällä tavalla välittynyt. Jos Haloo Helsinki! -yhtye joskus lopettaa, on varmaa että Elli tulee tekemään hienoja juttuja senkin jälkeen.

Haloo Helsinki! -yhtyeestä tuttu Elli toimii soolourallaan nimellä Ellips. Kuva: Emilia Tiilikainen

Tulokset parhaillaan todella kiehtovia

Chisun tämänhetkisen yhtyeen muodostavat multi-instrumentalistit Jori Sjöroos ja Alpo Nummelin. Sjöroos loihti aikanaan PMMP-yhtyeen hienon soundin. Nummelin taas tunnetaan kotimaista elektropoppia suuresti edistäneestä Ruusut-yhtyeestä, joka lienee Chisulle tärkeä esikuva, niin samalta ne hetkittäin kuulostivat.

Chisu käyttää auto-tune-ohjelmaa nykyään nimenomaan instrumenttina, ääntään hurjasti muokaten. Kun tämä yhdistetään kokeellisiin ja kimurantteihin rytmiraitoihin ja kuulaista kirskuviin, ulottuviin syntetisaattorisoundeihin, ovat tulokset parhaillaan todella kiehtovia.

Toisaalta nämä keinot alkavat nykyään olla jo oman aikansa kliseitä, minkä takia osa kuulijoista ja tekijöistä haluaakin paeta vaikka luomurockin pariin. Yhtä kaikki, molemmat artistit tuntuivat olevan hyvässä vedossa, valmiina tulevalle vuosikymmenelle.

Lue myös: Lahden kaupungin pikkujouluihin tulee yli 1 000 ihmistä – soitimme yrityksiin ja työyhteisöihin ja kysyimme, miten firman juhlat järjestetään
Petri Poutiainen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi