Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Kirja-arvio: Eskari-ikäinen Kerttu haluaa huomiota vaikka kynsin ja hampain

Kuva: S&S

Pauliina Vanhatalo ja Anna Emilia Laitinen

Nipistäjä-Kerttu

S&S 2019. 44 s.

Lapset ovat kautta aikojen keksineet keinoja saadakseen huomiota. Pauliina Vanhatalon ja Anna Emilia Laitisen kuvakirjan Nipistäjä-Kerttu nimihenkilö käyttää tähän kynsiä.

Monipuolisena kirjailijana tunnettu Vanhatalo kirjoittaa ensimmäistä kertaa lapsille. Laitiselle Nipistäjä-Kerttu on ensimmäinen kuvitustyö suomalaiseen kirjaan.

Isä, äiti ja isoveli viettävät liikaa aikaa muissa maailmoissa. Kukaan ei katso Kerttua. Esikoulun tätikin tajuaa väärin, kun Kerttu piirtää painajaisessa piinanneen Tuhontornin. Painajainen kärjistää tilanteen, joka sitten alkaa ratketa.

Tarina on lempeä, vaikka Kerttuun sattuu ja hän itse satuttaa. Nipistäminen on pienen tytön hätähuuto. Tarina ymmärtää lasta ja ojentaa aikuista. Lastakin se vähän opettaa.

Ennalta arvattava juoni

Kirja puuttuu tämän päivän epäkohtaan: lapsi jää ruudun varjoon. Omiin maailmoihin vaipumisessa ei ole kuitenkaan kyse vain ruutuun tuijottamisesta. Kertun äiti selittää, että kaikilla ihmisillä on sisässään oma maailma. Äidin maailma sanoineen ja tarinan palasineen kuulostaa kirjailijan maailmalta.

Usein lastenkirjoissa lapsi itse menee satumaailmaan, kun työ tai uusi vauva vie vanhempien huomion. Nyt kuviota on keikautettu. Kerttu löytää oman maailmansa äidin opastamana. Lopulta isän, äidin ja isoveljen on heräteltävä häntä yhteiseen hippaleikkiin.

Tarina etenee samalla kiehtovasti ja hieman jähmeästi. Laitisen pysähtyneet, pikkutarkat kuvat kertaavat vaikutelmaa. Kerttu puhuu vahvasti ilmeillään. Heleänä hehkuvaa kuvitusta on ihana katsoa.

Sisällä olevat maailmat herättävät keskustelua, kun luen kirjaa lapsille. Lapset innostuvat miettimään, mitä kunkin maailma sisältää. Tarinan juonen he arvaavat ennalta. Vain Kertun lopussa saama palkinto yllättää. Kunnon kuvaa palkinnosta lapset kuitenkin jäävät kaipaamaan.

Minna Yli-Karjanmaa
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi