Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Lahteen konsertoimaan tuleva Laura Voutilainen halusi joululevylle muutakin kuin harrasta melankoliaa

Laura Voutilainen esiintyy Higher Ground -kuoron kanssa Lahdessa 11. joulukuuta. Kuva: Kaiku Entertainment

Heti ensimmäisistä tahdeista huomaa, että nyt ollaan erilaisen joululevyn äärellä. Monet suomalaiset joululaulut maalaavat joulukuista juhlaa hitauden, hartauden ja hiljaisuuden sävyin, mutta Minun tähteni -levyllä ensimmäisenä soimaan pärähtävät rummut, hammond ja gospelkuoro.

Jopa sellainen ikiliikuttaja kuin Jouluyö, juhlayö on puettu 6/8-komppiin ja koristeltu kahdella modulaatiolla. Vanhoista euroviisukappaleista tutuksi tullut keino tekee hitaasta kappaleesta riemukkaan hymnin.

– Meillä Suomessa on totuttu jouluun, jossa melankolisuus ja hartaus on läsnä. Tätä mielikuvaa halusin vähän laajentaa, kertoo Laura Voutilainen.

– Vaikka joulu on myös hiljentymisen aikaa, niin se on kiitollisuuden juhla, ja sitä haluan korostaa amerikkalaisen gospel-musiikin ja siihen liittyvän rytmin ja voiman kautta.

Oleellisena osana Minun tähteni -levyllä on Hanna-Maria Heleniuksen johtama Higher Ground Vocals -kuoro. Kokoonpano on Voutilaiselle tuttu vuosien takaa, mutta viime jouluna hän koki kuoron konsertissa ahaa-elämyksen: voisivatko kuoro ja sen innokas kuuntelija yhdistää voimansa?

– Juttelin asiasta Heleniuksen ja levy-yhtiötä edustavan Pekka Ruuskan kanssa. Sattumalta Ruuska oli jo kehitellyt ideaa yhteistyöstä juuri Higher Groundin kanssa, ja asiat liikahtivat joululevyn suhteen nopeasti paikoilleen, Voutilainen sanoo ja huomauttaa, että hänen edellisestä joululevystään on aikaa yli 20 vuotta.

– Halusin mukaan fiiliksiä laidasta laitaan. On järkälemäisiä lauluja, kevyitä lauluja ja kaikkea siltä väliltä.

Usko levyn voimaan pysyy

Minun tähteni on Voutilaisen (s. 1975) muusikkouran neljästoista levy. Kun hän julkaisi nimeään kantava esikoisalbuminsa vuonna 1994, se nousi yli 117 000 kappaleen myynnillä vuoden suosituimmaksi albumiksi.

Viimeisin Voutilaisen studioalbumi, jos Minun tähteni -joululevyä ei lasketa, on vuonna 2017 julkaistu Miks ei. Sekin oli hitti, mutta toisilla mittareilla: levyn kappaleita striimattiin yli kymmenen miljoonaa kertaa, mikä oikeutti kultalevyyn.

Levymyynnistä ei enää puhuta, sillä harvan artistin levyt myyvät samalla tavalla kuin vuosikymmen sitten. Vaikka monet muusikot ovat siirtyneet tuotannossaan albumikokonaisuuksista kohti yksittäisiä striimattavia hittejä, Voutilainen uskoo yhä levyjen voimaan.

– Haluan tehdä albumeita. Se on tapani toimia. Mutta on artisteja, joiden ei kannatakaan tehdä levyjä vaan keskittyä yksittäisiin hitteihin tai muutaman kappaleen julkaisuihin.

– Musiikin kuuntelu ja kulutus ovat nykyään paljon hajanaisempia kuin aloittaessani. Samalla myös tapa tehdä musiikkia on muuttunut, eikä siinä mitään. Kaikki tekemisen ja kuuntelemisen tavat ovat yhtä valideja.

Kimppakirjoittaminen luontevaa

Toki Voutilainenkin myöntää uudistuneensa vuosien myötä. Estraditaiteilijaksi painottunut muusikko lauloi aluksi muiden sävellyksiä, kunnes ryhtyi itse kirjoittamaan säveliä ja sanoja.

Laura Voutilainen työstää parhaillaan uutta albumia. Se ilmestyy ensi vuonna. Kuva: Kaiku Entertainment

– Mutta itsekseni tekeminen ei toiminut. Tuli hirveästi paineita, kun kaikki vastuu piti kantaa yksin. Se vaati hirmuisesti voimia ja aikaa.

Toimiva keskitie on löytynyt sävellysten kimppakirjoittamisesta. Siinä kappaleita työstetään pienissä kahden tai kolmen hengen ryhmissä.

Voutilainen kehuu yhteistyötä tuottaja-säveltäjä Rafael Elivuon kanssa. Kaksikko on juuri saanut valmiiksi uuden Silmät kiinni -singlen, joka tulee ensi vuonna julkaistavalle uudelle albumille.

– Aina, kun vaan saamme kalenteriin tilaa, joko ideoimme uutta tai työskentelemme studiossa. On ollut hirveän hedelmällistä katsoa, kuunnella ja ryhmääntyä. Siinä samalla, toivottavasti, myös kasvan itse kirjoittajana.

Musikaalirooli tulossa

Omien levytysten ja konserttien lisäksi Voutilainen on viime vuosina ollut työllistetty myös musiikkiteatterin puolella. Pari vuotta sitten hän oli mukana Espoon kaupunginteatterin kantaesittämässä Annina Enckellin ja Esa Niemisen Äidinmaa-musikaalissa.

Viime vuonna Voutilainen nähtiin Abba-musikaali Mamma Mian pääroolissa, ja ensi vuonna edessä on Queen-yhtyeen musiikkiin pohjaava We Will Rock You -musikaali, jossa hän esittää Killer Queen -nimistä hahmoa.

– Se on äärimmäisen kulmikas hahmo. Killer Queen on pahuuden perikuva, narsistisen maailmankuvan ruumiillistuma. Siitä tulee kiehtova rooli, Voutilainen iloitsee.

We Will Rock Youn pääparina nähdään Saara Aalto ja lahtelainen Mikael Saari. Musikaalin ohjaa Maria Sid.

– Maria ohjasi myös Äidinmaan, joten hyvissä käsissä ollaan.

Lepoa ja itsestä huolehtimista

Muusikon kalenteri kuulostaa kaiken tekemisen keskellä pursuavan merkintöjä. Aikaa kyllä riittää kaikkeen, Voutilainen sanoo, kunhan priorisoi tekemisensä.

– Pitää miettiä, mihin energiansa käyttää. Less is more -ajattelu on todella tärkeää. On turha tuhlata aikaansa ylimääräiseen pyörittelyyn ja stressaamiseen. Kun tekee, tekee keskittyneesti. Siten syntyy hyviä tuloksia.

Voutilainen huomauttaa, että tehokkuuden ytimessä on itsestään huolehtiminen ja lepo. Hyvinvoiva ja rauhallinen ihminen pystyy omaksumaan asioita, kuten roolin, paremmin kuin väsynyt ja stressaantunut ihminen.

Toisaalta artistilla on polte, jota ei järjellä voi aina estää.

– Se on itseään kuljettava voima, että jos joku juttu pitää tehdä, niin se pitää tehdä. Ei sitä voi vaan pysäyttää, että nyt pitää levätä.

– Olen kyllä kauhea treenaaja ja hinkkaaja. Liiankin perfektionisti. Siksi on mahtavaa, että on yhteistyökumppaneita, jotka laittavat rajat. Että nyt on valmista.

"Kierrän ruuhkat kaukaa"

Palataan vielä jouluun. Mitkä asiat tekevät Voutilaisen joulun sitten, kun kiertuekiireet päättyvät?

– Laskeutunut hiljaisuus ja rauha. Sitä joulun kaupallista hässäkkää en siedä. Kierrän ruuhkat kaukaa ja menen kauppaan silloin, kun siellä ei ole ketään. Joululta odotan läheisten tapaamista ja omassa turvapaikassa oleilua. Mahdollisimman yksinkertaista, rauhallista ja kaunista. Ja tietysti perinteiset joulun ruoat.

Minun tähteni -joulukiertue 11.12. Sibeliustalossa Lahdessa.

Lue myös: Kaipaatko koskaan Heinolaa, Laura Voutilainen?
Iikka Taavitsainen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi