Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde
Ilkka
Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi

Näkökulma: Onko synkkyys laadun tae Finlandia-romaaneissa?

Vuoden Finlandia-ehdokkaat ovat täynnä mustia sävyjä. Jonkinlainen pimeyden sydän taidetaan kuitenkin saavuttaa voittaja Pajtim Statovcin Bollassa.

Ja vuoden huumori-Finlandian saa... Antti Heikkinen! Kuva: Minna-Liisa Mathalt

Kun kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat julkistettiin marraskuun alussa, eräs kollega kertoi lukemista harrastavan kaverinsa ihmetelleen, miksi kaikki ehdokaskirjat ovat niin synkkiä.

– Miten kauan kansa jaksaa lukea, jos sieltä ei tule iloisia ja kohottavia kokemuksia?, tuttava oli mietiskellyt.

Kieltämättä vuoden ehdokkaat ovat täynnä mustia sävyjä. Finlandia-romaaneista vyöryy silmille esimerkiksi kerrostaloja täynnä nistejä ja prostituoituja (Hanna-Riikka Kuisma), Stalinin vainot (Juha-Pekka Koskinen) ja jopa joukkoraiskaus (Monica Fagerholm).

Jonkinlainen pimeyden sydän taidetaan kuitenkin saavuttaa Finlandia-voittaja Pajtim Statovcin Bollassa. Minäkertoja Arsim pelastaa rakastettunsa Milošin vuosien jälkeen mielisairaalasta, mutta huomaa, ettei voikaan enää rakastaa miestä. Hän hylkää ihmisraunioksi muuttuneen sotainvalidin haisevaan kerrostalokämppään sodan raunioittamassa maassa ja päättää unohtaa koko jutun.

Vaikka kaikki kirjapalkinnot ovat lopulta mielivaltaisia ja voittajien valintaprosessi ennen kaikkea viihdettä, varsinkin Finlandia-palkinnolla on kuitenkin merkittävä rooli kaupanteon ohjaajana. Siksi ei ole aivan yhdentekevää, minkälaisia kirjoja palkintoraadit vuoden kirjasadosta nostavat.

Autiolle saarelle ottaisin mieluummin seurakseni Antti Heikkisen.

Oma teoriani on, että koska vakava tarkoittaa suomalaisille yhä usein samaa asiaa kuin arvokas, synkät aiheet painottuvat. Kirjailija on tavallaan jo tullut palkintoraatia puoliväliin vastaan, jos hän valitsee aiheen yhteiskunnan nurjalta puolelta.

Kollegani taas arveli, että kaunokirjallisuudelle on jäänyt totisen torvensoittajan rooli, sillä kevyempää eskapismia etsitään nykyisin esimerkiksi Netflixistä. Sekin on tietysti totta.

Toisaalta ei sovi unohtaa, että palkintoraadeilla ja lukijoilla on jossain määrin oma makunsa. Kun Finlandia-palkinnon noste ensi keväänä häviää, kansa nostaa myyntilistojen ykköseksi todennäköisesti taas historiallista viihdettä kirjoittavan Enni Mustosen uutuusromaanin.

Pajtim Statovci tekee synkkien aiheiden nostamisessa siis enemmän kuin oman osansa. Lahjakirjana Bolla voi kuitenkin tuottaa pieniä vaikeuksia, sillä Statovci kuvaa kahden miehen välistä rakkaussuhdetta erittäin rumalla tavalla. Siinä on joulupukilla nikottelemista.

Vuoden ehdokkaista Statovci on kuitenkin se, jolla on suurimmat mahdollisuudet saavuttaa kansainvälistä menestystä – on hän sitä jo saavuttanutkin. Valitsemalla Bollan voittajaksi vuoden diktaattori Merja Ylä-Anttila halusi ehkä osoittaa olevansa ajan hermolla siitä, että suomalaisuus voi näyttää nykyisin myös tältä.

Laadukkaalle huumoriromaanille tarvittaisiinkin ehkä täysin oma palkintonsa. Koska sellaista ei vielä ole, otan diktaattorin oikeudet itselleni ja julistan vuoden voittajaksi tässä kategoriassa saman tien Antti Heikkisen Maaseudun tulevaisuus -romaanin.

Vaikka Bolla on häiritsevällä tavalla hyvä kirja, autiolle saarelle ottaisin mieluummin seuraukseni Heikkisen, joka jatkaa ansiokkaasti esimerkiksi Veikko Huovisen ja Arto Paasilinnan viitoittamalla virnuilijoiden tiellä. Erityisen hersyvästi kirjoitettu Maaseudun tulevaisuus on kuitenkin sikäli myös vakavasti otettava teos, että se ammentaa todellisesta yhteiskunnallisesta epäkohdasta eli maaseudun autioitumisesta.

Heikkisen tuotos sopii muuten mainiosti myös niille, joita lukeminen syystä tai toisesta närästää: yhden päivän romaanista on saatavilla Heikkisen itsensä lukema äänikirja. Nilsiäläinen tulkitsee yläsavolaista puheenpartta niin vivahteikkaasti, että ansaitsisi jonkinlaisen prenikan siitäkin.

Ilkka Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi