Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Muumiperheen lauluretki, kymmeniä näytelmiä ja työpajoja – Lahden Lasten Talvikarnevaaleille jo yli sata sovittua ohjelmaa

Julistekilpailun lopullisen voittajan valitsi lahtelaisen päiväkodin lapsiraati.

Milla Kuisma syttyi Lasten Talvikarnevaalien teemasta. Matti Karhos ja Sari Tuominen iloitsevat tapahtuman monipuolisesta ohjelmasta. Kuva: Katja Luoma

Tammi-helmikuussa pidettäville Lahden Lasten Talvikarnevaaleille on ilmoittautunut jo ennätysmäärä toimijoita. Perinteiset lastenfestivaalit järjestetään 37. kertaa, ja ohjelma on edellisten vuosien tapaan monipuolista.

– Ohjelman tarjoajat ovat olleet todella aktiivisesti liikkeellä. Meillä on sovittuna noin 50 toimijaa ja 120 ohjelmaa, lisää tulee koko ajan. Mukana on tuttuja ryhmiä, jotka tekevät aina Talvikarnevaaleille jotain uutta. Myös monta ihan uuttakin on tulossa, kulttuurituottaja Sari Tuominen iloitsee.

Kolme viikkoa kestävät Talvikarnevaalit ovat vetäneet viime vuosina 10 000–14 000 kävijää ja samaan pyritään ensi vuonnakin. Kulttuuriasiainpäällikkö Matti Karhos kertoo, että suurin osa lapsille suunnatuista esityksistä, tapahtumista ja työpajoista on maksuttomia. Maksullisten tapahtumien lippujen hinnat ovat järjestäjien mukaan kohtuullisia. Väkeä odotetaan paljon ilmaisiin avajaisiin, joita vietetään Lahden konserttitalolla.

– Avajaisten pääesiintyjiin on satsattu eli saamme tänne Muumiperheen lauluretki -konsertin, klovni Sebastianin ja Sipi-pellen, Karhos mainitsee.

Linnut lirkuttelevat karhua hereille

Lapsilähtöisen lastenkulttuurin puolestapuhujana tunnetun tapahtuman teema on ensi vuonna Hohoi, herää jo talviunesta. Teema näkyy luontevasti Talvikarnevaalien yhteydessä järjestetyn julistekilpailun voittajatyössä, jonka on toteuttanut lahtelaislähtöinen kuvataiteilija Milla Kuisma.

Milla Kuisman voittajajulisteessa karhu ja mäyrä nukkuvat somasti talviunta. Kuva: Katja Luoma

– Kilpailun otsikko inspiroi tarinallisuudellaan. Työssäni karhu ja mäyrä ovat nukkumassa, mutta linnut yrittävät lirkutella heitä hereille. Tein julisteen kollaasitekniikalla, jossa hyödynsin paljon kierrätysmateriaaleja. Mukana on väripintoja vanhoista maalauksistani, väripapereita ja vanhoja tapetteja, Kuisma kuvailee.

Julistekilpailuun osallistui 30-40 alan opiskelijaa ja ammattilaista. Tuomaristo antoi lopullisen päätösvallan lahtelaisen päiväkodin lapsille, jotka saivat valita voittajan muutaman työn joukosta. Lapset löysivät Kuisman julisteesta paljon katsottavaa.

– Olen erityisen iloinen, että lapset pääsivät mukaan valintaprosessiin. Omat lapseni toimivat minulle maalatessani esituomareina, Kuisma naurahtaa.

Nuorisoteatteri perkaa tuttuja satuja

Talvikarnevaaleilla nähdään tuttuun tapaan Lahden nuorisoteatterin uusi näytelmä Satu metsässä. Ohjaaja-käsikirjoittaja Sanna Heiskanen paljastaa, että tällä kertaa 12-14-vuotiaat nuoret ovat ottaneet käsittelyynsä perinteiset sadut, joista näyttelijät ovat kaivaneet esiin erilaisia epäkohtia.

– Olemme yhdessä pohtineet kaikille tuttuja satuja. Teemoiksi nousevat esimerkiksi sukupuoliroolit ja pelot. Kaikkea käsitellään kuitenkin lasten tasolla, Heiskanen sanoo.

Chiméne Bavard
chimene.bavard@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi