Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Lasten televisiojoulu alkaa tänä vuonna Lahdesta - "Lasten reaktiot ihaninta koko hommassa"

Pikku Kakkosen joulukonsertin taltiointi veti Lahden kaupunginteatterin kolme kertaa tupaten täyteen keskiviikkona.

Pikku Kakkosen juontajat kiittivät yleisöä joulukonsertin jälkeen Lahden kaupunginteatterin Juhani-näyttämöllä. Kuva: Sami Lettojärvi

Keskiviikkoaamuna Lahden kaupunginteatterissa tuntuu hetken siltä kuin marraskuun loputon harmaus olisi pyyhkäisty kerralla pois. Juhani-näyttämön katsomo on tupaten täynnä lapsia, ja lähes kaikki ovat muistaneet ottaa tonttulakin mukaan.

Oikeastaan tässä tehdäänkin eräänlainen aikahyppy suoraan jouluun. Kun suomalaiset katselevat näitä tonttuja televisiosta, aattoilta on edennyt siihen vaiheeseen, jossa kinkku on todennäköisesti jo massussa ja lapset odottavat pukin koputusta ovelta.

Siihen väliin sopii erinomaisesti Pikku Kakkosen joulukonsertti, joka taltioidaan nyt ensimmäistä kertaa Lahdessa.

– Viime vuonna olimme Tampereella. Sitä edellisinä vuosina Oulussa, Rovaniemellä ja Kemissä, tuottaja Elli Murtonen luettelee, kun ensimmäisen konsertin alkuun on aikaa vajaa tunti.

On pysyttävä ajan hermolla

Kolme kertaa Lahdessa keskiviikkona esitetty joulushow työllistää noin 60 ihmistä. Mukana ovat kaikki lastenohjelman tutut juontajat, Pikku Papun orkesteri, tanssivat tontut ja tietysti Nalle. Tapahtumat taltioidaan Juhani-näyttämöltä seitsemällä kameralla.

Tuotannon pystytys Lahteen alkoi jo tiistaina. Keskiviikkona työt aloitettiin aamuseitsemältä.

Tuottaja Tiiu Päivärinta matkalla tarkastuskäynnille ulkolähetysautoon. Kuva: Sami Lettojärvi

– Aika iso settihän tämä on. Lasten reaktiot ovat kuitenkin kaikkein ihaninta koko hommassa, Murtonen sanoo.

Tuottajakollega Tiiu Päivärinta nyökyttelee vieressä: on tärkeää, että lapset pääsevät tapaamaan televisiosta tuttuja hahmoja myös oikeassa elämässä.

Tuottajakaksikolla on pitkä kokemus lastenohjelmien tekemisestä. Kaukana takana ovat ne ajat, kun lapsille riitti viihdykkeeksi Pelle Hermanni ja se ärsyttävä kepakko.

Nykyisin Pikku Kakkonen on eräänlainen ajanvietteen kattokäsite, joka pyrkii pysymään tiukasti kiinni kohderyhmänsä elämässä. Siksi Pikku Kakkonen tarkoittaa nykyisin 42-vuotiaan makasiiniohjelman ohella esimerkiksi kahta kännykkäsovellusta, nettisivuja, Pinterest-tiliä (askarteluohjeita), oheistapahtumia ja valtavaa määrää sisältöä Yle Areenassa.

Kristiina Luodes ja Anne Keskitalo valvoivat joulukonsertin tuotantoa ulkolähetysautossa. Kuva: Sami Lettojärvi

– Jokaiselle pyritään tarjoamaan jotakin, Murtonen tiivistää.

Kuuluisan postilokeron 347 sijaan palautetta saadaan nykyisin katselua mittaavien analytiikkatyökalujen kautta. Nettikatselusta kertyvä data paljastaa armotta myös sen, millaisia sisältöjä lapset aidosti kuluttavat ja miten.

– Esimerkiksi sarjoja lapsetkin haluavat nykyisin katsoa niin, että katsotaan monta jaksoa putkeen. Jos vastaavasti nähdään, että joku ohjelma ei vain lähde vetämään, niin sitä ei sitten välttämättä enää uusita, Päivärinta kuvaa.

Jos tekniikka toimii...

Kun konsertin alkuun on aikaa puolisen tuntia, piipahdamme teatterin viereen pysäköityyn lähetysautoon. Siitä ei voi erehtyä, sillä perille johdattelee paksu nippu kaapeleita.

Tämä on ohjaaja Kristiina Luodeksen ja tuotantokoordinaattori Anne Keskitalon valtakuntaa. Liikkuvan ohjaamon seinälle on pystytetty kymmenkunta monitoria, jotka näyttävät salikameroiden kuvaa. Luodeksen tehtävänä on päättää, mikä kamera milloinkin poimitaan lähetykseen.

– Kaikki on tarkkaan käsikirjoitettua, Luodes sanoo ja esittelee vihkosta, jossa 45 minuutin mittaisen joulukonsertin repliikit, laulut ja kuvakulmat määritellään muutaman sekunnin tarkkuudella.

Ohjaaja Jari Mäkipää antoi Pikku Kakkosta juontaville Senja Meriläiselle, Veera Degerholmille ja Iina Suomiselle viime hetken vinkkejä ennen aamukonsetin alkua. Kuva: Sami Lettojärvi

Koska nyt ei tehdä suoraa lähetystä ja myös kaksi muuta joulukonserttia taltioidaan, Luodekselle jää hieman pelivaraa – hätätapauksissa taltiointi voidaan jopa laittaa poikki. Sikäli kun tekniikka toimii, ongelmia ei kuitenkaan pitäisi tulla.

– Suurinta harmia aiheuttavat yleensä esiintyjien langattomat mikrofonit. Esimerkiksi Porin Jazzeilla kävi kerran niin, että joku viereinen tapahtuma laittoi mikkinsä meidän taajuudelle. Meidän mikeistämme kuului pelkkää pörinää, Luodes kertoo.

Danielin toive toteutuu

Sitten Luodes lähtee kahville, ja me palaamme takaisin teatterin suojiin. Juhanilla ovat käynnissä viime hetken harjoitukset, joita luotsaa ohjaaja Jari Mäkipää. Hän on ollut myös käsikirjoittamassa joulukonserttia.

Kameramies Heikki Pihkonen keskittyi keskiviikkona lähikuviin. Joulukonsertti taltioitiin yhteensä seitsemällä kameralla. Kuva: Sami Lettojärvi

– Kun suunnittelu aloitettiin toukokuussa, joulutunnelmaan pääseminen otti kieltämättä melko koville. Nyt on jo aika paljon helpompaa, Mäkipää hymähtää.

Tasan kello 9.47 kaupunginteatterin järjestäjä Aarre Reijula ilmoittaa, että salin ovet avataan. Yleisön mukana Juhani-näyttämölle saapuvat lapset – Pikku Kakkosen joulu.

Mutta millainen se tänä vuonna on? Sitä ei ehkä ole syytä tässä kovin tarkasti avata, mutta Nallen joulukutinaan konsertin juoni kuitenkin kiinnittyy.

Pikku Kakkosta juontava Tuomo Rannankari tapasi asikkalalaiset faninsa Daniel, Samuli ja Nooa Stenbäckin joulukonsertin jälkeen Lahden kaupunginteatterissa. Kuva: Sami Lettojärvi

45 minuuttia menee yhdessä hujauksessa, ja sen jälkeen otetaan tietysti kaverikuvia. Viisivuotias asikkalalainen Daniel Stenbäck toivoo joululahjaksi oikeastaan hedelmätarhapeliä, mutta melkein yhtä iso juttu voisi olla yhteiskuva juontaja Tuomo Rannankarin kanssa.

Ja koska nyt on jo melkein joulu, sellaisen Daniel myös saa.

Pikku Kakkosen joulukonsertti esitetään TV2:lla 24.12. klo 17.
Ilkka Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi