Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

”Koettelen anoppini hermoja” – kesiään Heinolassa viettävä kapellimestari Dalia Stasevska on myös kanafarmari

Vahvaa kansainvälistä uraa tekevä suomalaiskapellimestari johtaa torstaina Sinfonia Lahtea Sibeliustalossa. Uusi musiikki on Stasevskalle tärkeää, mutta niin ovat myös kesäkanat.

Dalia Stasevska harjoitutti Sinfonia Lahtea Sibeliustalossa tiistaina. Kuva: Mirja Hussain

Nyt pitää olla rehellinen. Kuuntelin Andrew Normanin Try-teoksen netistä. Se kuulosti suunnilleen siltä kuin kasa soittimia kaadettaisiin väkivaltaisesti lattialle.

Norman (s. 1987) on itse luonnehtinut sävellystään ”sekavaksi ja katkonaiseksi”. Eri soittimet ikään kuin keskeyttävät jatkuvasti toisiaan, mistään ei tahdo tulla mitään.

Dalia Stasevska johtaa amerikkalaissäveltäjän teoksen torstaina Sinfonia Lahden konsertissa. Vieraileva kapellimestari pitää sävellystä kuvana omasta ajastamme.

– Juuri tuolta meidän maailmamme kuulostaa. Siksi se puhuttelee, hän tiivistää.

Stasevska on johtanut Tryn aiemmin Lontoon filharmonikoiden konsertissa ja ehdotti sitä itse tämän viikon ohjelmaan Lahdessa. Hän toivoo, että kuulijat suhtautuisivat 15-minuuttiseen teokseen avoimen mielin.

– Rakastan nykymusiikkia. Esimerkiksi Philip Glass, John Adams ja John Cage ovat olleet mulle tosi merkittäviä säveltäjiä. Valitettavasti amerikkalaisia minimalisteja ei Suomessa juurikaan esitetä. Se johtuu ehkä siitä, että Suomessa on aika vahva uuden musiikin oma skene, Stasevska arvelee.

Dalia Stasevska toivoo, että yleisö suhtautuisi myös uuteen musiikkiin avoimin mielin. "Kaikkea ei tarvitse ymmärtää ensi kuulemalta", hän muistuttaa. Kuva: Mirja Hussain

Kesään kuuluvat Heinola ja kanat

Stasevskan (s. 1984) ura on edennyt isoin harppauksin sen jälkeen, kun hän johti Sinfonia Lahtea viimeksi vuonna 2016. Reissupäiviä kertyy kalenteriin nykyisin noin 200 vuodessa.

Stasevska hieman huvittuu, kun kerron, että viimeksi kohdatessamme talvella 2015 hän asui vielä sähköttömässä ja vedettömässä mökissä Tuusulassa. Kapellimestari kunnosti entistä autiotaloa hiljalleen asuttavaan kuntoon.

– Remontti valmistui kyllä, mutta se paikka on nykyisin vuokrattuna kahdelle taiteilijalle.

Stasevska asuu itse nykyisin Helsingin Punavuoressa aviomiehensä, säveltäjä Lauri Porran kanssa. Pariskuntaa voi pitää kesäheinolalaisina, sillä Porran perheellä on kesämökki paikkakunnalla. Heinolassa ollaan kuudesta seitsemään viikkoa vuodessa.

– Koettelen anoppini hermoja heilumalla siellä jatkuvasti vasaran kanssa, vanhojen talojen remontointia harrastava kapellimestari myöntää.

Stasevska jatkaa Lahdesta Osloon johtamaan Madama Butterfly -oopperaa. Kuva vuoden 2016 visiitiltä Lahdesta. Kuva: Mirja Hussain

Stasevskan kesäperinteisiin kuuluu yhä myös omien kanojen kasvattaminen.

– Tuusulassa on sellainen 300 vuotta vanha maatila, josta saa vuokrata kanoja kesäksi ja ostaa esimerkiksi luomujauhoja, Stasevska mainitsee.

Haaveena ylikapellimestarin pesti

Stasevska nimitettiin BBC:n sinfoniaorkesterin päävierailijaksi tammikuussa. Lontoon kuuluisan Proms-festivaalin avajaiskonsertin hän johti ensimmäistä kertaa viime kesänä. Kokemus oli ikimuistoinen.

– Tuntuu todella luksukselta, että saan johtaa siellä kaksi Proms-konserttia vuodessa seuraavat neljä vuotta, hän miettii.

Stasevska tuli Lahteen suoraan Pohjois-Amerikasta (Detroit, Ottawa) ja jatkaa kohta Osloon, jossa hän työstää Madama Butterfly -oopperaa joulu- ja tammikuun ajan. Pidemmän aikavälin urahaaveisiin kuuluu ylikapellimestarin pesti jossainpäin maailmaa.

– Unelmoin niin uskollisesta kuulijakunnasta, että joskus uskallettaisiin tehdä ohjelma, joka koostuisi pelkästään elossa olevista säveltäjistä. Ettei aina tarvitsisi olla sitä Tshaikovski-koukkua.

Klami on sydämen asia

Torstain konsertissa yleisöä ei kosiskella Tshaikovskilla mutta Beethoven-koukku ohjelmassa kyllä on: Juhani Lagerspetz tulkitsee säveltäjän toisen pianokonserton.

Ilta päättyy Uuno Klamin Kalevala-sarjaan. Stasevska myöntää oman Kalevala-tietoutensa olevan Koirien Kalevala -tasolla. Klamin sävelkieleen hän on kuitenkin aidosti lääpällään.

– Silloin kun soitin vielä alttoviulua Helsingin kaupunginorkesterissa, jäi sellainen kutina, että tämän teoksen haluan vielä joskus johtaa. Ja nyt se sitten vihdoin toteutuu!

Dalia Stasevska ja Sinfonia Lahti Sibeliustalossa 21.11. klo 19.

Ilkka Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi