Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Kirja-arvio: Eira Mollberg kuvaa rehellisesti alkoholiriippuvuuttaan dokumenttiromaanissa – meni saman tien näyttämölle

Eira Mollberg on puinut aiemminkin traumaattista suhdettaan taiteilijaisäänsä Rauniin. Kuva: Otto Virtanen

Eira Mollberg
Villahousuhäpeä
Tammi 2019. 360 s.

Vuonna 1957 Kuopiossa syntynyt Eira Mollberg on palkittu kirjailija sekä teatteri- ja elokuvaohjaaja. Hän on aiemminkin käsitellyt traumaattista suhdettaan despoottiseen taiteilijaisäänsä Rauni Mollbergiin. Villahousuhäpeä ei fokusoidu isään, mutta siinäkin tulee esille ankea lapsuus, varsinkin kun masennukseen ja sittemmin dementiaan sairastuneesta äidistä ei ollut tukea helposti järkkyvälle lapselle. Veli sairastui skitsofreniaan.

Mollbergin lukuohjeen mukaan ei haittaisi, vaikka tähän dokumentti- ja kollaasiromaaniin tutustuisi vain joidenkin lukujen osalta. Hän ei pyri normittamaan lukukokemusta. Voin kuitenkin sanoa lämpimästi, että kirjan lukee kronologisesti yhdeltä istumalta, niin rikas lukukokemus se on, olkoonkin, että kielikuvien runsaus vie välillä terää tekstiltä.

Villahousuhäpeässä liikutaan myös Venäjän ja Viron luostareissa. Mollberg kastettiin ortodoksiksi 1989. Hän piti toista kastettaan aivan sopivana, sillä aikoinaan hänen luterilaisessa kastetilaisuudessaan veli oli alkanut laulaa kuuluvasti Kallavettä kesken pyhän toimituksen: ”Ensimmäinen kasteeni oli näin ollen pyhitetty maakuntahengellä eikä Pyhällä Kolminaisuudella.”

Tukea itäisistä ihmisistä

Kuva: Tammi

Idän baabuskoista ja yleensäkin itäisistä ihmisistä Mollberg saa kaipaamaansa tukea. Luostarien arki, olipa hän siellä vieraana tai kuuliaisuuspalveluksessa, rauhoittaa ja tasapainottaa. Aineen ja hengen välillä ei tehdä niin tiukkaa eroa kuin lännessä. Ostaapa Mollberg kotiinviemisiksi venäläisen katukoiran, Momon, josta tulee hänen rakas seuralaisensa. Kun Momo jää auton alle ja joudutaan lopettamaan, Mollberg suree hillittömästi.

Villahousuhäpeässä käydään myös perusteellisesti ja kaunistelematta lävitse alkoholiriippuvuutta, joka alkoi, kun työprojektit eivät saaneet mahdollisuutta toteutua. Jokapäiväinen alkoholinkäyttö vei Mollbergin kuntoutusjaksoille ja pahimmillaan sai hänet pelkäämään dementiaa. Pelko osoittautui ennenaikaiseksi.

Joihinkin kuntoutusjaksoihin Mollberg suhtautuu kriittisesti. Ryhmien vetäjät eivät aina kohdanneet asiakkaita ihmisinä. Joskus kehotettiin erillisyyden kokemuksiin, joskus yhteisöllisyyteen. Mollberg toimi itsekin vertaistukena kuntouttavan työtoiminnan mahdollistettua sen.

Riippuvuus selätetään

Mollberg kuvaa uskottavasti retkahdusta, joka monesti seuraa olosuhteiden muutosta. Niinpä uudesta asunnosta on pakko lähteä hakemaan lohdutusta:

Mollberg innostuu taideterapiasta ja maalaa yhtä menoa puoli vuorokautta.

”Kävelin Alkoon ja ostin kassillisen tiukkaa viinaa: Vana Tallinnaa, Jaloviinaa ja Minttuviinaa. Pari pulloa A-olutta pitää olla aamua varten. Tupakkaa pitää muistaa ostaa. Nousin ostoskeskuksen toiseen kerrokseen ja avasin WC:ssä jaloviinapullon ja otin siitä kunnon kulauksen. Tätä oloa olin kaivannut. Vatsassa möykkynä painanut raskas ahdistuksen teräskimpale suli jalometalliksi.”

Villahousuhäpeä sai ensi-iltansa näytelmänä syyskuussa Teatteri Avoimissa Ovissa Helsingissä. Kuvassa näyttelijät Irina Pulkka (vas.) ja Laura Malmivaara. Kuva: Mitro Härkönen

Mollberg innostuu taideterapiasta ja maalaa yhtä menoa puoli vuorokautta. Kuntouduttuaan hänestä ei tule absolutistia, mutta riippuvuus on selätetty. Villahousuhäpeä ei tässäkään ratkaisussaan ole mustavalkoinen: mieluummin itäinen sekä–että kuin läntinen joko–tai. Teoksessa on myös pisteliästä huumoria.

Hanna Kirjavaisen dramatisointi Villahousuhäpeästä on tämän syksyn ohjelmistossa Teatteri Avoimissa Ovissa Helsingissä. Kantaesitys oli 19. syyskuuta.

Eija Komu
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi