Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Kirja-arvio: Cheerleadereiden sinnikäs yritys palkitaan lahtelaisen Marja Ahon nuortenkirjassa

Kaikki menee, Jessiina on Marja Ahon uuden nuortenkirjasarjan ensimmäinen osa. Kuva: Elena Liseytseva

Marja Aho
Kaikki menee, Jessiina
Myllylahti 2019. 204 s.
 

Marja Aho on lahtelainen kirjailija-kuvittaja, jonka uusin kirja, varhaisnuorille suunnattu Kaikki menee, Jessiina kertoo vauhdikkaasta cheerleading-maailmasta. Kirja on myös uuden sarjan ensimmäinen osa.

Uudelle paikkakunnalle muutto tuo yleensä omat hankaluutensa – sopeutumisen, uuden koulun ja uudet kaverit, jos niitä yleensä saa. Tämän saa kokea seiskaluokkalainen Jessiina, jonka perhe muuttaa pois tutusta ympäristöstä.

Tilannetta ei paranna se, että isä tulee samalle koululle biologianopettajaksi. Tyttö hieman häpeää isäänsä, joka on hyönteisnörtti.

Jessiinan onneksi isä ei opeta hänen luokkaansa ja hän voi pitää toistaiseksi salassa heidän sukulaissuhteensa, sillä isälle nauretaan kuten muillekin maikoille.

Uusi harrastus ottaa ja antaa

Kuva: Myllylahti

Jessiina on luonteeltaan avoin ja hänen on helppo ystävystyä. Uuden luokan tytöt Sandra ja Nelli ottavat hänet suojelukseensa. Tyttöjen omituista kieltä hän ei kuitenkaan ymmärrä, kun nämä puhuvat flikistä, akrosta ja siltakaadosta.

Jessiinalle selviää, että kysymys on cheerleadingistä. Tytöt pyytävät häntä mukaan harrastukseen, mutta Jessiina on epävarma. Liikunta ei koskaan ole ollut hänen vahvinta aluettaan, mutta ajatus Nellin ja Sandran ryhmään liittymisestä houkuttaa.

Kuten arvata saattaa, kaikki ei suju niin kuin pitäisi. Jessiina joutuu paiskimaan töitä uudessa harrastuksessaan, ja välillä on usko loppua.

Asiantuntemus näkyy

Marja Ahon kirjassa on pääjuonen lisäksi useita sivujuonia, jotka ovat kaikki yhteyksissä toisiinsa. Kirja ei ole pelkkää teini-ikäisten chillailua, vaan se kertoo päämäärätietoisten nuorten vaativasta harrastuksesta. Aivan selvästi Aho tuntee yksityiskohtaisesti cheerleading-maailman ja sen vaativuuden, mutta myös lajin tarjoaman joukkuehengen.

Kaikki menee, Jessiina on kirja kurinalaisuudesta, sinnikkyydestä ja itsensä voittamisesta. Kirjassa on mukavaa tyttöjen välistä ystävyyttä, jossa ei tunneta kateutta. Kun yksi onnistuu, se on kaikkien ilo. Tietysti väliin tulee joskus säröjä, mutta ne selvitetään.

Marja Welin
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi