Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Kirja-arvio: Prince kuvaa postuumissa omaelämäkerrassa intiimisti nuoruusvuosiaan

Dan Piepenbergin toimittamasta muistelmateoksesta piti tulla mahtavin kaikista. Kirja jäi kuitenkin kesken, kun poptähti kuoli yliannostukseen.

Prince soittaa kitaraa uuden France Avenuen kotinsa sängyssä huhtikuussa 1978. The Beautiful Ones -kirjan kuvitusta. Kuva: Joseph Giannetti

Prince

The Beautiful Ones

Toim. Dan Piepenbring. Suom. Petri Silas.

Johnny Kniga. 288 s.

Siitä piti tulla kaikkien aikojen merkittävin muusikkoelämäkerta.

Dan Piepenbring oli 29-vuotias toimittaja, kun Prince (1958–2016) pyysi häntä omaelämäkertansa avustavaksi kirjoittajaksi.

Princellä oli muistelmiaan varten suureellisia suunnitelmia. Projektin alkaessa vuonna 2016 mustien oikeuksia puolustava Black Lives Matter -liikehdintä oli Yhdysvalloissa aktiivisimmillaan.

”Voimmeko laatia kirjan, joka ratkaisee rasismin ongelman?” hän kysyi Piepenbringiltä.

Prince puhui Piepenbringille mustien vaikeasta asemasta musiikkibisneksessä. Yhdeksi tärkeäksi kamppailuksi Princen uralla nousi hänen oman musiikkinsa oikeuksien omistaminen.

Rasismin ratkaisevaa kirjaa The Beautiful Onesista ei kuitenkaan tullut. Prince kuoli vain muutama kuukausi kirjaprojektin aloittamisen jälkeen kipulääkkeiden tahattomaan yliannostukseen.

Piepenbring on nyt kolme vuotta myöhemmin toimittanut saatavilla olevasta materiaalista kokonaisuuden, joka on kuin väläys siitä, mitä kirjasta olisi voinut tulla.

Hylätty otos Joseph Giannettin fotosessiosta San Franciscon Macy’s-tavaratalossa vuonna 1977. The Beautiful Ones -kirjan kuvitusta. Kuva: Joseph Giannetti

Vähäsanaisuus loi lumon

Prince ehti laatia elämäkertaansa varten muutamia kymmeniä liuskoja käsinkirjoitettua tekstiä. Hän käy kirjoituksissaan läpi lapsuuttaan ja nuoruuttaan Minnesotassa, suhdettaan vanhempiinsa ja ensimmäisiin tyttöystäviinsä.

Princen isä oli jazzpianisti. Tältä hän oppi musiikin. Ensimmäinen asia, jonka Prince muistaa, ovat äidin hymyilevät, salaisuuksia viestivät silmät.

Princen kuvaus elämänsä ensivuosista on intiimi. Vanhempien ero oli seitsemänvuotiaalle pojalle traumaattinen kokemus. Tätä hän käsitteli myöhemmin muun muassa Purple Rain -elokuvassa.

Voimmeko laatia kirjan, joka ratkaisee rasismin ongelman? Prince

Osa Princen artistiuden lumosta perustuu siihen, että hän antoi niin niukasti vastauksia haastatteluissa. Niinpä fanit ja mediat oppivat janoamaan tietoa tästä multilahjakkuudesta, joka soitti levyillään kaikki instrumentit itse, käytti edistyksellisesti studiotekniikan taiteellisia mahdollisuuksia ja teki keikoistaan toistaan näyttävämpiä spektaakkeleja.

Tähän janoon niukkakin teos antaa helpotusta.

Ei magiaa vaan harmoniaa

Piepenbringin perusteellisen johdannon sekä Princen muistelmakatkelmien lisäksi The Beautiful Ones sisältää paljon kuvia, joita säestävät eri lähteistä poimitut Princen esittämät ajatukset.

Princen itsestään ottama selfie. The Beautiful Ones -kirjan kuvitusta. Kuva: The Prince Estate

Kirjan päättää Princen laatima varhainen versio Purple Rain -elokuvan käsikirjoituksesta.

Prince tiesi paikkansa musiikin historiassa. Hän puhuu Michael Jacksonista ja Miles Davisista kaverilliseen sävyyn ja esittää samalla kriittisiä sivalluksia ajan trendejä mukailevaa laiskaa listamusiikkia kohtaan.

Paitsi musiikista Prince oli tarkka myös sanoista. Hän ei halunnut itsestään kirjoitettaessa käytettävän sanaa magia, sillä se sana kuului Michael Jacksonille.

Itselleen hän varasi sanan harmonia.

Princen kielessä on samanaikaisesti puhekielistä klangia ja symboleiden läpäisemätöntä mystiikkaa. Prince käytti pitkään itsestäänkin taitelijanimenä symbolia, jolle ei ollut sanallista vastinetta.

Käännös kadottaa väistämättä jotain tästä kielen ilmaisuvoimasta. Princen mieltymys käyttää toistuvasti numeroita ja et-merkkiä sanojen korvikkeena antaa kirjoitukselle omalaatuisen latauksen, joka kääntyy hankalasti suomen kielelle.

Rauli Karjalainen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi