Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

"Mitä vain voi tapahtua" – 30 vuoden ikään ehtinyt Semmarit julkaisi uuden levyn eikä katso taakseen

Lahden Sibeliustalon lauantaina valloittava poppoo on suomalaisen kuoromaailman väriläiskä. Ikääntyminen saati jämähtäminen eivät kuulu suunnitelmiin jatkossakaan.

Semmarit studiossa Jyväskylässä. Keskiviikkona julkaistu uutuusalbumi Rakastan sua on mieskuoron 13. pitkäsoitto. Kuva: Aki Tulikari

Aamuinen puhelinsoitto tavoittaa kakkostenori Janne Kettusen siirtymätaipaleelta. Semmarit on heittänyt edellisiltana keikan Savonlinnassa ja on siirtymässä Moby Dickin kyydissä kohti Lappeenrantaa.

Sää on sen verran sateinen, että kuuluisan valaan mukaan nimetty keikkabussivanhus lähes kirjaimellisesti ui eteenpäin valtatiellä.

– Kiertueen alussa oli pientä yskimistä, mutta nyt Moby kulkee taas tasaisesti eteenpäin, Kettunen vakuuttaa.

Taustalta kuuluu epämääräistä mölinää. Kettusen mukaan bussissa ei nautita loiventavia vaan analysoidaan edellisillan keikkaa videolta.

– Se on tullut tavaksi. Teemme pieniä viilauksia konsertin rytmitykseen aika pitkäänkin kiertueella. Tykkään siitä, että pyritään aina vähän parempaan, Kettunen sanoo.

Rannankari palasi lauteille

Semmarit virnuilivat kameralle ikonisissa San Franciscon maisemissa vuosi sitten kiertueellaan USA:ssa. Kuva: Aki Tulikari

Semmarit juhlii 15 paikkakuntaa käsittävällä syyskiertueella 30-vuotista olemassaoloaan. Kettusen mukaan vain yksi kiertueen biiseistä on tuttu edelliseltä turneelta. Tavaksi on tullut myös se, että vaikka Semmarit julkaisi juuri uuden levyn, keikoilla esitetään enimmäkseen jotain ihan muuta.

– Teemme levyt vasta siinä vaiheessa, kun biisejä on laulettu jo jonkin aikaa keikoilla, Kettunen sanoo, eikä suostu paljastamaan juhlakonsertin sisältöä sen tarkemmin.

Kettunen lähti itse mukaan Semmareihin 28 vuotta sitten. Silloin Seminaarinmäen mieslaulajat oli vielä jyväskyläläinen opiskelijakuoro, eikä kuorolaulu kiinnostanut Kettusta pätkääkään. Pian osoittautui, että Semmarit onkin jotain ihan muuta kuin jäyhää rivilaulantaa.

– Olen aina mieltänyt meidän enemmänkin bändiksi tai ystäväporukaksi, joka tekee mitä tykkää eikä katsele taakseen, Kettunen tiivistää.

Uusia jäseniä kokoonpanoon on tullut viimeksi kymmenkunta vuotta sitten, eivätkä vanhat tunnu pääsevän porukasta eroon millään. Pari vuotta sitten näytti jo hetken siltä, että tähtitenori Tuomo Rannankari menetetään lastenmusiikille ja Pikku Kakkoselle, mutta niin vain on Rannankarikin taas rivissä.

– Ei Tuomo missään vaiheessa varsinaisesti jättänyt kuoroa, Kettunen tietää.

Uudella levyllä soi keski-ikä?

Kettunen on uudella Rakastan sua -levyllä muita kuorolaisia isommassa roolissa, sillä hän on äänittänyt, miksannut ja tuottanut kokonaisuuden yhdessä kuoronjohtaja Reima Viitalan kanssa studiollaan Jyväskylässä. Millainen Semmarit levyllä esiintyy?

– Sanoisin, että olemme korostaneet sekä herkkää ilmaisua että voimakasta ääripäätä eli kuoron dynamiikassa otetaan kaikki irti.

Janne Kettunen studiohommissa Torsti Spoofin kanssa vuonna 2000. Kuva: Hanna Marjanen

Semmarit säveltävät biisinsä aina itse. Uutuuslevyn sisällöstä voi aistia, että biisintekijät ovat saavuttaneet keski-iän. Aiemmat naisten vokottelemista ja pikkulapsiperheen arkea kuvaavat biisit puuttuvat. Lempeän tunnustukselliset parisuhdeballadit, riehakas itseironia ja maailmantilan kommentointi näyttäisivät sen sijaan kuuluvan yhä Semmareiden brändiin.

Kettunen ei täysin tyrmää analyysiä mutta huomauttaa, että monilla semmareista on kyllä yhä pieniä lapsia.

– Tietysti kuorolaisten elämäntilanne vaikuttaa sävellyksiin, mutta se on lopulta vähän sattumaakin, mitä biisejä levylle päätyy.

Kuoron henkinen keski-ikä on jossain 13 vuoden paikkeilla. Kakkostenori Janne Kettunen

Kettunen on itse 51-vuotias sinkku ja yksityisyrittäjä, joten kotona tai töissä ei tarvitse pyytää lupaa kavereiden kanssa keikoille lähtemiseen. Monien muiden kohdalla tilanne on monimutkaisempi – siksi kuoro valikoi keikkansa tarkkaan.

– En kuitenkaan näe mitään syytä, miksi emme laulaisi yhdessä vielä 70-vuotiainakin, sillä kuoron henkinen keski-ikä on yhä jossain 13 vuoden paikkailla. Olennaista on tinkimättömyys ja rohkeus tehdä uutta.

Ulkomailla on rennompaa

Yksi Semmarien viimesyksyisen Amerikan-kiertueen keikkapaikoista oli El Rey -teatteri Los Angelesissa. Kuva: Aki Tulikari

Suomalaisten salien ohella Semmarit on tehnyt lukuisia ulkomaan keikkoja. Viime syksynä ryhmä kävi katsastamassa USA:n meininkiä länsirannikolle suuntautuneella klubikiertueella.

– Sikäläiset kontaktimme olivat kovasti innoissaan ja tekivät jatkosuunnitelmia, mutta näin ison porukan liikutteleminen ei ole ihan yksinkertaista. Ensi kesänä lähdetään kuitenkin taas kerran Kiinaan, jossa tehdään kahdeksan keikkaa, Kettunen paljastaa.

Muilla mantereilla Semmarit laulaa enimmäkseen englanniksi, Kiinassa osin myös kiinaksi. Kettusen mukaan ulkomailla on jopa rennompaa heittää keikkaa, sillä Suomessa yleisön odotukset on viritetty usein liiankin koviksi.

– Joku sanoi USA:ssa, että me ollaan vähän off the wall. Se tarkoittaa kai sellaista, että melkein mitä vain voi tapahtua.

Semmarit Lahden Sibeliustalossa 16.11. klo 19.

Ilkka Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi