Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Elokuva-arvio: Le Mans 66 on koukuttava draama automarkkinoista

Christian Bale esittää pelotonta brittikuskia Le Mans 66 -elokuvassa. Kuva: Merrick Morton

Le Mans 66 – Täydellä teholla

Tähdet: 4/5

Ei tarvitse olla fanaattinen autourheilun ystävä nauttiakseen kyydistä, jonka James Mangoldin ohjaama Le Mans 66 tarjoaa. Se on mukaansatempaavaa vanhanajan viihdettä, sellaista, mihin ehkä vain Hollywood parhaimmillaan pystyy.

Juoni pohjaa tositapahtumiin, joita on taiten väritelty. Elokuva kertoo autonvalmistajien Fordin ja Ferrarin välisestä kilpailusta 1960-luvun automarkkinoilla.

Ferrari tunnettiin maailman nopeimmista kilpa-autoistaan, joilla he dominoivat Ranskassa järjestettäviä Le Mans -kilpa-ajoja. Yhtiönsä kehitykseen tyytymätön Henry Fordin perillinen Henry Ford II (Tracy Letts) päätti uudistaa yhtiönsä mallistoa ja lyödä Ferrarin laudalta. Verenhimoista kilpailua kiihdytti se, että Ferrarin johtaja Enzo Ferrari (Remo Girone) oli nöyryyttänyt Fordin perillistä vehkeilemällä tämän selän takana kauppoja Fiatin kanssa.

Miehinen sankaritarina

Tässä kohtaa kuvaan astuvat tarinan sankarit: Carroll Shelby (Matt Damon) ja Ken Miles (Christian Bale), jotka olivat aikansa parhaita kilpa-autoilijoita ja autosuunnittelijoita.

Ford pistää likoon valtavan summan rahaa ja pestaa Shelbyn ja tämän tiimin kehittämään maailman tehokkaimman kilpa-auton ja voittamaan sillä Le Mansin ajot. Shelby tarvitsee avukseen äkkivääränä ja hankalana persoonana tunnetun ystävänsä Mileysin neroutta.

Matt Damon esittää Carroll Shelbyä. Kuva: Merrick Morton

Kisojen lähestyessä Fordin pukumiehet tekevät selväksi, etteivät he imagosyistä halua Milesiä ratin taakse. Shelbyn tukalasta asemasta ystävänsä ja suuryhtiön välissä kasvaa, aiheeseen nähden, yllättävän monitahoinen draama urheilun, rahan ja intohimon välisistä jännitteistä. Damon ja Bale tekevät hahmoistaan sielukkaat veijarit.

Häpeilemättömän miehinen sankaritarina kurvailee myös isyyden ja ystävyyden aiheissa, nostaen katsojan sykettä koukuttavasti kuvatuilla kilpakohtauksilla, jotka huokuvat rakkautta 1960-luvun kädenlämpöistä mekaniikka kohtaan.

Tyylilaji: Draama. K-12.

Jarno Lindemark
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi