Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Kuusi vuotta Lahdessa vetivät draamaopettajan mietteet helvettiin

Timo Raita jättää Lahden kansanopiston teatterikoulutuksen ensi syksynä. Läksiäisissään hän lainaa Jean-Paul Sartren käsitystä kuolemanjälkeisestä piinasta.

Evita Aaltonen kuristaa Josefina Uuranmäkeä Minun ikuinen elämäni -näytelmässä. Kaikki näyttelijät tulkitsevat esityksessä yhtä universaalia minää. Kuva: Sami Kuusivirta

Rohkenen väittää, että aivan kaikki eivät lue Jean-Paul Sartrea yläasteella. Timo Raita kuitenkin luki. Hän kertoo tykänneensä ”keskustella” ranskalaisen eksistentialistifilosofin kanssa jo teini-ikäisenä.

Kun Raita oli päättänyt jättää Lahden kansanopiston teatterikoulutuksen vastuuopettajan hommat, hän alkoi suunnitella jäähyväisiksi ”minä-näytelmää”. Näyttelijäopiskelijat tekevät sellaiset kesäläksynä ennen kuin aloittavat opintonsa Lahdessa.

Onhan se tavallaan hullua lähteä unelmaduunista. Ohjaaja Timo Raita

Minä-näytelmä johti Raidan ajatukset takaisin yläasteelle ja Sartreen, tarkalleen ottaen Suljetut ovet -näytelmään. Vuonna 1941 syntynyttä tekstiä voi pitää synkähkönä, sillä se kuvaa kolmea helvettiin joutunutta ihmistä. He ovat menettäneet mahdollisuuden korjata virheitään, sillä elämä on ohi.

"Jopa hauska esitys"

Raita on käyttänyt Suljettuja ovia eräänlaisena ponnahduslautana Minun ikuinen elämäni -näytelmässään, joka ammentaa osin myös ohjaavan opettajan omasta elämästä. Onko Lahdessa todella ollut niin synkkää, että kuuden vuoden työpätkästä juontuu mieleen eksistentiaalinen painajainen? No ei aivan.

– Tämä on jopa hauska esitys, Raita lupaa.

Timo Raita jättää Lahden kansanopiston ensi syksynä seitsemän vuoden työrupeaman jälkeen. Kuva: Sami Kuusivirta

Sartren käsityksen mukaan helvetti tarkoittaa toista ihmistä, Raidan mukaan taas helvetti löytyy jokaisen ihmisen omasta itsestä. Hän pitää ihmiseloa suljettuna systeeminä, jossa vapaus on lopulta vain näennäistä. Hän uskoo, että olemme matkalla kohti universaalia minää ja monokulttuuria, jossa kaikki kokevat lopulta samankaltaisia asioita.

– Toisaalta ihmisen kaksi aivopuoliskoa voivat tahtoa hyvin erilaisia asioita. Meissä jokaisessa on yhtä aikaa mahdollisuus taivaaseen ja helvettiin, Raita huomauttaa.

Monien muutos johtajakausi

Raita tuli teatterikoulutuksen johtoon Lassi Alhorinteen sijaiseksi vuonna 2013. Hänen aikanaan kansanopisto on käynyt läpi melkoisia myllerryksiä niin talouden kuin toimitilojenkin suhteen. Maineikas teatterikoulutus muutti Aleksanterinkadulle entisen elokuvateatteri Ilveksen tiloihin vuosi sitten.

– Onhan se tavallaan hullua lähteä unelmaduunista, mutta alun perinkin tavoite oli asetettu vuoteen 2020. Tuntui, että nyt kun talous on saatu kuntoon ja muutto hoidettua, on hyvä aika kokeilla jotain muuta, Raita perustelee.

Raita jatkaa Lahdessa ensi syksyyn, sen jälkeen tulevaisuus on täysin auki. Helsingissä perheensä kanssa asuva ohjaaja haaveilee, että voisi tehdä jatkossa töitä esimerkiksi teatterinjohtamisen tai valmentamisen parissa.

Timo Raita sanoo viihtyneensä Lahdessa hyvin. Nyt on kuitenkin aika kokeilla jotain muuta. Kuva viime keväältä. Kuva: Sami Kuusivirta

– Tuntuu hyvältä, että joku muu ottaa täällä vastuun, sillä tämä on kuitenkin myös tosi raskasta työtä. Tavallaan kuljetan täällä opiskelleiden noin sadan opiskelijan asioita ikuisesti mukanani, Raita sanoo.

Muistumia matkan varrelta

Minun ikuinen elämäni syntyi yhdessä teatterikoulutuksen kakkosvuosikurssilaisten kanssa. Käsikirjoituksen työstäminen aloitettiin improvisoimalla.

Raidan mukaan tekstiin on poimittu muistumia kansanopiston aiemmista esityksistä matkan varrelta. Inspiraation lähteenä käytettiin myös esimerkiksi Yuval Noah Hararin tekstejä.

– Näytelmän tekeminen on ollut taivaallista, tosi inspiroivaa, vakuuttaa opiskelija Ilona Karppelin.

Minun ikuinen elämäni saa kantaesityksensä Lahden kansanopiston teatterissa (Aleksanterinkatu 4) 15.11. klo 19.

Ilkka Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi