Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinto Jouni Teittiselle raikkaasta runokokoelmasta

Palkittu runoilija Jouni Teittinen. LEHTIKUVA / Roni Rekomaa

Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon tämän vuoden parhaasta esikoisteoksesta saa Jouni Teittinen runokokoelmastaan Sydäntasku ( Poesia ). Tunnustus on suuruudeltaan 15 000 euroa.

Palkintoperustelujen mukaan Sydäntaskussa ollaan rannalla ja katsotaan merelle sekä lapsuuteen. Runon keinoin lapsuuden ja aikuisuuden väliin rakentuu kehikko, johon voi ripustaa mitä vain, kuten yksinäisyyden ja kodittomuuden kolkkoutta. Sydäntaskun säkeet yksinäisyydestä toisaalta näyttävät, että nimenomaan et ole yksin. Siten lohduttomuus saa siskokseen ja veljekseen lohdullisuutta, raati toteaa.

Palkitsijoiden mukaan raikkaalta tuntuva Sydäntasku ilmentää, että lapsuuden ainutkertainen ihme on sittenkin tavoitettavissa.

Täyden itsevarmuuden filosofi

Toiselle sijalle kirjallisuuspalkinnon tavoittelijoista sijoittui J.P. Laitisen yhdenpäivänromaani Lume (Teos). Se ammentaa Thomas Bernhardin vimmaisesta monologimuodosta ja fiktiivisyyden teemasta. Filosofin täyden itsevarmuuden monologi on raadin mukaan suurenmoista huvia.

Kolmanneksi nousi Leo Torvaldsin "törkeän hauska ja pidäkkeettömän mielikuvituksellinen" romaani Olin tosiaan onnellinen (Teos) . Kirjoittajan assosiaatioiden hillitön vuo rakentaa osuvia kuvia viettien viskomasta ajastamme, raati perustelee.

Kunniamaininnan raati antaa Katriina Huttusen romaanille Surun istukka ( S&S ). Raadin mukaan vaatii rohkeutta kirjoittaa oman lapsen itsemurhasta.

Helsingin Sanomien raadin tietoon tuli tänä vuonna runsaat 70 suomeksi kirjoitettua esikoisteosta.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi