Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Kolmas Nainen nousi huipulle, hajosi ja otti paikkansa takaisin – mitä menestyminen on, Pauli Hanhiniemi?

Kirjoittaminen vaatii yksinäisyyttä ja pakoa normaalista arjesta, Pauli Hanhiniemi sanoo. Häneltä ilmestyi tänä syksynä ensimmäinen romaani.

Pauli Hanhiniemeltä ilmestyi tänä syksynä esikoisromaani Kaukopuhelu. Aiemmin hän on kirjoittanut muistelmateoksen Kerran elettyä. Kuva: Marko Kauko

Pauli Hanhiniemi rapistelee kalentereita puhelimen toisessa päässä. Pitää ihan katsoa almanakasta, mitä kaikkea on tullut tehtyä. Pari viime vuotta Hanhiniemi on kirjoittanut esikoisromaaniaan. Kolmas Nainen -yhtye on työstänyt uutta albumia, ja myös M.A.D- ja Retkue-kokoonpanot ovat olleet tien päällä.

– Kai mulla oli töitä teatterissakin, Hanhiniemi sanoo.

Ja kyllä, kalenterin mukaan Hanhiniemi ja Retkue esiintyivät Rauman kaupunginteatterin Lallis-musikaalissa vuonna 2018.

– Se olikin vauhdikas vuosi. Ajan käytön annostelu ei ole vahvuuteni, siinä olen todella huono, Hanhiniemi miettii.

Tuleeko sanottua liian usein kyllä?

– Ei enää nykyisin. Kirjasta ajattelin, että sitä kirjoitan pikku hiljaa. Se edistyi sitä mukaa, kun oli aikaa.

Hurja näky johti romaaniin

Hanhiniemen ensimmäinen romaani Kaukopuhelu sai alkunsa eräänlaisesta näystä. Se tulvahti kirjoittajan mieleen eräänä aamuna muutama vuosi sitten. Näyssä nuori nainen on kiväärinpiippu suussa anelemassa apua.

Visio oli alku tarinalle, joka on tänä syksynä koottu kansiin. Kaukopuhelu kertoo nuorista aikuisista, jotka päätyvät rahakkaamman elämän perässä rikosten polulle.

Alun perin Hanhiniemi kaavaili tarinasta lyhytelokuvaa, mutta se alkoi tuntua turhan työläältä – ja taiteelliseltakin.

– Päätin keskittyä tarinaan. Että onnistuisinko sen kirjoittamisessa. Lopultahan se, mistä kertoo, on tärkeintä, oli kyse sitten elokuvasta, musiikista tai kirjasta.

Romaanin rinnalla Hanhiniemi on kirjoittanut lauluja Kolmannen Naisen uudelle Linjassa-albumille. Proosan ja laulutekstin työstämisessä on eronsa.

– Romaanin kirjoittaminen on vapaampaa, mutta samaan aikaan musiikin selkeä tuki puuttuu. Musiikki antaa koko ajan osviittaa, eikä sen kanssa tarvitse järkeillä. Voi mennä vaistolla ja fiiliksellä.

Kolmas Nainen esiintyi kesällä Suomipop-festivaaleilla Jyväskylässä. Kuvassa Pauli Hanhiniemi ja Sakari Pesola. Kuva: Timo Mustalampi

Laulu lähti syntymään kesken ajon

Kirjoittaminen vaatii yksinäisyyttä ja pakoa tavallisesta arjesta. Hanhiniemen biisit syntyvät ulkona toreilla ja puistoissa, lentokoneissa ja junissa. Kolmannen Naisen edellisen Me ollaan ne -levyn materiaalia Hanhiniemi työsti automatkalla halki Euroopan.

– Ostin Nissanin ja ajelin hissukseen Espanjasta Suomeen demoja kuunnellen ja tekstejä kirjoitellen.

Keikkabussin ratissakin on tullut saneltua laululyriikkaa. Perunateatteri-yhtyeen basisti toimi ystävällisesti kirjurina, ja niin syntyi Moottorisaha ja 100A.

– Biisi voi syntyä missä vain. Kirjoittamiseen ei ole mitään poppakonsteja, eikä sitä kannata mystifioida. Kyse on pitkälti ryhtymisestä.

Hanhiniemi on aiemmin tehnyt tekstejä myös muille artisteille. Yö-yhtyeen Olli Lindholmin kanssa yhteistyö kesti kymmenen vuotta. Tuona aikana syntyi viitisenkymmentä laulua. Melodiat tulivat Lindholmilta, tekstit Hanhiniemeltä.

Olli Lindholmin äkillinen kuolema oli suuri yllätys myös Hanhiniemelle.

 – Ei siihen osannut valmistautua. Olli osasi pitää sellaista roolia. Ja roolin pitäminen oli ehkä liian raskasta.

Pauli Hanhiniemi tekee töitä myös teatterin parissa sekä esiintyjänä että säveltäjänä. Kuva: Tiina Mutila

Listaykköseksi pitkän tauonkin jälkeen

Viikonloppuna Lahdessa soittava Kolmas Nainen on lukeutunut suomirockin kulmakiviin 1980-luvulta lähtien. Vuonna 1982 Alavudella perustettu yhtye hajosi kesken huippuvuosiensa, vuonna 1994. Kuitenkin jo kolme vuotta myöhemmin Provinssirock sai houkuteltua yhtyeen lavalle. Neil Young oli perunut keikkansa, ja tilalle haluttiin jotakin erityistä.

– Se oli riittävän ylevä tekosyy palata, Hanhiniemi sanailee.

– Me olimme todella tyytyväisiä, että joku yllytti palaamaan. Keikalle kutsuttiin mukaan kaikki yhtyeessä soittaneet jäsenet. Vuonna 1989 bändistä lähtenyt Löyvän Timo on soittanut kokoonpanossa siitä lähtien.

Vaikka Kolmas Nainen teki satunnaisesti keikkoja hajoamisen jälkeen, levytykseen tuli 15 vuoden tauko. Paussi ei syönyt suosiota. Paluulevy Sydänääniä ponkaisi listaykköseksi julkaisuviikollaan, lokakuussa 2009.

Tänä syksynä yhtye soittaa loppuunmyytyjä keikkoja eri puolilla Suomea. Kolmatta Naista voi hyvällä syyllä kutsua kestosuosikiksi.

Mitä Hanhiniemi ajattelee menestyksestä? Mitä se on?

– Se on kuumaa vettä hanasta, ruokaa jääkaapissa ja vähän saldoa tilillä. Ja ihmissuhteet kunnossa, se on se mehevin osa.

XXL Mössö -tapahtuma 15.–16.11. Lahden Messukeskuksessa. Kolmas Nainen esiintyy 16.11.

Kuka?

Pauli Hanhiniemi

Pauli Hanhiniemi (s. 1964) on muusikko, säveltäjä, sanoittaja ja kirjailija.

Hanhiniemen Kolmas Nainen -yhtye perustettiin 1982. Muita yhtyeitä muun muassa Pauli Hanhiniemen Perunateatteri, kansanmusiikkia soittava Hehkumo ja M.A.D-duo Ville Rauhalan kanssa.

Hanhiniemeltä ilmestyi tänä syksynä esikoisromaani Kaukopuhelu (Docendo). Aiempia julkaisuja muun muassa muistelmateos Kerran elettyä (2016).

Hanhiniemi työskentelee myös teatterin parissa niin esiintyjänä kuin säveltäjänä.

Hanhiniemi on kotoisin Alavudelta ja asuu Tampereella.

Millamari Uotila
millamari.uotila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi