Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Gösta Sundqvist oli skarppi ja tiedonjanoinen tarinankertoja, muistelee Leevi and the Leavingsin jäsen Risto Paananen – Lahden Gösta-näyttelyn helmi on kadonneeksi luultu viisuvideo

Leevi and the Leavings ei koskaan keikkaillut, mutta ajatuksella kyllä leikiteltiin, sanoo lahtelaissyntyinen Risto Paananen.

Gösta Sundqvistin yhtye Leevi and the Leavings osallistui Euroviisukarsintoihin vuonna 1981. Pitkään luultiin, ettei esiintymisestä jäänyt tallennetta. Kasetti kuitenkin löytyi sattumalta. Kuva: Sami Kuusivirta

Radio- ja tv-museo Mastolassa Lahdessa avautuu torstaina rakastetun lauluntekijän Gösta Sundqvistin tuotantoa esittelevä näyttely. Näyttelyn ehdottomana helmenä on video Leevi and the Leavings -yhtyeen tv-esiintymisestä.

Yhtye osallistui vuonna 1981 Euroviisukarsintoihin kappaleella Sinisilmä mansikkasuu. Video on harvinainen monestakin syystä. Yhtye ei keikkaillut, joten mahdollisuus nähdä esiintymistaltiointeja on ollut vähäinen.

Toisekseen pitkään luultiin, ettei viisuvedosta ole säilynyt kuvamateriaalia. Nauha ei jäänyt Yleisradion arkistoihin, sillä nauhojen säilytys oli vielä tuolloin harkinnanvaraista.

Kitaraa ja bassoa Leavingsissa soittanut Risto Paananen kuitenkin löysi sattumalta kotoaan vanhan VHS-kasetin.

"Gösta oli ihan cool"

Gösta Sundqvistilla oli jo 1980-luvun alussa videonauhuri, joten tv-ohjelma oli saatu kasetille, ja siitä oli otettu vieläpä kopioita. Yhden Sundqvist oli antanut Paanaselle. Kasetti oli vuosia kateissa.

– Luulin jo, että olin heittänyt sen vahingossa pois. Siivosin kirjahyllyäni, koska olin ostanut uuden hyllyn tilalle, ja siellä ihan takanurkassa kasetti oli, Paananen sanoo.

Paananen muistaa esiintymisen hyvin. Suora lähetys jännitti, vaikka soittamisesta vastasikin ajan tapojen mukaisesti Euroviisuorkesteri. Sundqvist kuitenkin lauloi livenä.

– Gösta oli ihan cool. Tai rennolta hän ainakin näyttää.

Vapautuneesta ja charmikkaasta esiintymisestä huolimatta Leevi and the Leavings ei tehnyt keikkoja. Paanasen mukaan ajatuksella kuitenkin leikittiin. Yksi idea oli vetää yllätyskeikka Kaivopuiston ilmaiskonsertissa Helsingissä.

– Olisi pitänyt treenata hyvin, ei soittaa puolivillaisesti, eikä saisi mokata. Meillähän ei ollut keikkakokemusta. Se sitten jäi.

Leevi and the Leavingsin Risto Paananen asuu Helsingissä, mutta on syntynyt Lahdessa. Hän tutustui museonäyttelyyn avajaisiltana. Kuva: Millamari Uotila

Sukellus radiokomiikkaan

Ihanasti sanottu -näyttely on tiettävästi ensimmäinen museonäyttely Gösta Sundqvistista (1957–2003). Museoamanuenssi Linda Heinosen mukaan näyttelyssä haluttiin keskittyä ennen kaikkea Sundqvistiin tarinankertojana, sekä lauluntekijänä että radiokoomikkona.

Sundqvist kirjoitti yli 250 laulua ja noin 700 radio-ohjelmaa. Tunnetuin radiosarjoista on Koe-eläinpuisto, vuosina 1993–2002 tehty reportaasiparodia, jossa Sundqvist tapaa ja haastattelee mitä hämärimpiä tyyppejä. Hahmogalleriaan kuuluvat muun muassa laulava raitiovaununkuljettaja Aarne Tenkanen, matkaemäntä Tarja ”Loppana” Loponen ja isännöitsijä Olavi Granström.

Sundqvistin Yleisradiolle tekemät radiohupailut olivat hulvattomia ja ronskeja. Omalaatuinen ote poiki laajaa ihailua mutta myös pöyristynyttä palautetta. Yleisradio oli jo aikeissa lopettaa Koe-eläinpuiston uusintojen esittämisen vuonna 2014, mutta ohjelman fanit nousivat puolustamaan ihailemaansa koomikkoa. Ohjelman esittämistä jatkettiin, mutta yöllä.

Ihanasti sanottu -näyttely esittelee Gösta Sundqvistin tarinankertojana. Kuvassa amanuenssi Linda Heinonen ja näyttelypäällikkö Tiia Tiainen. Etualalla Emma-patsas, jonka Leevi and the Leavings sai 1995. Patsaita oli vain yksi, vaikka yhtye oli nelihenkinen. Kuva: Sami Kuusivirta

Härskiä huumoria ja ajankohtaisia aiheita

Härski seksihuumori kuului ohjelmien tyyliin, mutta niin myös ajankohtaiset aihepiirit. Sundqvist käsitteli ohjelmissaan alkoholismia, syrjäytymistä, kulutusvimmaa ja luonnon tuhoamista.

Risto Paananen muistaa Sundqvistin skarppina tyyppinä, joka halusi aina ottaa asioista selvää.

– Esimerkiksi termit piti olla oikein. Gösta saattoi soittaa minulle, että onko kolmipistevyö oikein sanottu auton turvavyöstä. Hänellähän ei ollut ajokorttia.

Myös Paananen teki pieniä rooleja Koe-eläinpuistossa. Käyttöä oli esimerkiksi Paanasen ranskantaidoille. Studiossa käsikirjoitusta seurattiin hyvin tarkasti, ja vain Sundqvist sai tehdä pieniä lisäyksiä lennossa.

Studionurkkaan on koottu yhtyeen mallieväät: HK:n sinistä, juustoleipiä, kahvia ja mehua. Kuva: Sami Kuusivirta

HK:n sinisen ja kahvin voimalla

Näyttelyssä voi kuunnella otteita Sundqvistin ohjelmista sekä lukea Olympia-kirjoituskoneella naputeltuja käsikirjoituksia. Lisäksi esillä on kattava määrä levyjä, soittimia, Sundqvistin kahvipannu ja tuulitakki. Vitriinissä kiiltelevä Emma-patsas on peräisin Paanasen hoteista. Vaikka palkinto myönnettiin nelihenkiselle yhtyeelle, pystejä oli vain yksi. Raadilta oli ilmeisesti mennyt ohi, ettei kyse ole yhden miehen orkesterista.

Leevi and the Leavingsin Mitä kuuluu, Marja-Leena -kappaleelle hankittiin näkyvyyttä lehti-ilmoituksilla. Helsingin Sanomien Henkilökohtaista-palstalla julkaistu viesti poiki myös vastauksen. Kuva: Sami Kuusivirta

Parrasvaloja vältellyt Sundqvist ei osallistunut Emma-gaalaan, vaan bändikaverit ottivat palkinnon vastaan. Paanasen mukaan Sundqvist ei viihtynyt huomion keskipisteenä.

– Hän sanoi, että tuntee olevansa kuin kala kuivalla maalla.

Bändikavereidensa kanssa Sundqvist oli leppoisaa seuraa.

– Hänen kanssaan oli helppoa jutella aiheesta kuin aiheesta, ja hänellä oli aina mielipide.

– Hän ei myöskään mielistellyt ketään. Mutta oli kohtelias tarvittaessa. Hän ei töksäytellyt. Viihdyimme studiossa hyvin, se oli meidän olohuoneemme.

Kuten näyttely esittelee, studiossa vakioeväisiin kuuluivat HK:n sininen ja juustoleivät.

– Meni monta vuotta, että pystyin taas HK:ta syömään, Paananen sanoo ja nauraa.

Ihanasti sanottu – Tarinankertoja Gösta Sundqvist Radio- ja tv-museo Mastolassa 14.11. alkaen.

Näyttely esittelee kattavasti Leevi and the Leavingsin julkaisut. Kuva: Sami Kuusivirta
Millamari Uotila
millamari.uotila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi