Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Hassisen koneen lahtelaisveljekset Jussi ja Harri Kinnunen odottavat paluukeikkoja innolla, vaikka kappaleita joutuukin tapailemaan tosissaan – "Nastaa lähteä lämmittelemään vanhoja muistoja"

Nykyisin Kärkölässä asuva Hassisen koneen basisti Jussi Kinnunen kertoo olleensa yhtyeen suosion vuosina ylpeä lahtelaistaustastaan.

Ismo Alanko, Jussi Kinnunen, Harri Kinnunen ja Reijo Heiskanen perustivat Hassisen koneen Joensuussa vuonna 1979. Kuva: -

1980-luvun klassikkobändi Hassisen kone palaa keikoille yhtyeen 40-vuotisjuhlan kunniaksi. Ryhmä nousee ensi kesänä lavalle Joensuussa, Seinäjoen Provinssi-festivaaleilla ja Tampereella Ratinan stadionilla. Yhtyeen lahtelaiselle rumpalille Harri Kinnuselle paluukeikat ovat ehtineet aiheuttaa jo pientä sydämentykytystä.

– Helvetin hyvä fiilis. Viime yönä ei saanut oikein nukuttua kunnolla. Jännitti, että miten tämä otetaan vastaan, hän sanoo.

Keikoille lähtee myös Kinnusen nuorempi veli Jussi Kinnunen, joka soitti kokoonpanossa bassoa. Nykyisin Kärkölässä asuva basisti kertoo, että paluukeikoista päätettiin yhdessä solisti-kitaristi Ismo Alangon ja kitaristi Reijo Heiskasen kanssa reilu vuosi sitten.

– Ennen kuin sanoimme juuta tai jaata, kävimme kerran kokeilemassa, osaammeko vielä soittaa kimpassa. Tosi nasta lähteä lämmittelemään vanhoja muistoja, Jussi Kinnunen kertoo.

Bändiä kosiskeltiin viime vuosina keikoille tiheästi. Harri Kinnusen mukaan yksi sysäys paluulle oli se, kun yhdysvaltalainen metalliyhtye Metallica esitti vuonna 2018 Helsingin-keikallaan Hassisen koneen Rappiolla-hitin. Versioinnin jälkeen Hassisen konetta pyydettiin jopa Metallican tämänvuotisen Hämeenlinnan-konsertin lämmittelijäksi. Alangon kiireiden vuoksi tarjous oli kuitenkin torjuttava.

"Olin tarkka, että olen kotoisin Lahest"

Harri ja Jussi Kinnusen vanhemmat asettuivat Lahteen asumaan vuonna 1960. Perhe majaili ensin Sopenkorvessa, sitten Möysässä ja lopulta Mukkulassa. Hassisen koneen syntymäkaupunkiin Joensuuhun he palasivat Kinnusten isän saatua kaupungista kitaransoiton lehtorin viran vuonna 1975. 1962 syntyneen Jussi Kinnusen syntyperäistä lahtelaisuutta ei usein muistettu Hassisen koneen menestysvuosina.

– Jossakin vaiheessa olin kovasti ylpeä lahtelaisuudestani. Rasitti, kun monet luulivat minunkin olevan Joensuusta. Olin tarkka, että olen kotoisin "Lahest", Jussi Kinnunen muistelee.

Harri Kinnunen ehti saada mastokaupungissa ensikosketuksen rokkielämään. Hän muistaa teini-ikäisenä teettäneensä itselleen lahtelaisella Puupposen ompelimolla täkäläisten rokkareiden suosimia roku-housuja. Lotilan musiikkiluokkia käynyt rumpali soitti ensimmäisen keikkansakin Lahdessa.

– Nykyisen Möysän musaklubin paikalla oli silloin elokuvateatteri Kare. Olin 12- tai 13-vuotiaana faijan bändin mukana soittamassa jossakin muotinäytöksessä, hän sanoo.

Hassisen koneen jälkeen ura jatkui monissa muissa bändeissä

Esimerkiksi kappaleista Levottomat jalat, Harsoinen teräs ja Tällä tiellä tunnettu Hassisen kone ehti toimia vain reilut kaksi vuotta. Kiertue-elämä ja ahkera levyttäminen vaativat veronsa.

– Siihen aikaan bändit eivät pitäneet pitkiä keikkataukoja, vaan olimme jatkuvasti viikonloput keikalla. Se varmaan söi loppuun meidän eväämme, Harri Kinnunen sanoo.

Hassisen koneen jälkeen hän takoi rumpuja esimerkiksi Sleepy Sleepersissä, Lapinlahden Linnuissa ja Turo's Hevi Geessä. Vuodesta 1995 lähtien Harri Kinnunen on asunut yhtäjaksoisesti Lahdessa.

Jussi Kinnunen musisoi sittemmin muun muassa Freud, Marx, Engels & Jungissa sekä Wigwamissa. Soittamisen lisäksi Jussi Kinnunen toimii nykyisin yksityisenä päihde- ja seksuaaliterapeuttina.

– Olen leikillä todennut, että sex, drugs and rock' roll -linja jatkuu elämässäni.

Hassisen koneen basisti Jussi Kinnunen muutti Helsingistä Kärkölään vuonna 2007. Kuva: Lauri Rotko

"Pitää nähdä oikeasti vaivaa"

Hassisen koneen jäsenet aikovat harjoitella paluukeikkoja varten yhtyeen koko neljän albumin tuotannon. Kinnusen veljesten mukaan kappaleiden mieleen palauttamisessa riittää urakkaa.

– Muutama päivä sitten aloin katsoa sellaista biisiä kuin Tuomiopäivä tulee, joka on Rumat sävelet -albumilta. Täytyy sanoa, että en enää muistanut bassolinjoja. Sen albumin biisit eivät ole ihan simppeleitä. Pitää oikeasti nähdä vaivaa, että saa ne jutut sieltä ylös, Jussi Kinnunen sanoo.

Myös Harri Kinnunen "koluaa läpi" samaa albumia.

– Helvetin nopeita biisejähän siellä on. Tekniikka täytyy saada kuntoon.

Janne Nieminen
janne.nieminen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi