Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Kirjailijan uskomaton ura: vuosikymmenien ajan isät halusivat aina lahjaksi uusimman Kalle Päätalon

Kriitikot ja tutkijat eivät Päätaloa arvostaneet, mutta kansa rakasti – ja rakastaa yhä.

Kirjailija Kalle Päätalo syntyi sata vuotta sitten. Hän julkaisi elämänsä aikana 39 romaania ja niiden lisäksi myös muuta kirjallisuutta. Kuva: Gummerus

On vitsailtu, että Kalle Päätalolta vaati kirjan verran päästä kamarista liiteriin. Vitsi viittaa Päätalon kuvauksen pikkutarkkuuteen ja pituuteen: pelkästään omasta elämäntarinasta syntyi 26-osainen Iijoki-kirjasarja.

Päätalo oli myös hämmästyttävän tuottelias: Iijoki-sarjan 25 ensimmäistä osaa ilmestyivät vuoden välein vuosina 1971–1995. Kaikkiaan hän kirjoitti 39 romaania.

Kalle Päätalo syntyi Koillismaan Taivalkoskella sata vuotta sitten, 11.11.1919. Hänen elämänsä aikana suomalainen rahvas nousi torpistaan, kärsi sodan koettelemukset, muutti kaupunkeihin ja vähitellen vaurastui.

Uusi romaani ilmestyi aina isänpäivän alla ja oli odotettu lahja monessa perheessä läpi vuosikymmenten. Vaikka kriitikot tai tutkijat eivät Päätalon kirjoja arvostaneet, kansa rakasti niitä.

Miksi? Kysyimme asiaa viideltä ihmiseltä, joille Päätalo on ollut läheinen.

Kalle Päätalo vuonna 1958. Kuva: Kuva: Gummerus, kuvankäsittely: Anniina Louhivuori

1. Mikä tekee Kalle Päätalosta tärkeän?

2. Mikä on oma suhteesi Päätaloon?

3. Kerro yksi hyvä syy olla lukematta Päätaloa.
 

Sari Keskimaa

Sari Keskimaa. Kuva: Sari Keskimaa

Kalle Päätalosta väitellyt

filosofian tohtori

1. Kalle Päätalo on kirjoissaan kuvannut kokonaisen aikakauden ihmisineen, kulttuureineen ja puhetapoineen. Teoksista välittyy tunnekirjo, johon lukijat pystyvät samastumaan ja joka itkettää, naurattaa ja lohduttaa.

2. Olen lukenut Päätaloa kolmisenkymmentä vuotta. Ensimmäiset 15 vuotta luin, toiset 15 vuotta tutkin. Iijoki-sarjan kautta olen pystynyt kuvittelemaan sukuni vaiheita. Edesmennyt ukkini oli vain vähän Kallea nuorempi. Hän eli vajaan sadan kilometrin päässä Kallen kotiseudusta, teki Kallen tavoin metsätöitä ja haavoittui sodassa. Olen uhrannut Päätaloon paljon aikaa, vaivaa ja energiaa, mutta saanut paljon enemmän.

3. Jos pidät Päätaloa pitkäveteisenä jaarittelijana, älä missään nimessä tartu hänen kirjoihinsa. Tätä tekosyytä ei kuitenkaan voi käyttää, jos perustaa mielipiteensä kuulopuheisiin eikä ole antanut Päätalolle mahdollisuutta.

Karoliina Timonen

Karoliina Timonen. Kuva: Marek Sabogal

Kirjailija ja kääntäjä, julkaissut tänä syksynä kirjan ”Kirjeitä Iijoelta – Kalle Päätalon elämän naiset” (Gummerus)

1. Kalle Päätalo on yksi suurimpia ja merkittävimpiä suomalaisia kirjailijoita. Hän on myös yksi suomalaisen autofiktion uranuurtajista.

2. Kalle Päätalo tuli elämääni alun perin vuonna 1988, kun Mikko Niskasen ohjaama Elämän vonkamies -sarja alkoi pyöriä tv:ssä. Alle kymmenen vuotta myöhemmin aloin lukea minulle erittäin tutuksi ja rakkaaksi tullutta Iijoki-sarjaa. Nykyisin saan kiertää puhumassa aiheesta ja antaa haastatteluja, ja tärkeää minulle on myös päästä joka kesä Päätaloviikolle Taivalkoskelle. Aloittelen jo seuraavaa Päätalo-aiheista teosta.

3. Jos suosii lukemisissaan lyhyttä muotoa ja taideproosaa, Päätalon lavea, maanläheinen ja totuudellinen kerronta eivät välttämättä ruoki sielua.

Jenni Kirves

Jenni Kirves. Kuva: Aapo Huhta / Johnny Kniga

Historiantutkija, tietokirjailija. Kirjoittanut kirjan Miehenkuva – Kalle Päätalon perintö (Johnny Kniga, 2005)

1. Kalle Päätalo puki sanoiksi jotain yleistä ja yhtäläistä. Avaamalla itsensä täysin, kertomalla kaikki häpeällisimmätkin asiat itsestään hän samalla terapoi Suomen kansaa sen vaikeista kokemuksista – köyhyydestä, sodasta ja jälleenrakennuksen ajasta. Väitän, että Päätalon lukijalle mikään inhimillinen ei ole vierasta.

2. Minulla ja Kallella on intohimoinen rakkaussuhde. Luin Kalleni avainkokemusiässä, vähän päälle parikymppisenä. Hänen avullaan olen oppinut olemaan häikäilemättömän rehellinen itselleni, luomaan armottoman katseen itseeni. Häneltä olen myös oppinut suorapuheisuuteni ja ronskin huumorintajuni. Kallen maailmassa pahin mahdollinen synti on teeskennellä olevansa jotakin muuta kuin todellisuudessa on.

3. Päätaloa lukemalla voi vahingossa maailmankuva avartua. Voi muuttua suvaitsevaiseksi ja armolliseksi kanssaihmisiä kohtaan. Voi käydä niinkin ikävästi, että alkaa nähdä heikkouksia omassa itsessäänkin. Ja jos hyvin käy, jopa oppia nauramaan niille.

Kati Koivukangas

Kati Koivukangas. Kuva: Kati Koivukangas

Päätalo-instituutin johtaja, Taivalkosken kansalaisopiston rehtori

1. Hän on kirjoittanut autofiktion keinoin Suomen 1900-luvun historian tavallisen ihmisen näkökulmasta. Hänen elämäntarinansa luo voimaa ja uskoa; sitkeydellä ja sinnikkyydellä jokainen meistä voi saavuttaa unelmansa.

2. Kallesta on tullut hyvä kaverini kirjojen kautta. Olen syntynyt Taivalkoskella ja asunut täällä melkein koko elämäni. Päätalo on aina ollut se, mistä Taivalkoski tunnetaan muualla Suomessa. Vuonna 2008 aloin työskennellä Päätalo-instituutin johtajana.

3. Voi muodostua pitkäaikainen riippuvuussuhde.

Vilja Päätalo

Vilja Päätalo. Kuva: Vilja Päätalo

Kalle Päätalon lapsenlapsi, opettaja, bloggaaja

1. Vaarini kirjallisuus on tärkeää yksityiskohtaisuutensa ja rohkean rehellisyytensä vuoksi. Se on tarjonnut vanhemmille sukupolville keinon käsitellä omaa aikaansa ja toisaalta antaa nuoremmille mahdollisuuden oppia, millaista elämä oli ennen.

2. Kalle Päätalo oli vaarini, mutta kuoli, kun olin vasta kahdeksanvuotias. En siksi muista häntä kovin hyvin. Luin Iijoki-sarjan vuosina 2014–2016 ja koen, että sen avulla opin tuntemaan myös vaarin ihmisenä. Minua harmittaa, etten ehtinyt tutustua häneen enemmän.

3. No, kun sen kerran aloittaa, on aika pitkään koukussa ja kiinni lukuprojektissa. Erityisesti Iijoki-sarja on melkoinen savotta, jonka läpikahlaus kesti itselläni puolitoista vuotta ja aiheutti välillä harmaita hiuksia.

Lue myös: Lahti sai oman novellikokoelman – Matti Vilkin tarinoissa Lahti on laman, työttömyyden ja päihteiden runtelema
Terhi Nevalainen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi