Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Elokuva-arvio: Springsteenin musiikki lumoaa teinipojan Blinded by the Light -elokuvassa

Bruce Springsteenin musiikki antaa siivet Javedille (Viveik Kalra) vuoden 1987 Englantiin sijoittuvassa elokuvassa. Kuva: Nick Wall

Blinded by the Light

Tähdet: 3/5

Brittijournalisti Sarfraz Manzoor on kertomansa mukaan nähnyt Bruce Springsteenin livenä yli 150 kertaa.

Pakistanilaistaustainen Manzoor kirjoitti Pomo-hulluudestaan muistelmat, ja nyt Gurinder Chadha (Bend It Like Beckham, Ylpeys ja ennakkoluulo) on ohjannut muistelmista siirappisen mutta lajityypissään ihan toimivan elokuvan.

Springsteen-faneille Blinded by the Light tarjoaa varmasti tunnistettavia kokemuksia, vaikka höpsö tyylilaji vesittääkin Springsteenin musiikin rouheaa alkuvoimaa.

Musiikki antaa siivet unelmille

Vuoteen 1987 sijoittuva Blinded by the Light seuraa pakistanilais-brittiläisen teinipojan Javedin (Viveik Kalra) elämää Lutonin kaupungissa Englannissa. Javedin isä pitää ankaraa kuria, ja kirjoittamisesta haaveileva Javed epäröi kutsumuksensa kanssa.

Kun Javedin uusi luokkakaveri tutustuttaa Javedin Springsteenin musiikkiin, jota syntikkapopin aikakaudella pidetään jo vanhojen äijien renkutuksena, avautuvat taivaan portit. Musiikki antaa siivet Javedin unelmille ja itsetunnolle, auttaen häntä löytämään oman identiteettinsä.

Springsteenin musiikkiin voivat samaistua kaikki, vakuuttaa Blinded by the Light -elokuva. Kuva: Nick Wall

Elokuvan sanoma on tietysti siinä, että Springsteenin musiikkiin voi samaistua kuka tahansa ikään ja kansallisuuteen katsomatta, vaikkapa juuri pakistanilaistaustainen brittiteini, joka on vasta kasvamassa pojasta mieheksi. Javedia ja Springsteeniä yhdistävät työväenluokkaisuus ja isäsuhde.

Rinnastuu brexitiin

Elokuvassa kuullaan yhden jukeboxin verran Springsteenin tuotantoa. Kappaleet ja lyriikat kuljettavat suhteellisen näppärästi arvattavaa tarinaa.

Elokuvassa kuvatun Thatcherin ajan Englannin ja ahdasmielisen Lutonin on varmasti jossain määrin tarkoitus rinnastua nykypäivän brexit-Englannin haasteisiin. Lääkkeeksi sisäänpäinkääntyneisyyteen Blinded by the Light ehdottaa musiikin ja kulttuurin eheyttävää voimaa.

Tyylilaji: draama, musikaali. K-12.

Jarno Lindemark
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi