Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

"Vanhat veikot" alkaa olla kohta nimensä veroinen lauluyhtye

Lahtelaisen musiikkielämän tila huolettaa 30 vuotta täyttävän Old Chaps -kvartetin vetäjää Ari Niskasta.

Marko Kemppi, Elina Pakkanen, Maarit Raitala ja Eero Vesanen treenasivat juhlakonserttia varten viime sunnuntaina Lahden musiikkiopistossa. Pianossa Ari Niskanen, lyömäsoittimissa Riku Heino. Kuva: Katja Luoma

Kun Old Chaps -lauluyhtye aloitti Lahdessa 30 vuotta sitten, tarjonta lauluyhtyeiden saralla oli Suomessa niukkaa. Vasta vuosia myöhemmin tulivat Rajaton, Club for Five, Fork ja muut.

Lahtelainen kuoroelämä kuitenkin kukoisti 1980-luvun lopulla. Mutta miten on nyt asian laita?

Old Chapsin johtaja Ari Niskanen näkee mustia pilviä taivaalla.

– Useita kuoroja on viime vuosina lopetettu, Niskanen harmittelee.

Vaikka yhdessä laulamisen terveysvaikutuksista on mustaa valkoisella, pitkäjänteiseen harrastukseen sitoutumien tuntuu monista vaikealta. Niskanen harmittelee, että harrastajien ydinjoukko on Lahdessa lopultakin aika pieni. Uusia laulajia ei eläköityvien tilalle tahdo löytyä.

– Myös lahtelaisten verraten alhainen koulutustaso näkyy yleisöpohjassa. Ja musiikin laitoksen lopettaminen Lamkista oli kova isku, Niskanen listaa paikallisen musiikkielämän vastoinkäymisiä.

Mårtensonia ja Chydeniusta

Mutta nyt ei murjoteta, sillä Old Chapsilla on tulossa juhlakonsertti. Se on läpileikkaus yhtyeen tuotannoista 30 vuotta kestäneen matkan varrelta. Vuosien varrella on järjestetty eroottista iltaa, huumorikonserttia, lastenkonserttia ja tehty Gerschwin-spesiaalia Sinfonia Lahden kanssa.

Maarit Raitala ja Elina Pakkanen eroottisten laulujen tunnelmissa vuonna 2005. Kuva: ei tiedossa

– Juicen Pyhä toimitus laulettiin muuten sattumalta juuri sinä iltana, kun Juice kuoli vuonna 2006. Se oli koskettava hetki, muistaa tenori Eero Vesanen.

30-vuotisjuhliin on kuitenkin ympätty myös uusia tuttavuuksia erityisesti Lasse Mårtensonin ja Kaj Chydeniuksen tuotannosta. Jälkimmäinen suomalaisen musiikin suuruuksista juhli juuri 80-vuotispäiviään Helsingissä. Ari Niskanen oli juhlakonsertissa paikalla, tietysti.

Niskanen oli myös perustamassa Old Chapsia Lahteen keväällä 1989 yhdessä Ritva Hakkaraisen kanssa.

– Se tapahtui Oululaisen yläkerrassa, jossa nykyisin on ravintola Santa Fe. Olin heti asian takana. Mieskuorokulttuuriin kvartetit ovat kuuluneet tietysti aina, mutta ei niihin juuri sekayhtyeitä ollut, Niskanen huomauttaa.

Neste innostui erotiikasta

Etelä-Suomen Sanomissa Old Chaps mainitaan ensimmäistä kertaa huhtikuussa 1989 yhden palstan mainoksessa. Bändi näyttää toimineen vappuaaton tanssi-iltamien vetonaulana Pikkuteatterissa.

Ilmoitus Etelä-Suomen Sanomissa 23.4.1989 Kuva: -

Kun poppoo oli ehtinyt viisivuotiaaksi, ohjelmistolinjaksi mainittiin lehdessä ”tasaisesti suosittua tavaraa” (ESS 5.4.1994).

– Pitää olla tuttua ja turvallista ja lisäksi jännitysmomentti. Kuten Topi Kärki sanoi, toisen puolen ohjelmasta kansa osaa ja toisen puolen se ostaa, Niskanen kuvailee nyt yhtyeen taiteellista linjaa.

Pitää olla tuttua ja turvallista ja lisäksi jännitysmomentti. Johtaja Ari Niskanen

Vuosien varrella keikkoja on tehty jos jonkinlaisissa paikoissa. Neste innostui eroottisten laulujen illasta aikoinaan niin paljon, että osti konsertista kuusi toistoa pikkujouluihinsa Porvooseen. Old Chaps on keikkaillut myös Espanjan aurinkorannikolla ja viihdyttänyt brittien maineikasta King’s Singers -lauluyhtyettä, kun poppoo kävi Lahden Urkuviikolla.

– Ei se erityisemmin jännittänyt. He ovat hyvin rentoja heppuja, Niskanen vakuuttaa.

"Kuin toinen perhe"

Old Chaps perustettiin aikoinaan tuplakvartetiksi, mutta vuodesta 2003 lähtien on toimittu yksinkertaisena nelikkona. Päätöstä kokoonpanon puolittamisesta ei varsinaisesti tehty missään vaiheessa vaan kutistuminen tapahtui ”luonnollisen poistuman” kautta.

– Ihmiset lähtivät toisiin kaupunkeihin tai elämäntilanne muuttui muuten, altto Maarit Raitala havainnollistaa.

Raitala on varsinaiselta ammatiltaan päiväkodin johtaja. Old Chapsissa hän on laulanut alusta asti ja kertoo, että yhtyeestä on tullut kuin toinen perhe.

Ari Niskanen muistaa Old Chapsin perustamisen hyvin. Kuva: Katja Luoma

– Vastapainoa ja hengitystä työhön, sitä tästä hommasta saa, isännöitsijänä työskentelevä Eero Vesanen tiivistää.

Vesasen ja Raitalan ohella Old Chapsissa laulavat nykyisin basso Marko Kemppi ja sopraano Elina Pakkanen. Keikat ovat keskittyneet viime vuosina Lahteen, mutta yhtye käy toisinaan opintomatkoilla ulkomailla.

Miltä tulevaisuus näyttää?

– Se on aihe, josta ei paljon puhuta. Mennään eteenpäin vuosi kerrallaan, Vesanen sanoo.

Old Chapsin 30-vuotisjuhlakonsertti Lahden musiikkiopiston Kalevi Aho -salissa 9.11. klo 17.

Ilkka Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi