Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Kirja-arvio: Pauli Hanhiniemen debyyttiromaani jää tasapaksuksi

Pauli Hanhiniemi esikoisromaaninsa julkaisutilaisuudessa lokakuun alussa. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Pauli Hanhiniemi

Kaukopuhelu

Docendo 2019. 191 s.

Kolmannen Naisen myötä läpimurtonsa tehnyt lauluntekijä Pauli Hanhiniemi on julkaissut esikoisromaaninsa. Kaukopuhelu on osittainen road-romaani, jossa lähdetään Etelä-Pohjanmaalta Suomen maanteille sekä Ruotsiin ja Espanjaan.

Kuortanelaiset kaverukset Jani ja Jykä isännöivät paikallista Kulma-Baaria ja välittävät siinä sivussa alkoholia vahvempia virvokkeita. Jani on suoranainen huumediileri. Hänen avovaimonsa Minna kuolee huumeiden salakuljetuksessa ja siirtyy tarkkailemaan tilannetta rajan tuolta puolen. Tämä onkin yksi harvoja yllätysmomentteja muuten yksipuisessa kerronnassa.

Kömpelöitä ratkaisuja

Rakenneratkaisut ovat kömpelöitä, eikä dialogi profiloi henkilöitä sen kummemmin. Ilmeikkäitä sanontoja toki löytyy: ”Tää vaietaan kuin vappu Lapualla, onko selvä?” tai Minna ”oli tottunut siihen, ettei aina löydy yhteistä kolmiviivaista c:tä”. ”Tärkeintä on fiilis. Niinhän sä huusit sille basistillekin silloin kun se meinas sammua kesken bassosoolon, muistatko?”

Kuva: Docendo

Yleisemmällä tasolla maailmanmenoa kommentoidaan puheenvuoroissa, jotka eivät nivelly luontevasti kerrontaan. Päähenkilöiden elämän tyhjäkäynti käy selväksi, mutta onneksi se säästyy osoittelulta.

Tasapaksu ja jännitteetön kokonaisuus terävöityy hieman loppua kohden, kun Minnaa yritetään herättää henkiin ruotsalaisen noidan avulla. Kohde valikoituu väärin, jolloin tuloksena on mustaa huumoria. Loppu kuitenkin töksähtää.

Hanhiniemeltä olisi odottanut sujuvampaa otetta tämänkertaisen kankeilun sijaan.

Eija Komu
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi