Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Kirja-arvio: Lahtelaislähtöisen Hilkka Liitsolan toinen lastenkirja erottuu edukseen merirosvotarinoiden joukossa

Hilkka Liitsola (s. 1985) kävi koulunsa Lahdessa. Hän työskentelee nykyisin lääkärinä Tampereen yliopistollisessa sairaalassa. Kuva: Sami Kuusivirta

Hilkka Liitsola

Kajo, Kuunvalo ja Kolmikolkka

Kustannus Mäkelä. 2019. 165 s.

Merirosvotarinat ovat viehättäviä. Niissä yhdistyvät satu, fantasia, suuri määrä seikkailua ja mielikuvitusta.

Hilkka Liitsola on lahtelaistaustainen kirjailija, jonka esikoisteos ilmestyi viime vuoden keväällä. Liitsolan uusin kirja Kajo, Kuunvalo ja Kolmikolkka on lämminhenkinen merirosvotarina. Samalla se on hieman toisella kymmenellä olevan Kajo-tytön tarina.

Kajo on viettänyt koko elämänsä Korkeamuurin orpokotilaitoksessa, jota hallitsee kovin ottein johtaja Kuunvalo. Kajo on sympaattinen ja älykäs tyttö, jolla on erikoinen ulkonäkö. Kajon aiheuttamien murheiden lisäksi juuri hänen ulkonäkönsä aiheuttaa Kuunvalolle harmaita hiuksia.

Pako ankeasta orpokodista

Kajo haluaa pois orpokodista ja toivoo, että merirosvot sieppaisivat hänet. ”Sekin olisi parempaa, kuin elämä ankeassa orpokodissa”, hän ajattelee. Kajo suunnittelee karkaavansa ja tekee tarkan suunnitelman.

Eräänä päivänä Kajolle tulee mahdollisuus ”joutua kadoksiin”. Kaikki ei kuitenkaan mene suunnitelmien mukaan, mutta Kajon toive tulla merirosvojen sieppaamaksi toteutuu nopeammin kuin hän on kuvitellutkaan.

Roikkuessaan mahonkipuussa Kajosta tuntui, etä hän oli kuin joulukello. Hän oli joutunut ansaan, josta oli kuullut varoitettavan. Orvonmekko oli valahtanut pään yli ja hän tunsi kiristävän köyden nilkkansa ympärillä. Mahonkipuusta ilmestyi kaksi naismerirosvoa, ja pienen neuvottelun jälkeen he nappasivat Kajon mukaansa.

Tästä alkaa Kajon seikkailu. Pian hän huomaa olevansa parhaat päivänsä nähneessä merirosvolaivassa Merenkiitäjässä, jonka kapteeni on Kolmikolkka.

Kuva: Kustannus Mäkelä

Kajolle on suuri yllätys, että laivaa ohjaa nainen ja moni muukin miehistöstä on nainen. Helppoa ei elämä ole merirosvolaivallakaan, sen tyttö tulee huomaaman, mutta sinnikäs Kajo ei anna periksi. Pikku hiljaa häntä alkaa kiinnostaa oma syntyperänsä. Mutta mitä yhteistä on kapteeni Kolmikolkalla ja johtaja Kuunvalolla ja mikä osuus siinä on Kajolla?

Selkeä tarina, värikkäät hahmot

Kajo, Kuunvalo ja Kolmikolkka on taitavasti kirjoitettu, se on rakenteeltaan selkeä. Liitsola osaa hienosti käsitellä pienen tytön ajatusmaailmaa ja neuvokkuutta.

Kirjan kiinnostava ja vahva pääjuoni vie värikkäästi tapahtumia eteenpäin. Kirjassa käydään taisteluita mutta lempeästi. Samoin merirosvojen ryöstelyt eivät ole sellaisia, joihin yleensä on totuttu.

Merenkiitäjän miehistö poikkeaa positiivisesti ja monilla tavoilla niistä merirosvoista, joista yleensä kerrotaan. Värikäs on myös kirjan henkilögalleria. Niin merirosvolaivan kapteeni kuin sen miehistökin ovat omaperäisiä ja persoonallisia.

Harvemmin tulee eteen naismerirosvoja, ja Liitsolan seikkailuromaanissa se on yksi kirjan suola. Toinen vahvuus ovat pikkutarkat kuvaukset, joiden avulla pääsee helposti sisään merirosvojen elämään. Ja yllätykset, ne ovat mukavia ja niitä kirjassa riittää eikä ainoastaan päähenkilö Kajon kohdalla.

Liekö kirjaan tulossa jatkoa, hieman jäi sellainen tunne.

Marja Welin
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi