Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Vapise Lahti, Reviisori on kohta täällä - Tapani Kalliomäki otti komentoonsa nyt Lahden Lauantainäyttämön

Luvassa on paikallispoliittinen satiiri, joka iskee Lahden päättäjiä pilkkakirveellä.

Tapani Kalliomäki on teettänyt harrastajilla 15-tuntisia harjoitusviikkoja. Kristiina Lanki ja Janica Pynnönen eivät kuitenkaan valita. Kuva: Sami Kuusivirta

Näyttelijä Tapani Kalliomäki on hankkinut tänä vuonna itselleen kannuksia paikallisten harrastajateatterien ohjaajana.

Kesällä Kalliomäki räjäytti orimattilalaisten tajunnan Minna Canth -tulkinnallaan Jätinpesän kesäteatterissa. Kun syksy alkoi hämärtää, Kalliomäki suuntasi iskunsa Lahden Lauantainäyttämölle.

Voidaan tosiaan puhua iskusta, sillä harrastajat ovat saaneet huomata, että Kalliomäki on ohjaajana ankara ja tinkimätön. Harjoituksia on riittänyt elokuun jälkeen 15 tuntia viikossa. Ja vaikka ensi-ilta on jo ovella, teksti päivittyy yhä jatkuvasti, kun Kalliomäki poimii ajan virrasta lisää vettä Gogol-myllyynsä.

– Vaikka kyse on harrastajista, pyrin viemään homman äärirajoille. Katson, että meillä on lipun hinnan kokoinen tulosvastuu, aivan niin kuin ammattiteattereillakin, Kalliomäki linjaa.

Tiukasti kiinni lahtelaisissa

Näin on syntymässä Reviisori, yksi venäläisen näyttämötaiteen helmistä, joka on saanut liikanimen Kunnan koukkuja. Näytelmästä on lupa odottaa purevaa aikalaissatiiria, joka härkkii tämän päivän Lahden poliittista päätöksentekoa.

– Kaikki herkullinen päätyy näytelmään. Ei kuitenkaan ole tarkoitus shokeerata tai aiheuttaa mielipahaa, Kalliomäki lupaa.

Alkuperäinen Reviisori (1836) kuvaa takapajuista venäläistä maalaiskaupunkia. Sen päättäjät ovat helisemässä, sillä paikkakunnalla leviää ”varma tieto”, että julkisen hallinnon tarkastaja eli reviisori on tulossa tarkastuskäynnille. Korruptoituneille kuntapampuille tulee kiire peitellä vallankäytön kuprut maton alle.

Eteenpäin! Janica Pynnönen, Kari Kitunen, Tuulevi Annala ja Kristiina Lanki tanssivat tänä syksynä Tapani Kalliomäen pillin mukaan. Kuva: Sami Kuusivirta

Reviisori on viimeksi nähty Lahdessa kansanopiston näyttelijäopiskelijoiden tulkintana neljä vuotta sitten. Kalliomäki muistaa paremmin Lahden kaupunginteatterin version vuodelta 2001, jossa hän oli itse mukana näyttelemässä. Paljon on vettä virrannut sen jälkeen Launeella Paskurinojassa, mutta teksti säilyttää särmänsä.

– Tietääkseni tämä on valittu joskus jopa maailman parhaaksi komediaksi. Ahneus ja oman edun tavoittelu eivät mihinkään ihmisestä häviä. Ne tekevät tästä klassikon, Kalliomäki kiteyttää.

Harrastaja nauttii

Lauantainäyttämöllä on käytössään Jukka Aaltosen sovitus, joka on räätälöity naisvoittoiselle ensemblelle. Kaupunginjohtajaa näyttelee Kristiina Lanki, Janica Pynnönen on puolestaan tyhjäntoimittaja, josta tulee näytelmässä ”valereviisori”.

Lanki ja Pynnönen eivät valita, vaikka Gogol tunkee jo uniinkin.

– Näytteleminen antaa elämäniloa, energiaa ja vapautumista arjen kahleista, Pynnönen summaa.

Lanki on esiintynyt vuodesta 1984 ja profiloitunut erityisesti laulajana. Viime talvena hänet nähtiin kaupunginteatterin Sound of Music -musikaalissa.

– Näin isoa puheroolia en ole kuitenkaan aiemmin tehnyt. Ilman lavasteita ja asemia en varmaan ikinä muistaisi kaikkea ulkoa, Lanki arvelee.

Reviisori – Kunnan koukkuja saa ensi-iltansa Lahden Pikkuteatterissa 17.11. klo 16.

Ilkka Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi