Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Sinfonia Lahden solistina esiintyvä venäläinen huippupianisti takoo konsertteja edelleen läkähdyttävällä tahdilla

Andrei Korobeinikov uskoo kotimaansa demokratisoituvan hiljalleen, vaikka Putin pysyisikin vallankahvassa.

Andrei Korobeinikov ja kapellimestari Andris Poga tarjoavat torstaina Sibeliustalossa näkemyksensä Beethovenin ensimmäisestä pianokonsertosta. Kuva: Sami Lettojärvi

Haastattelin venäläispianisti Andrei Korobeinikovia viimeksi syksyllä 2013. Silloin Korobeinikov (s. 1986) mahtui vielä nipin napin nuoren neron kategoriaan, ja hänestä oli tulossa hyvää vauhtia Sinfonia Lahden vakiovieras.

Mikä kuudessa vuodessa on muuttunut? Ei mikään – ja melkein kaikki.

Korobeinikovin työtahti (noin sata konserttia vuodessa) tuntuu yhä läkähdyttävältä. Aktiiviseen repertuaariin kuuluu tätä nykyä noin 50 konserttoa. Hän rakastaa edelleen matkustamista ja esiintymistä – ympäri maailmaa konsertoiminen on hänelle ”kuin huumetta”.

Moskovasta Pietariin

Korobeinikovin henkilökohtaisessa elämässä on kuitenkin tapahtunut suuri muutos: hän muutti viisi vuotta sitten Moskovasta Pietariin.

– Halusin kääntää uuden luvun elämässäni. Pidän kyllä Moskovasta, mutta se on luonteeltaan yksinkertainen ja suoraviivainen kaupunki. Moskovalaiset ovat päämäärätietoisia ihmisiä, Korobeinikov selittää.

Pietarissa Korobeinikovilla on paljon taiteilijaystäviä, jotka viettävät hyvinkin boheemia elämää. He eivät myöskään ota klassisen musiikin ”pyhää” statusta mitenkään annettuna. Korobeinikov selittää tohkeissaan improvisointisessioista esimerkiksi elektronista musiikkia tekevän ystävänsä Stanislav Makovskin kanssa.

– Minä soitan pianolla, hän nappaa siitä pätkiä ja alkaa improvisoida karlax-nimisellä instrumentilla niiden päälle. Tavallaan kyse on klassisen musiikin dekonstruoimisesta, Korobeinikov kuvailee.

Kaikki edellä kerrottu huomioiden venäläispianistin tämän viikon työkomennus, Beethovenin ensimmäinen pianokonsertto Lahdessa, saattaa kuulostaa suorastaan tylsältä. Korobeinikov kuitenkin vakuuttaa, että näin ei ole.

– Tässä konsertissa on paljonkin impulsiivisuutta ja huumoria! Beethovenhan työskenteli usein niin, että hän improvisoi ensin ja kirjoitti nuotit vasta myöhemmin.

Viime vuosina Korobeinikov on alkanut haaveilla myös itse säveltämisestä. Toistaiseksi kalenterista ei ole kuitenkaan löytynyt niin paljon vapaata aikaa, että jälkipolville olisi jäänyt näytettävää. Eikö solistikeikkoja olisi mahdollista karsia?

– Valitettavasti meidän alamme on ankara, joko olet in tai olet out. On taottava silloin, kun rauta on kuumaa, Korobeinikov muistuttaa.

Lakimies valitsi pianon

Korobeinikov on sikäli poikkeuksellinen muusikko, että hän valmistui lakimieheksi vain 17-vuotiaana. Kolme vuotta myöhemmin hänestä tuli ensimmäinen Moskovan Tshaikovski-konservatoriosta huippuarvosanalla 5+ valmistunut muusikko sitten Sergei Rahmaninovin.

Uravalinta kääntyi pianon eduksi siksi, että asianajajana toimiminen voi olla Venäjällä turhauttavaa.

– Lainsäädäntömme on kirjoitettu niin laveasti, että jos saat vastaasi valtiollisen toimijan, mahdollisuuksia ei juuri ole. Kyse on silloin enemmän politiikasta.

Korobeinikov kuitenkin uskoo, että asiat ovat hiljalleen muuttumassa. Mutta vaatiiko muutos vallanvaihtoa?

– Ei välttämättä. Putin kyllä kuuntelee kansaa, jos hän huomaa, että jonkin asian takana on tarpeeksi vahva enemmistö.

Andrei Korobeinikov ja Sinfonia Lahti Sibeliustalossa 31.10. klo 19. Konsertin johtaa Andris Poga.

Ilkka Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi