Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Kirja-arvio: Laman lapsi kokee rahan vallan Suvi Vaarlan Westendissä

Kuva: WSOY

Suvi Vaarla
Westend
WSOY 2019. 334 s.

Miltä lapsesta tuntuu, kun vanhemmat jäävät työttömiksi? Suvi Vaarla kirjoittaa tästä romaanissaan Westend. Hän kertaa siinä suomalaisten vaiheita vuodesta 1984 lähelle nykyaikaa. Keskiluokkaisen perheen kautta Vaarla näyttää rahan vallan: se voi yhdistää ja erottaa ihmisiä.

Romaanin nimi Westend viittaa espoolaiseen rikkaiden asuinalueeseen. Sinne Elinan perhe muuttaa, kun isän rakennusliike menestyy. Sieltä lähdetään lähiön vuokra-asuntoon, kun Suomi putoaa lamaan. Elinan sanoin: ”Jäljelle jää kaksi tarinaa: tarina menettämisestä ja tarina selviytymisestä.”

Kaikki eivät romaanissa selviä. Selviytyjäkin saattaa haavoittua henkisesti. ”Liiallinen kiintymys rahaan ja toisaalta sen puute, molemmat, voivat murtaa mielen.” Kirjan alku virittää odottamaan tragediaa.

Jännitettä uupuu

Vaarla on rakentanut tarinaan useita tasoja. Hän kuvaa sekä Elinan kehittymistä että aikakausien kulkua. Elina vanhempineen rinnastuu ystävän menestyvään perheeseen. Romaani rytmittyy selkeästi juonen liikkuessa edestakaisin ajassa.

1990-luvun laman kokeneena kaipasin kirjaan lisää ihmisten puhetta poliitikoista. Ehkä Vaarla on rajannut sitä pois valitessaan teemaksi taloushistorian.

Lamaromaaneja on kirjoitettu monesta näkökulmasta. Myös Lasse Lehtisen kirjassa Ei ole muuta antaa (2015) esiintyy rakennusliikkeen perustajan lapsi, aikuinen mies. Nina Honkanen kuvaa romaanissa Joka kymmenes vuosi (2005) lapsiperheen ahdinkoa lainan takaajina, ja Erkki Martikainen kertoo Lama-kirjassaan (2008) paperitehtaasta.

Westend on yhteiskuntatieteellisen koulutuksen saaneen Suvi Vaarlan esikoisromaani. Aiemmin hän on julkaissut novellikokoelman Täydellisiä ihmisiä (2013) epätäydellisyydestämme.

Aiheeltaan Westend on tärkeä, mutta odotin siltä voimakkaampaa jännitettä.

Terhi Anttila
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi