Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Mitä katsoa Helsingin kirjamessuilla? Näin paikalliset kirjailijat vastasivat

Petri Tamminen suosittelee Esko Valtaojaa. Kuva: Katja Luoma

Jos ehtisin ja tavanomaiselta kirjamessulevottomuudeltani pystyisin, kuuntelisin lauantaina ainakin Esko Valtaojan puheenvuoron avaruudesta (avaruus taitaa olla nykyisin eniten sitä, mitä joskus oli pyhä, pyhyys), Anja Erämajan esiintymisen (pidin kovasti Erämajan Imuri-romaanista) ja Jani Niemisen haastattelun (kirjailija oli minulle ennestään tuntematon, mutta Komero-romaani on huikea, suorastaan lukuilon palauttava). Omat kirjamessutunnelmani ovat aina niin jännittyneet, että hoen itselleni: ”En ole täällä hyväksyntää hakemassa vaan sitä antamassa”. Se rentouttaa hiukan, muistan ainakin hymyillä ja tervehtiä.

Petri Tamminen 29 Tamminen esiintyy messuilla pe klo 16 ja la klo 13

Mila Teräs ei suunnittele etukäteen messukäyntiään. Kuva: Sami Kuusivirta

Kun olen itse esiintymässä, en pysty oikein keskittymään mihinkään muuhun. Satunnaisesti seuraan, mitä lastenlavalla tapahtuu, tapaan tuttuja ja käyn ehkä etsimässä antikvariaattiosastolta itselleni inspiraatiokirjoja. On tietysti hienoa, että ylipäänsä pääsee esille, sehän ei ole mitenkään itsestään selvää. Toisaalta messuhälinä käy työstä, kun yleensä sitä vain istuu kotona hiljaisuudessa kirjoittamassa. Kirjamessut vaativat aina kunnon palautumisen jälkikäteen.

Mila Teräs 29 Teräs esiintyy messuilla su klo 11.30

Kalle Veirto hoitaa kirjamessuilla vain oman esiintymisensä. Kuva: Anssi Hietamaa

Kalenteriin tuli yllättävä henkilökohtainen meno, joten en tiedä, ehdinkö käydä tällä kerralla katsomassa oikein mitään. Olen ollut messuilla muistaakseni vuodesta 2002 lähtien yhtäjaksoisesti, yhtä vuotta lukuun ottamatta. Ei siihen ole oikein mitään johtoajatusta syntynyt, se on työkeikka. Mukavaa on tietysti se, että siellä pääsee tapaamaan kustantamon väkeä ja lukijoita. Tänä vuonna olin myös Turussa kirjamessuilla ja menen Jyväskylään marraskuun lopulla.

Kalle Veirto 29 Veirto esiintyy messuilla pe klo 15.30

Antti Rönkä käy katsomassa ainakin autofiktiokeskustelun torstaina, jos aikataulut antavat myöden. Kuva: Juha Peurala

Kiinnostaisi käydä katsomassa ainakin torstainen autofiktiokeskustelu, jossa ovat puhumassa Sisko Savonlahti, Tuomas Kokko, Emma Kantanen ja Aino Vähäpesola. Oma esiintymiseni on tosin vasta sunnuntaina, enkä ole aivan varma, ehdinkö sinne aikaisemmin. Tämä on nyt ensimmäinen kertani Helsingin kirjamessuilla kirjailijana. Olen odottanut tätä pitkään, se on yksi syksyn kohokohdista. Olin jo aiemmin syksyllä Turun kirjamessuilla, jossa mulla oli kaksi esiintymistä. Se oli hyvä kokemus, varsinkin toiseen keskusteluun tuli ihan hirveästi yleisöä.

Antti Rönkä 29 Rönkä esiintyy messuilla su klo 10.30

Eija Piekkari olisi mieluummin jossain muualla kuin messujen tungoksessa. Kuva: Mirja Hussain

Aion käydä katsomassa ainoastaan Tiina Martikaisen esiintymisen torstaina. Olemme tunteneet jo jonkin aikaa. Tiina poikkeaa muista dekkarikirjailijoista sikäli, että hänellä on kirjoissaan mukana poliisikoira. Muuten en ole yhtään messuihminen, se on vihonviimeinen paikka olla. En tykkää yhtään siitä ihmispaljoudesta tai itseni mainostamisesta, ja jos haluan tavata muita kirjailijoita, tapaan heitä muualla. Mutta pitäähän se esiintyminen nyt hoitaa, kun kerran tuli luvattua.

Eija Piekkari 29 Piekkari esiintyy messuilla to klo 12.30

Ilkka Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi