Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Kirja-arvio: Näyttelijä-romaanin kirjoittanut Jussi Nikkilä kuvaa hienosti vieraantuneisuuden tuntemukset, mutta kokonaisuus jää tasapaksuksi

Lahtelaissyntyinen teatterintekijä Jussi Nikkilä kirjoittaa taitavasti. Kuva: Jussi Vierimaa

Jussi Nikkilä
Näyttelijä
Tammi 2019. 260 s.

Ohjaaja-näyttelijä Jussi Nikkilän esikoisromaani Näyttelijä ei yllätä aihepiirillään. Minäkertoja on Viktor, joka käytyään Teatterikorkeakoulun joutuu välillä kärsimään työtilaisuuksien puutteesta ja jatkuvasta epäonnistumisen tunteesta. Avioliitto näyttelijä-Iisan kanssa sisältää pettämistä, jatkuvaa etääntymistä ja lähentymistä, mutta yksi pysyy: rakkaus päiväkoti-ikäiseen Saaraan.

Kuva: Tammi

Romaani on muodoltaan hahmoton. Terästyskohtia kaiken aistivyöryttelyn jälkeen kaipaisi lisää, mutta kirjassa on paljon koskettavia tuokiokuvia, ja psykologisesti se on tarkka.

Viktor kokee tarkoituksettomuutta ja merkityksettömyyttä. Ahdistus on kestotila, ja se on peräisin lapsuudesta. Vanhempien avioero todetaan ohimennen. Lapsuutta kyllä kuvataan melko paljon, mutta osattomuuden perusta ei oikein valkene.

Selväksi käy se, että Viktor haluaa olla näkyvä, ja siksi hänestä tuli näyttelijä. Saadakseen enemmän eksistenssikokemusta hän alkaa kirjoittaa, mutta siinäkään hän ei tunnu onnistuvan.

Elämän rajallisuuden tajuaminen on läsnä koko ajan, ja ”olen ikuisesti pakotettu niin erillisyyteen kuin hetkellisyyteenkin”.

Viktor käy kalliilla terapeutilla ja syö mielialalääkkeitä. Hän moittii itseään aikuisuudessa omaksutusta kovettumisesta, mutta samaan aikaan hänen havaintonsa ovat tuskallisen kirkastuneita oivalluksia siitä, miten äkkiä kaikki voi raueta tyhjiin. Isoäidin kuolema on kenties laukaissut tämän ”sitkeän melankolian”.

Vieraantuneisuuden ja poissaolon tuntemukset Nikkilä kuvaa hienosti, mutta kokonaisuus jää tasapaksuksi. Lyhyempi muoto olisi voinut olla eduksi. Nyt pettymykset ja turhautumiset alkavat olla ennalta arvattavia ja sellaisina puuduttavia, mutta Nikkilän kirjoitustaitoa ei käy epäileminen.

Jussi Nikkilä kertoo kirjastaan Helsingin kirjamessuilla sunnuntaina 27.10.

Eija Komu
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi