Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Uusi albumi aiheutti Samuli Edelmannille paineita, kunnes isot ideat vaihdettiin pieneen ja intiimiin – laulaja tulkitsee jälleen isänsä sävellyksiä

Laulaja ja näyttelijä Samuli Edelmann on kiinnitetty kotimaisen Poromafia-sarjan päärooliin yhdessä Mikael Persbrandtin kanssa. Kuva: Warner Music Live

Uuden albumin kappalelista ehti olla tallessa Samuli Edelmannin tietokoneella toistakymmentä vuotta.

Edelmann oli julkaissut vuonna 1997 Vaiheet-albumin, jolla hän tulkitsi isänsä, Toni Edelmannin sävellyksiä eurooppalaisten runoilijoiden teksteihin. Kappaleita oli kuitenkin enemmän kuin yhden albumin tarpeisiin. Jatko-osa muhi Samuli Edelmannin mielessä kauan.

– Ehkä 15 vuotta pyörittelin kappaleita. Tiesin, että Vaiheet II -albumi tulee, mutta odotin sopivaa hetkeä.

Oikean toteutustavan löytäminen otti aikansa. Edelmannin mukaan ensimmäinen Vaiheet-albumi oli tehty niin isosti, että sen ylittäminen tuntui vaikealta. Mukana oli muun muassa kaksi sinfoniaorkesteria ja sovittajana ranskalainen pianisti ja säveltäjä François Rauber.

– Mietittiin, että pitäisikö pyytää nyt esimerkiksi Japanista (säveltäjä) Ryūichi Sakamoto. Lähdettiin miettimään suuren kautta.

– Sitten vastaava tuottaja Pete Eklund ehdotti, että jos lähdettäisiin tekemään pienesti, pianolla, saksofonilla ja laululla. Se kevensi lähtöä kaikille ja vapautti energiaa, Edelmann sanoo.

Tulkitsijoiden joukossa perheenjäseniä

Levyllä soittavat Edelmannin kanssa kirkkokiertueen tehneet muusikot, pianisti Matti Paatelma ja saksofonisti Jukka Perko. He vastaavat myös kappaleiden instrumentaatioista ja sovituksista.

– Matin kanssa on esiinnytty 13–14 vuotta eri kokoonpanoissa. Jukka Perkoa taas olen ihaillut pitkään, ja aina tavatessa olemme puhuneet, että olisi ihanaa löytää jokin yhteinen projekti.

– He ovat aivan ihania, viisaita ja herkkiä huippusoittajia. Heidän soitostaan kuuluu sielu läpi, Edelmann kuvaa.

Edelmann on kutsunut levylle mukaan myös monipuolisena tulkitsijana tunnetun Yonan sekä sisaruksiaan, tyttärensä ja äitinsä Tytär Venla Edelmann laulaa kappaleella Soi laulu hiljaa. Samulin äidin, näyttelijä Marja-Leena Koukin lausuntaa kuullaan Yövaeltajan laulu II:ssa.

Tällä kertaa mukana on paitsi eurooppalaisten myös suomalaisten runoilijoiden tekstejä, muun muassa Arto Melleriä ja Aale Tynniä.

Tv-sarjan kuvaukset ensi vuonna

Edelmann tekee uuden levyn tiimoilta kiertueen. Lahteen hän saapuu keskiviikkona. Tunnelma keikoilla on ollut laulajan mukaan intiimi ja kaunis.

Muista tulevaisuuden suunnitelmista Edelmann ei paljoa paljasta.

Hänen sosiaalisen median päivityksissään vilahtaa tasaisin väliajoin ainakin Poromafia. Se on Mikko-Pekka Heikkisen samannimiseen kirjaan perustuva sarja, jonka päärooleihin on kiinnitetty Edelmann ja ruotsalainen Mikael Persbrandt, Beck-poliisisarjoista tuttu näyttelijä.

Edelmannin mukaan sarjan kuvaukset alkavat ensi vuonna. Tuotannosta vastaa Kaiho Republic, jonka yksi omistajista Edelmann on.

Kaihon tuottamiin sarjoihin kuuluu muun muassa Invisible Heroes, joka kertoo Chilen vallankaappauksesta ja suomalaisten diplomaattien toimista vainottujen pelastamiseksi. Sarja palkittiin juuri vuoden parhaana eurooppalaisena draamasarjana Prix Europa -festivaalilla.

Entä vieläkö Edelmannilla on tietokoneella lisää lauluja kolmatta Vaiheet-levyä varten?

– Se tulee sitten 20 vuoden päästä, Edelmann veistelee.

– Ei pidetä kiirettä.

Samuli Edelmann Sibeliustalossa Lahdessa 23.10.

Millamari Uotila
millamari.uotila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi